Engelli vatandaşlar en son yapılan düzenleme ile birlikte fiyatları 200.000 TL’ yi geçmeyen araçlar için vergiler de dahil olmak üzere ÖTV indirimi alabileceklerdir. Özel tertibatlı bulunan ithal indirimi olması için ortopedik engellerden kaynaklı bir engeliniz bulunulması mecburidir. Ortopedik engel demek, doğuştan ve son herhangi bir nedenle iskelet ve kas sisteminde bozukluklar sonucu bedendeki yeteneklerini çeşitli derecelerle azalması ya da kaybedilmesi durumudur. Araç ithali için engellilerin araç ithali için yapacakları işlemler bilinirse çok kolay bir şekilde araç sahibi olunabilir.
Kişinin Engel Durumuna Göre Araç İthali Nasıl Yapılır?
Araç ithali için engellilerin araç ithali için yapacakları işlemler kişinin engel durumuna bakılarak şekilde araç ithali yapılmaktadır.
- İlk olarak el ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olmalarından dolayı bir bizzat engelli olan kişi tarafından kullanılmayan kişinin araca inip binerken taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan araçların ithali şeklinde yapılmaktadır.
- İkincisi ise engelli bulunan kişi tarafından kullanılması için özel olarak imal edilmiş hareket ettirici ve tertibatı bulunan araç ithal et şeklinde yapılmaktadır.
Araç ithali için engellilerin araç ithali için yapacakları işlemler yapacak olan kişiler Türkiye Gümrük Bölgesinden yerleşik ise; Türkiye Gümrük Bölgesi dışında olan gerçek ya da tüzel kişiler tarafından kendisine bedel karşılığında alınmış ya da bağış yoluyla gönderilmiş olarak özel tertibatlı araçları vergiden muaf edilmiş şekilde alabilirler. Kişi Eğer Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinde yok Türkiye Gümrük bölgesinde nakletme zorunluluğu kesin surette bulunmaktadır.
Araç ithali Nasıl Gerçekleşir?
Öncelikli olarak araçta bulunan özel tertibat kişinin engel durumuna göre yurt dışında ithal olmadan önce yani Türkiye Gümrük Bölgesine girmeden önce araç için özel tertibat yaptırılmış olması gerekmektedir.
Gümrük idaresine araç sunulduğu tarih itibariyle model yılı da dahil olmak üzere aracın 3 yıldan eski olmaması gerekmektedir.
İthal İçin Hangi Araçlar Muafiyet Kapsamına Girmemektedir?
Araç ithali için engellilerin araç ithali için yapacakları işlemler doğrultusunda muafiyet kapsamına şu araçlar girer.
- Arazi araçlarının muafiyet kapsamında olarak ithali kesinlikle mümkün olmamaktadır.
- Özel olarak yapılan hareket ettirici tertibatı mevcut bulunmayan araçlar bu kapsamda girmemektedir.
- Aracın sadece otomatik vitesi olması durumunda ithal kapsamına girmemektedir.
- Araç engelli kişilerin kullanımı için olduğu için hareket etmesine kolaylaştırıcı tertibatı bulunmayan araçlar muafiyet kapsamında girmemektedir.
Özel Araçlar İçin Nereye Müracaat Edilmesi Gerekir?
Engelli araçları için engellilerin araç ithali için yapacakları işlemler aracın Türkiye’ye girişi yapılmadan önce engelli kişinin kendisi yerine bir vasisinin ya da kendisinin resmi başvuru yapması gerekmektedir. Gümrük Kanunu maddeleri çerçevesinde aşağıda sıralanacak olan yetkili gümrük idarelerinden birine kesin suretle müracaat edilmelidir.
- İzmir yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü
- Malatya Gümrük Müdürlüğü
- Ankara gar Gümrük Müdürlüğü
- Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü
- Mersin Gümrük Müdürlüğü
- Rize Gümrük Müdürlüğü
- Gebze Gümrük Müdürlüğü
Engelli Araç İthali İçin Diğer Önemli Noktalar
Araç ithali için engellilerin araç ithali için yapacakları işlemler doğrultusunda önemli noktalar:
- Yurt dışından araç ithal iyi olabilmesi için sağlık raporunda H sınıfı ehliyet alınabilir ve özel tertibatlı bir aracı kullanabilir ibaresinin olması gerekmektedir.
- Eğer %90 da veren bir engeliniz sağlık raporunu da var ise özel tertibatlı araç ithal edebilirsiniz
- Terörle mücadele kanunu kapsamı dolayısıyla gaziler için özel tertibatlı araçlarda sol bacak sakatlığı var ismi gümrük vergisi durumu kapsamına girebilmek için özel tertibat aranmaktadır.
- Ithal edilmiş olan bir aracın sahibi vefat ettikten sonra varis eğer o aracı kullanmak isterse bu zamana kadar alınmayan vergiler tahsil edilir.
- Özel tertibatlı bulunan araç ithal edildikten sonra başka bir sakat ve malum olan kişiye satışı yapılması için öncelikli olarak eğer alıcının sakatlık durumu farklı ise araç Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Müdürlüğü’ne teslim edilir ve aracı teslim alacak kişi sakatlığına uygun şekilde gümrük İdaresi gözetiminde araç işlemden geçirilir.
- Yurtdışından ithal olarak getirilmiş araç başka bir kişi tarafından kullanım izni alabilmesi için kullanacak kişinin H sınıfı ehliyeti ve engelinin bulunması gerekmektedir.