Özel gereksinimli bireyler alacakları bir raporla kendileri için sunulan birçok haktan yararlanabilmektedirler. Engelli raporlarının veya heyet raporlarının nasıl hesaplandığını engelli ya da engelli yakını olan kişiler tarafından merak edilmektedir. Bu raporların hesaplanması ve hazırlanması için kullanılan programlar mevcuttur. Bu programlardan bir tanesi hesaplanırken balthazard formülü kullanılmaktadır.
Engelli raporu almak isteyen kişiler başvurularını tamamladıktan sonra kısa bir zaman dilimi içerisinde raporlarını alabilmektedirler. Engelli raporlarının hesaplanması işlemi yapılırken kullanılan farklı metotlar vardır. Bu metotlarda uygulanan bazı formüller vardır. Formüller uygulanılırken engellilik oranları baz alınmaktadır. İki veya daha çok engeli bulunan bir bireyin raporu hesaplanırken balthazard hesaplanmasından yararlanılmaktadır.
Engelli Raporunun Hesaplanmasındaki Şartlar Nelerdir
Özel gereksinimli bireylerin engellilik raporu kanunun 11. maddesinde belirtilmiş olup, buna uygun olan şartlar kapsamında yapılmaktadır. Engelli raporunun hazırlanması için gerekli olan şartlar şunlardır;
- Eğer bir bireyin birden daha çok özür durumu mevcutsa balthazard formülü kullanarak özür oranları tespit edilir.
- Belirlenen oranlar listelenilirken en yüksek olan orandan başlanır.
- Engel oranları tespit edildiğinde en fazla oranda olan engel %100’den çıkarılmalıdır.
- Ortaya çıkan sonuç, ikinci sırada bulanan engel oranı ile çarpılır. Çarpma işlemine ortaya çıkan sonuçsa 100’e bölünmelidir. Bu bölüm işleminin ardından ortaya çıkan sonuç ise en fazla engel oranına ilave edilir. Bu şekilde ilk iki engelin ortalaması alınmış olur.
Eğer bireyin engeli ikiden de fazla ise yapılacak olan hesaplamalar farklılaşmaktadır. Öte yandan engelli raporu hesaplanan kişi 60 yaşın üzerinde ise engel formülü ile balthazard formülü oranın üstüne %10 ekleme işlemi yapılır.
Şimdi bireyin iki veya daha çok engeli olduğunu düşünürsek işlem sırası şu şekilde olmalıdır;
- Bireyin işitmesinde %12’lik engel, gözlerinde ise %50’lik bir engel oranı olduğunu varsayalım ve işlemlerimizi bu oranlara göre yapalım.
- Bireyin fazla oranda olan engeli gözlerinde olduğu için ilk başta %50’lik oranın %100’den çıkarılması lazımdır. Böylece elde edilen sonuç %50 olarak ortaya çıkar.
- İkinci işlem ise bulunan %50 neticesinin ikinci engel olan işitme oranıyla çarpılması işlemidir. 50×12 işlemi yapılır ve 600 bulunur.
- Bulunan sonucun 100’e bölünmesi lazımdır. 600/100 =6’dır. Bu sonuçta en fazla olan oran gözde olduğu için %6’lık oran buraya eklenir.
- %6 + %50 işleminin neticesinde engel durumu %56 olarak ortaya çıkacaktır.
- Eğer engel raporu alacak olan kişinin yaşı 60’ın üzerinde ise engel oranına %10 ilave edilecek ve sonuç %67 olarak karşımıza çıkacaktır.
Engelli Raporu Hesaplanırken Hangi Engeller Göz Önüne Alınır
Bir kişi için engelli raporu hazırlanırken hesaplamaya dâhil edilen engel durumları mevcuttur. Engellilik durumu hesaplanırken balthazard formülü devreye girmektedir. Engelli raporu oluşturulurken hesaba katılan engel durumları şunlardır;
- İşitme
- Görme
- Deri
- Kulak, burun, boğaz
- Sinir
- Kanser
- İskelet ve kas
- İdrar yolları
- Sindirim
- Hemopoetik
- Hormon
- Kadın hastalıkları
- Yanıklar
- Kardiyovasküler
- Solunum
- Diğer
Sıralamış olduğumuz engel durumları göz önüne alınarak engel düzeyi ve raporu hazırlanır. Bu hesaplamalarda balthazard formülü adı verilen özel bir hesaplama yöntemi kullanılır. Engelli raporunun alınabilmesi için engel oranın %40’tan fazla olması lazımdır. Kişilerin ortaya çıkan engel düzeyine itiraz etme hakkı vardır. Bir hata olduğunu düşünülüyorsa itiraz edilerek, engel durumunun tekrar hesaplanması için başvuru yapılarak talep edilebilinmektedir.