Göz insanın sahip olabileceği en önemli organların başında geliyor. Dolayısıyla görme konusunda sıkıntı yaşayan kişilerin en büyük sorunu da sosyal hayat içerisinde kendi başlarına çok kolay hareket edemiyor olmalarıdır. Görme sayesinde kişi kendi ihtiyaçlarını giderebilmenin yanı sıra sosyal hayata da daha fazla adapte olabileceklerdir.
Tek Göz Engelli Raporu Oranları
Görme ile ilgili olan rapor oranları sakatlık oranı cetvelinde açık bir şekilde belirtilmiştir. Buradaki oranlara baktığımız zaman bir gözü görme yetisini kaybetmesi diğer gözün ise herhangi bir sorununun olmaması halinde tek göz için verilecek sağlık kurulu raporu % 32 olarak belirlenmiştir. Buna göre belirtecek olursak burada size %32 oranında bir engel oranı verilmesi kesin olacaktır. Ancak burada bir sorun var ki bir kişiye engelli raporu verilebilmesi için sınır % 39’dur dolayısıyla bu oranın altında kalacağınız için alacağınız %32’lik rapor size hiçbir şekilde yetmeyecektir. Lakin burada farklı bir durumda söz konusu olabilir. Eğer ki diğer gözünüzde göz tembelliğiniz varsa bu durumda ekstra bir rapor durumu söz konusu olacaktır. göz tembelliğinde rapor ise göz doktorunun kontrolüyle birlikte size verilecektir. Bu muayenede ise duvardaki yazıların ve rakamların okunması istenilebilir. Yani burada toparlayacak olursak bir gözü görmeyen diğer gözünde de tembellik olan birisinin muayenesi sonrasında rapor oranı belirlenmiş olacaktır. buda zaten % 32 oranındaki bir raporun üzerine % 8 eklenmesinin mümkün olmasıyla büyük ihtimalle raporunuz % 40’ın üzerinde olabilecektir.
Göz Tembelliği Engelli Raporu
Göz tembelliği engelli raporundan önce göz tembelliği ne demektir bunu bir ele alalım. Çocukluk dönemindeyken gözün normal bir şekilde gelişmemesi görmenin az olmasının genel adı olarak tanımlanmıştır. Göz tembelliğinde göz tam bir kapasiteyle kullanılmaz ve genelde göz tembelliği tek bir gözde meydana gelir. Burada görülme sıklığına baktığımızda ise oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz yani bugün türkiye’den her 100 kişiden 3’ünde göz tembelliği görülmektedir.
Göz tembelliğin teşhis edilmesi zordur ancak bir uzman tarafından teşhis edilebilir. Genelde göz tembelliğine yol açan nedenler kalıtsaldır. Özellikle de ailesinde daha önce göz tembelliği yaşayan kişilerin mutlaka bir göz doktoruna görünmelerinde fayda vardır.göz tembelliğinin teşhis edilmesinde en önemli zaman ergenlik çağı olmuştur.
Görme Kaybı Dereceleri
Görme kaybı dereceleri konusunda yukarıda tek göze ilişkin açıklama yapmıştık. Dolayısıyla burada şartlarda zorlanırsa başka bir hastalığın olmaması durumunda kişiye verilecek rapor oranı en fazla % 40 oranında olacaktır. Bu da ağır engelli olarak kabul edilmediğinden size getirisi çok fazla bir şey değildir. Ancak iki gözün görmemesi durumunda bu engel oranı daha da yükselecektir. Çünkü kişi artık bir başkasına bağımlı hale gelecektir.