Vücudumuzdaki kan şekerinin düzeyinin kontrollü olmasını sağlayan hormona insülin denilmektedir. Özellikle diyabet yani şeker hastalarında bu kontrol mümkün olmaz ve kandaki şeker seviyesi sağlıksız olacak bir biçimde yükselmeye başlayacaktır. İnsülin midenin arka bölümünde bulunan pankreas tarafından üretilir. Besinler ağızdan alındıktan sonra şekere parçalanarak kandaki dolaşım sistemine geçerler. İnsan vücudunun başlıca enerji kaynağı olan kan şekerindeki bir yükselme meydana geldiğinde pankreasa sinyal gönderilir ve bundan sonra da pankreas kana insülin salgılamaya başlar. Aslına bakarsanız insülin için bir çeşit anahtar tanımlaması yapmak yerinde olacaktır. şeker kana girmeye başladıkça kan şekerinizde normale dönmeye başlayacaktır bu da insülin salgılanmasının durdurulması demek olacaktır. bu süreç sürekli olarak öğünlerden önce devam eder.
İnsülin Tipleri Nelerdir?
İnsanın kandaki vücut şekerinin kontrolünü sağlayabilmek için farklı hızlarda ve farklı süreler boyunca etkisini gösterecek çok insülin türü vardır. Şeker hastalarının birçoğu vücudun normal insülin üretimine benzerlik sağlamak adına en az iki ayrı tipte insülin kullanacaktır. Günümüzde de bu hormon ilaç olarak kullanılır. Genetik mühendisliği yolu ile elde edilen insülinler ve insana insülinin değiştirilmiş bir biçimi olan insülin analoglarıdır.
Kısa Tesirli İnsülinler
Kısa tesirli insülinler cilt altına enjekte edilir ve 30 dakika sonrasında da kan şekerinin düşürülmesine başlar. Etkisi 6 saat kadar sürer ve enjekte edildikten sonra 15–30 dakika sonrasında yemek yenmeye de başlanacaktır. Kısa tesirli insülinler şişe içerisinde ve saydam bir şekilde bulunurlar.
Orta Ve Uzun Etkili İnsülinler
Kan şekeri öğün aralarında ve gece şekerin kontrol altında olması için kullanılır. Genelde cildin altına yapıldıktan sonra 1–3 saat sonra etkisini göstermeye başlayacaktır ve etkisi 24 saat kadar sürecektir.