Bir bebek sahibi olabilmek için çok beklediniz ve 9 ay sonunda da nihayet isteğinize kavuştunuz. Zaman o kadar hızlı akıp geçiyor ki bu zaman içerisinde bebeğinizle sizin de büyümüş olduğunuzun farkına bile varamıyorsunuz. Bebekler her gün büyüyen ve bir şeyler öğrenen canlılardır dolayısıyla algıları o kadar çok açıktır ki gördüğü her şeyi tekrar etmek isteyecek ve her şeye kilitlenecektir. Burada bebeğin dikkatini toplaması ile yaşıyla alakalı bir durumdur. Örneğin 1 yaşındaki bir çocuğun 10 dakika boyunca sabit bir ekrana bakarak olayları takip etmesini bekleyemezsiniz bu nedenle onun dikkat süresi en fazla 1 dakika olacaktır. bunu neden anlattım derseniz çocuğunuzun her geçen büyüdüğü ve sütle başlayan yolculuğunda artık yiyeceklerle de beslenmeye geçmesine geldiği için.
Bebeklerde beslenme çok önemli bir konudur. bu nedenle de öncelikli olarak bebeğinizi tanımalı ve katı beslenmeye de ona göre başlanmalıdır. Burada uzmanların önerileri 6 ay daima sütle beslenmekten yanadır. Çünkü süt bağışıklık sistemini ciddi anlamda güçlendirir ve bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesine neden olur.
Peki, anne bebeği için katı gıdalara ne zaman başlamalı?
Bu konuda uzmanların en son önerileri bebeğinizin 4-6 aylık olduğunda artık yavaş yavaş katı besinlere başlaması gerektiği yönündedir. Ancak anne sütünün başlıca besin maddesi olması gerektiğini de unutmayınız. Katı besinlere geçerken aceleci olmaya hiç gerek yok çünkü 6 aydan önce bebeğinize katı besinler vermeniz onun daha fazla uyuyacağı anlamına gelmeyecektir. Beslenmenin bebeğin zekasıyla da alakası olmadığından dolayı aceleci davranmaya hiç gerek yok.
Bebeğiniz aslında aylar ilerlemeye devam ettikçe bir takım sinyaller vererek katı gıdalara geçmek istediğini size anlatmaya çalışacaktır. Aşağıdaki sinyalleri gördüğünüzde artık sizin de düşünmeniz gerektiğinin vakti gelmiş demektir.
- Bebeğiniz başkasının yediğine bakıyor ve taklit ediyorsa.
- Siz yemek yerken o da ilgisini oraya yöneltiyorsa
- Anne sütünü ya da mamayı içtikten sonra hala doymamış ise
- Beslerken kaşığı iteklemiyorsa
- Kafasını kendisi tutmaya başlamışsa
Bebeğiniz geçiş için hazırsa o zaman sizin de onu desteklemeniz gerekiyor. Bunun içinde her seferinde onu beslemeniz gerekiyor. Her hafta besin gruplarına bir yenisini daha ekleyerek hazırlık ve geçiş aşamasını tamamlayabilirsiniz.