Sosyal devlet olmanın bir gereği olarak engelli olan ve bunu raporla belgeleyen vatandaşlara özel tüketim vergisi ödemeden araç satın alma imkânı tanınmıştır. Doğal olarak ehliyeti olmayan engelli vatandaşlar ehliyet olmadan engelli araç alımı mümkün mü sorusunun cevabını aramaktadırlar. Bu nedenle 4760 sayılı özel tüketim vergisi kanunu bu kanuna uygun olarak şekilde çıkarılması gereken yönetmelik ve tebliğlerin takip edilmesi gerekmektedir.
31 Aralık 2018 tarih ve 30642 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı ile ve ÖTV(II) sayılı liste uygulama genel tebliğinde değişiklik yapılmasına dair 5 seri no’lu tebliğ ile son olarak düzenleme yapılmıştır.
Ehliyet Olmadan Engelli Araç Alımı Mümkün mü ve Bunun İçin Neler Yapılmalı
Burada bilinmesi gereken engelin sebebi önemli değildir. İlgili kuruma ehliyet olmadan engelli araç alımı mümkün mü diyerek başvuran kişinin engel derecesinin %90 ve üzerinde olması durumunda ise ‘EngellilerVaka Sağlık Raporu Hakkında Yönetmelik’ gereği bakanlık tarafından belirlenen sağlık kuruluşlarından ki, bunlar da tam teşekküllü devlet hastaneleridir.
Alınacak rapor ile belgelendirilirse, motor silindir hacmi kapsamı içerisinde yer alan araçlar engelliler tarafından ÖTV ödemeksizin yurtdışından ithal edilmesi, ülke içinde alınması mümkündür. Önemli nokta, belirttiğimiz şekilde yurtiçi ya da yurtdışından olsun bu kişilerin bu motorlu taşıt kullanma ve ehliyet alma imkanları olmadığı için bunlar adına alınan taşıtlar doğal olarak başkaları tarafından kullanacaktır.
Ehliyet Olmadan Engelli Araç Alımı Mümkün mü ve Bu Araçları Kimler Kullanabilir?
%90 ve üzeri engelli raporu olan kişiler adına alınan aracı:
- dereceye kadar kan ve sıhri hısımlardan bir sürücü
- Noterde düzenlenecek bir iş sözleşmesi ile istihdam edilecek bir sürücü kullanabilir.
Engellilik derecesi %90 altında olan bir rapora sahip olan kişi araçta özel donanım bulunuyorsa ve bu donanım monte edilirken orijinal donanımda değişiklik yapılmamışsa:
- Araç sahibinin eşi
- dereceye kadar kan hısımları
- dereceye kadar sıhri hısımları
- Noterde düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak çalıştırılacak kişi tarafından kullanılabilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan ÖTV sirkülerleri ile uygulamaya açıklık getirilmiştir. Hareket ettirici aksamlar olan;
- Debriyaj
- Fren pedalı
- Gaz pedalı
- Vites kolunda
sabitlenmiş özel bir tertibat varsa, bu tertibatın kişinin engeline uygun olması gerekir.
Ehliyet Olmadan Engelli Araç Almak İçin Neler Yapılmalı
Otomatik vitesli araçlar başka bir tadilat yapılmazsa normal araç statüsündedir. Ancak sol ayak ve sol bacağında engel olanlar için otomatik vites hareket ettirici özel tertibat sayılır. Dolayısıyla ehliyet olmadan engelli araç alımı mümkün mü sorusunun cevabı yanında, raporuna göre sadece sol alt ekstremitede engelli bulunanlar için verilen sürücü belgelerine sahip olanlar bu istisnadan yararlanabildiği de bilinmelidir. Sağ ayağı veya sağ bacağında engeli olanlar da, gaz yada fren pedalına uygun özel tertibatla hareket ettirme sağlanırsa otomatik vitesli araçlarda istinaden yararlanabilir.
Engellilere ait araçların tescil işlemleri sırasında bu araç o kişi tarafından kullanılmak üzere ithal edilmişse belge ve kayıtlara ‘araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğü izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti, mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akdendevri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tesisatın kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır.’ şehri konulur.
Bilinmelidir ki ehliyet olmadan engelli araç alımı mümkün mü konusunu araştıran %90 engellilik derecesi altında olan engellilerin aracı ilk olarak aldıklarında tescil belgelerine‘ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl geçmedikçe ÖTV ödemeden devir, satış, hibe, akdendevir, tasarruf hakkı devri’ ile ‘özel tertibatın kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır şerhi konulur.