Bir insanın engelli olarak tanımlandırılabilmesi için şu şekilde bir belirleme yapılmıştır. Fiziki ya da ruhsal bir rahatsızlık sonucunda sağlıklı insanların yapabilecekleri bazı hareketleri, duygu ve duyuları ya da işlevlerini yerine getiremeyen ya da kısıtlanan kişilerdir. Bir kişi de engel doğuştan meydana gelebileceği gibi sonradan da oluşabilecektir.
Dünya Sağlık Örgütü engelliliği şu şekilde açıklamıştır. Vücudunun duyusal olan işlevini, zihinsel farklılıklar öne sürerek toplum ya da yönetimsel tutum ve tercih neticesinde yaşamının kısıtlanmasıyla karşılaşan kişiler engellilerdir.
Engellinin tanımı bu şekilde belirtilmiştir. Ancak toplumda da engellilerin bu kısıtlı hareketlerine karşında halen yeteri şekilde düzenleme yapılmamıştır. Bu da bir engellinin nasıl bir sosyal hayat içerisinde etkileşim kurabileceğini de düşündürmektedir. Engellilik burada çeşitlerine ayrılmıştır bu çeşitleri ise şu şekilde belirtebiliriz.
Engelli Çeşitleri
Engeli genel olarak ele aldığımız da üç şekilde değerlendirebiliriz. Bunlar vücudunun bütünselliğini kaybetmiş bir kişi yani fiziksel engellilik. İkincisi de ruhsal açıdan kendisine yetemeyen ve bir başkasının yardımına ihtiyaç olan kişiler yani zihinsel engellilik son olarak ise fiziksel engellilik.
Fizyolojik engelli
Fizyolojik engel durumu doğuştan ya da sonradan gelişmiş olabilmektedir. Burada vücutta motor hareketlerin yeterince yerine getirilememesi ya da hiç getirilememesi söz konusudur. Bunun yanı sıra solunum bozukluğu ya da organ yetmezliği durumları da fizyolojik engellilere örnek olarak gösterilebilmektedir.
Zihinsel – nörolojik engelli
Bu engel türü de doğuştan ya da sonradan gelişebilir. Örneğin işitmesinde, görmesinde ya da daha geniş bir kapsamda değerlendirecek olursak beyindeki problemler nedeniyle algılamada ya da anladığını doğru yorumlayamamada algısal engellilik durumu meydana gelebilecektir.
Fiziksel engelli
Fiziksel engellilerde teknik olarak baktığımız da vücutta yaşam fonksiyonları çok fazla etkilenmeden elinde ya da ayağında uzuv kaybı veya felç durumları gelişebilir. Bu durumda da kişinin günlük yaşamı etkileneceğinden dolayı genel olarak engelli kategorisine alınmıştır. Mesela burada bir örnek verecek olursak yürüyememe ya da ortopedik bir engel.
Bir engellinin yukarıdaki engellere sahip olması onun resmi anlamda engelli olarak kabul edilmeyeceğini göstererek bir yetkili sağlık kuruluşundan alacakları engelli raporu sonrasında derecesine göre bir takım haklara da sahip olacaklardır.