Engelli vatandaşlar otomobil, panelvan, kamyonet gibi çeşitli taşıt alımlarında ÖTV ödemez ve daha düşük maliyetlerle bu araçlara sahip olabilirler. Fakat bu avantajı 5 yıl da bir kullanabilirler. Eğer bu 5 yıl içerisinde araç satışı gerçekleşir ise ÖTV’sinin maliyeye ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca Engelli araç alımı şartları kişinin engel durumu oranına göre de değişiklik göstermektedir.
ÖTV Muafiyeti
2018’de yürürlüğe giren yeni yasayla beraber engeli %90 ve üzeri olan vatandaşlar, bu durumu raporla kanıtlayarak ÖTV’den muaf olarak bir araç satın alabilirler. Vatandaşın bu raporu alabilmesi için, ağır engelli kategorisine girmesi gerekmektedir. Engelli vatandaşın Engelli araç alımı şartlarını yerine getirebilmesi için kendi kendine karşılayıp karşılayamadığına bakılarak hastaneler tarafından verilir. Araç almak için engelli raporu en az %40 olmalıdır.
Engelli Araç Alımında ÖTV Avantajı Hangi Araçlar İçin Geçerlidir?
- 1600 cm³ ya da altında motor silindir hacmine sahip olan taşıtlar,
Otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, steyşın vagon
- Eşya taşıma amaçlı 2800 cm³ ya da altında motor silindir hacmine sahip olan taşıtlar,
Van, panelvan, kamyonet, pick-up,
- 11 tarife pozisyonunda yer alan motosikletler,
Engellilik Derecesine Göre Farklılıklar Nelerdir?
Engelli araç alımı şartları kişinin engel durumu oranına göre de değişiklik gösterdiğini dile getirmiştik. Şimdi gelelim bu farklılıkların neler olduğuna,
- %90 veya üzeri engelli olanlar;
Engelli araç alımı şartlarında, engelli oranı %90 ve üzerinde olan kişiler yukarı bahsi geçen araçları beş yılda bir defa olmak üzere, ilk alım sırasında herhangi bir ÖTV ödemezler. Ayrıca engel sebebi dikkate alınmadan gerek görme, işitme, konuşma ya da ortopedik rahatsızlıklar gibi zihinsel engelliler ve böbrek rahatsızlığı olan vatandaşlarda bu avantajdan yararlanabilmektedir.
- %90’ın altında engellilik derecesi olanlar;
Engelli araç alımı şartlarında, yukarıda beyan edilen araçları, bizzat kullanabilecek engelli vatandaşlar da aracın ilk alımında ÖTV ödemiyorlar. Manuel vitesli bir aracın hareket ettirici aksamında kişinin engeline uygun tertibat yapıldığında ise aracı kullanabilecek olanlar vergi avantajından yine yararlanabiliyor. Engellilik oranı %90’ın altında olan işitme, görme engelliler ve böbrek rahatsızlığı olan, kalp nakli ya da rahatsızlığı olan, ayrıca zihinsel engelliler ÖTV avantajından yararlanamıyor.
ÖTV İndirimi İle Alınan Engelli Aracın Başkasına Devredilmesi
Engelli vatandaşlar, ÖTV indiriminden avantaj sağlayarak araç sahibi olmuş iseler, 5 yıl içerisinde aracı devrettiğinde ya da sattığında ÖTV öderler.
ÖTV İndirimi İle Alınan Engelli Aracının Mirasçıya Devrinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- ÖTV ödenmemiş bir aracın olması ve bu aracın alınma süresinden 5 yıl geçmesi,
- Birden fazla mirasçı bulunmaması
- Engelli vatandaşın adına kayıtlı araç dışında başka bir mal varlığının bulunmaması,
Temin Edilmesi Gereken Belgeler;
- Sulh Hukuk Mahkemesinden ya da Noterden veraset ilamı,
- Aracı üzerine alacak olan kişinin ve kişilerin noterden mirastan feragat sözleşmesi düzenlenmesi, (Bağış ya da devir halinde ÖTV ödenmesi gerekir. Bu yüzden miras hakkında feragat eden kişilerin belgelendirilmesi gerekiyor)
- Veraset intikal vergisinin ödendiğini gösterir makbuz ve beyanname sureti,
- Engelli kişiye ait araç dışında başkaca mal varlığının bulunduğunu gösterir vergi dairesince düzenlenecek belgeler,
- Aracı üzerine alacak olan kişinin adına başka araç kaydının bulunmaması,
- Birden fazla mirasçının birlikte başvurmaması halinde diğer mirasçıların, vergi dairesinde işlem yapmak üzere; başvuru yapan mirasçıya noterden işlem yapma yetkisi ile vekaletname verilmesi,
- Veraset intikal beyannamesinin verilebilmesi için, yine her bir malvarlığına ait belediyeden alınmış emlak beyanname sureti veya araç ise satış faturasının temini,
- Aracın satışının gerçekleşeceği trafik şube müdürlüğüne bağlı olan, nakil araçlarının vergi dairesi şubesinden, aracın ÖTV muafiyetli devrinde herhangi bir sakınca olmadığına dair alınması gereken yazılı belge gerekmektedir.