Kansızlık gebelik döneminde en çok ortaya çıkan durumlardan birisi olarak tanımlanmıştır. Belirtisi ise hemoglobin düzeyinin 12g/dL’nin altına düşmesi sonrasında başlar. Kanda demir olmadan yeni bir kan hücresi yapılması söz konusu olamaz. Bu da oksijenin bozulmasına neden olacaktır. Vücutta yeteri kadar oksijen olmaması beraberinde kas yorgunluğunun ve halsizliğinin belirtisini gösterecektir. İnsan beynine oksijenin gitmemesi demek zihinsel problemlerinde ortaya çıkmasına olanak sağlayacaktır. Gebelik döneminde meydana gelebilecek demir eksikliği rahme ve de bebeğe gitmez ise bu durumda bebeğe ait olumsuzluklar meydana gelebilecektir. Anemi olan bebeklerde erken doğum meydana gelme olasılığı da yüksek olacaktır.
Gebelik Döneminde Demir İhtiyacı
Gebelik sürecinde bir annenin alması gereken demir ihtiyacı 1000 mg’dır. Bu miktarın 300 mg’ı bebeğe aktarılır. 200 mg ise bağırsak ve mideden kaybolacaktır. Gebelik süreci içerisinde günlük 7 mg’ demir alınması gereklidir. Demir çok az oranda gebelik durumu içerisindeki kadınlarda yeterli olacaktır.
Tüm gebelik boyunca bir gebenin toplam demir ihtiyacı 1000 mg’dır. Bunun 300 mg’ı bebek ve plasentaya aktarılır. 200 mg’ı mide ve bağırsaktan normal olarak kaybolur. 500 mg’ı ise artan kan hücresi ihtiyacını karşılamak için kullanılır. Gebelikteki günlük ihtiyaç 7 mg’dır. Çok az kadının gebelik öncesinden gelen demir depoları bu ihtiyacı karşılayacak düzeydedir. Kırmızı et ve yeşil sebzeler iyi demir kaynakları olmakla beraber, diyetle alınan demir miktarı da bu ihtiyaca cevap veremez. Bu nedenle gebelikte dışarıdan demir takviyesi adeta bir zorunluluk halini almaktadır.
Kusma ve Bulantı
Gebelikte demir alımının 16 haftada bulantı ve kusma durumunu biraz daha artacaktır. Bu şekilde bir sorunun oluşması halinde demir alımına ara verilerek 16 hafta sonrasında yeniden başlanması uygun olandır. Demir takviyesinin alımına ise gece yatarken ve aç karnına alınması gerekiyor. Vücutta demir emilimi artıran C vitamini olmuştur.