Engelli raporu olanlar %40 oranına sahip olanlar engelli rapor oranı için tanımlanmış tüm haklardan yararlanmaktadır. Bu durumda iken kişiden raporunu yeniletmesi istenildiğinde ya da raporun yenileme süresi geldiğinde kişi raporu için tekrar hastaneye başvurması gerekir.
Başvuru sonucunda kişiye bazen rapor oranı aynı verilirken bazen de rapor oranı düşebilmektedir. Rapor oranı düşen kişiler %40’ın altına düşerse engelliler için tanınmış haklardan yararlanması mümkün değildir.
Devletin gün geçtikçe değiştirdiği politikaların altında engelli rapor oranı üzerine yapılan çalışmalar kişinin kendi kendine hayatını idame ettirebilmesi üzerine kuruludur. Eskiden belli bir kronik rahatsızlığa daha çok puan verilirken yeni alınan rapor sürecinde kişinin rahatsızlığı devam etse bile verilen puan düşük olduğundan engelli rapor oranı içinde düşüş yaşanmaktadır.
Kişi bu durumlarda tekrar başka hastanelere başvurma hakkına sahiptir. Kurulun verdiği raporu kullanmadan başka hastaneye başvuru yapabilir. Aynı puan düşüklüğü söz konusu ise kişi eskiden yararlandığı emlak vergi indirimleri ve emeklilik için kullanabileceği durumlardan faydalanamaz.
Engelli Rapor Oranı Ne İşe Yaramaktadır
Kişilerin engellilik halinde hangi haklardan ve indirimlerden yararlanacağını belirleyen durum engelli rapor oranı ve rapor süresidir. Bazı raporlar için süre sıkıntısı yokken bazı raporların geçerlilik süresi belli süreleri kapsamaktadır.
Alınan engelli rapor oranı ile kişiler hangi indirimlerden ve haklardan yararlanmış olacağını bilmektedir. Eski süresi dolmuş raporlar ile kişiler otobüs indirimlerinden yararlanabilirler bu durumda kimse yeni bir rapor hali istemez. Ancak emeklilik için indirimden yararlanmak ya da emlak ve diğer vergi indirimlerinden yararlanmak söz konusu değildir.
Engelli Rapor Oranı Neye Göre Düşmektedir
Devletin değiştirdiği ve sürekli yenilediği yönetmeliklerle bu durumlarda çok sık değişiklik olmaktadır. Tıp dünyasında yaşanan ilerlemeler ile rahatszılıkların artık iyileşme oranları daha çok yükselmektedir. Bu durumda devlet sürekli bir raporlama sisteminde kullanılan skorları yenilemek durumunda kalmaktadır.
Daha önceki yıllarda kişide var olan rahatsızlık kişinin kendi kendine bakımını gerçekleştiremeyeceği şeklinde tanımlanırken raporun yenileme yılında durum değişiklik gösterip rahatsızlığın oranını devlet değişik parametrelerle ölçerek ve kişinin tedavi iyileşme hızına bakarak engelli rapor oranı için değişiklik yapabilmektedir.
Kişiler engelli raporu için kurula bizzat kendileri çıkmalıdır. Engelli raporu alınırken başvurulacak herhangi bir usulsüz davranış kişiler için olumsuzluk yaratacaktır. Verilen raporların süreli mi süresiz mi olup olmayacağı tamamen kurulun kararı olacaktır.
Engelli Rapor Oranı İçin İstenen Belgeler
Kişiler sağlık bakanlığınca yetkilendirilmiş ve rapor konusunda kurul oluşturacak bölüm uzmanlığına sahip yetkili hastanelere başvurmalıdır. Hastaneden kişiler için doldurulması istenen dilekçe verilir. Bu dilekçenin doldurulma işlemi bittikten sonra hastane kişiye kurula çıkması için randevu vermektedir.
Randevuya gelirken kişilerin yanında olması gereken belgeler arasında nüfus cüzdanı, fotoğraf mutlaka bulunmalıdır. Fotoğraf sayısı hastaneden hastaneye değişiklik göstermektedir. Kişi başvuru yaptığı esnada bunu hastanede bulunan görevlilere sorarak öğrenebilir.
Randevu günü tüm işlemler bittikten sonra engelli raporu kişinin eline ne zaman geçecek bunun bilgisi kişiye verilir. Engelli rapor oranı engelli raporunda açık şekilde yazılı olmaktadır. Kişi bu raporun engellilik oranına göre yararlanacağı haklar ve indirimler için gerekli yerlere başvuru yapabilir.
Kişiler yani engelli raporu alıcak hastalar heyet karşısına bizzat kendileri çıkmalıdır. Kişi evden gelemeyecek durumda ise hastane şartları kullanılarak kişiler hastaneye getirilir ve muayeneleri o şekilde yapılmaktadır. Verilen raporun süreli olması halinde raporun yeniletilmesi sorumluluğu tamamen kişilere ait olamkatdır. Raporun süresiz olması kişi için kullanımında yeniletecek bir durum olmadığını gösterir.