‘-Bankaya Yatırmak: Parayı değerlendirme yollarının başında bankaya yatırmak gelir. Riski en az olan bu yöntemle paranız belli dönemlerde belli bir getiri sağlar. Bunu başta bilirsiniz, dönem sonunda işinize gelirse vade ya da para türünü değiştirirsiniz. Daha fazla getiri sağlayacak bankaya yönelirsiniz.
–Gayrimenkule Yatırım: Elinize uygun miktarda bir para geçti. Riski çok düşük bir yatırım yapmak istiyorsunuz, ancak bankaya da yatırmak istemiyorsunuz. Bu durumda alternatiflerinizden biri satın almaktır. Elbette bunu yaparken bazı unsurları da araştırmanız gerekir. Nerede gayrimenkul alacaksınız? Paranız yetiyor mu? Ne satın alacaksınız ev, arsa, işyeri Piyasa araştırması yapmakta yarar olacaktır.
–Altına Yatırım: Riski az görünen yatırım araçlarından biri de altındır. Ekonomideki dalgalanmalardan fazla etkilenmez. Kuyumcuya gidip, paranızın karşılığı kadar altın alırsınız. Seçeneklerden biri evde kasada tutmak olabilir. Bir başkası bankaya gidip kiralık kasaya koymak olabilir. Bankada altın karşılığı hesap açarak tutabilirsiniz. Karar sizin…
–Dövize Yatarım: Yurtdışı planlarınız var ya da herhangi bir dövizin daha da değerleneceğini düşünüyorsunuz. O halde önce hangi yabancı paraya yatırım yapacağınıza karar vereceksiniz. Dolar mı, Euro mu, yoksa bir başkası mı? Bir bankada döviz hesabı açıp aylık getirisini görmek bir yöntem olabilir.
–Hazine Bonosuna Yatırım: Devletler giderlerini karşılamak için zaman zaman borçlanma yoluna gidiyorlar. Bunun için de devlet garantili bonolar çıkararak piyasadan para toplarlar. Getirisinin uygun olduğunu düşündüğünüz de Hazine bonosu almak da bir yöntem olabilir. Gidersiniz bankacınıza, açtırırsınız Hazine bonosu hesabını. Dönem sonlarında da getirisinden yararlanırsınız.
-Borsada Yatırım: Günlük gelişmeleri takip ediyorsanız ve ekonomiyle ilgiliyseniz borsaya girmek de bir yöntemdir. Gidersiniz bir aracı kuruma borsada işlem gören yatırım araçlarından birine yaparsınız yatırımınızı. Siz de takip edebilirsiniz gelişmeleri, aracı kurumunuz da size yönlendirebilir.
–Tesis Yatırımı: Diyelim ki, doğduğunuz köyde dededen kalma arsanız var ve yıllardır atıl duruyor. Üstelik iyi bir yerde ve toprağı da verimli. Emekli olduktan sonra kentten uzaklaşmak istiyorsanız oraya yerleşeceğiniz bir yer ve bir üretim tesisi yapmak da bir yatırım aracı olarak düşünülebilir. Hele toprakla uğraşmayı seven biriyseniz ürettiğiniz sebze ve meyveleri müşteri bulabileceğinize de inanıyorsanız…
–Bireysel emeklilik: Paranız büyük yatırım yapacak kadar çok değilse ve ondan sağlayacağınız aylık gelire de ihtiyacınız şu anda yoksa geleceğinize yatırım yapabilirsiniz. Bankacınıza teslim edersiniz paranızı, sağlayacağı aylık getiri kadar bireysel emeklilik hesabı açtırırsınız. Emekli olacağını tarihe kadar da dokunmamaya çalışırsınız.