[ad_1]
Yapay zeka (AI), sanal asistanlardan sohbet robotlarına ve hatta içerik oluşturmada hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bununla birlikte, Avrupa Birliği (AB) şimdi teknoloji şirketlerini dezenformasyon ve sahte haberlerle mücadele etmek için yapay zeka tarafından oluşturulan içeriği etiketlemeye çağırıyor. AB şimdi yapay zeka tarafından üretilen içeriği işaretlemek için adımlar atıyor.
Buna göre Jourová, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı, bu, Avrupa Komisyonu’nun sahte haberlerle mücadele çabalarının bir parçasıdır. AB, karmaşık içerik oluşturabilen ChatGPT gibi en iyi sohbet robotlarının olduğunu söylüyor. Bu araçlar, saniyeler içinde içerik (yazılı veya görsel) oluşturabilir. Bazı durumlarda, içerik gerçek bir insan tarafından oluşturulmuş gibi hissedilebilir. Hiç gerçekleşmemiş olayların “çok gerçek” görünen görüntülerini oluşturabilirler. Birkaç saniyelik bir örneğe dayalı olarak insan sesini taklit eden konuşmalar üretebilen yazılımlar da vardır.
Bu makale ayrıca incelenecek neden yapay zeka ile yazmayı bırakıp gerçek insan yaratıcılığına odaklanmanın zamanı geldi?
AB’nin Yapay Zeka Tarafından Oluşturulan İçeriği Etiketleme Çağrısı
Buna göre GardiyanTAB, Google ve Facebook da dahil olmak üzere sosyal medya markalarını yapay zeka tarafından oluşturulan içerik ve görüntüleri işaretlemeye çağırdı.. AB, yapay zeka tarafından üretilen içeriğin yanlış bilgi ve sahte haberleri yaymak için kullanılabileceğinden endişe ediyor. AB, şirketlerin AI içeriğini, kaydırırken ve başka şeyler tarafından dikkati dağılırken kullanıcılara kayıt olacak şekilde anlamlı bir şekilde etiketlemesini istiyor. Ayrıca Twitter’ı, 25 Ağustos’ta blok genelinde yürürlüğe giren yeni dijital içerik yasalarına uymaması halinde “hızlı” yaptırımlarla karşılaşacağı konusunda uyardı..
AB, teknoloji şirketlerinin düzenlenmesinde yaygın olarak lider olarak görülüyor. 44 şirket tarafından üzerinde anlaşmaya varılan uygulama kuralları ile yapay zeka konusunda ayrı yasalar geliştiriyor. Bu beğenileri içerir Guardian’a göre TikTok ve YouTube. Ancak Twitter’ın gönüllü koddan çıkma kararı, Jourová’nın bunu “bir hata” olarak nitelendirmesiyle düşmanca bir hareket olarak görüldü..
Jourová’ya göre, ChatGPT ve Bard gibi dezenformasyon üretme potansiyeline sahip üretici yapay zeka araçlarını kullanan şirketler, bu tür içerikleri sahte haberlerle mücadele çabalarının bir parçası olarak etiketlemelidir. Reuters, bu tür firmaların Dezenformasyonla mücadele etmek için AB Uygulama Kuralları’na imza atan Google, Microsoft ve Meta’nın Temmuz ayında bununla mücadele etmek için uygulamaya konulan önlemler hakkında rapor vermesi gerektiğinden.
Haftanın Gizchina Haberleri
Kim uyacak
Fakat, teknoloji şirketleri AB’den gelen bu son kurala uymak zorunda değil. Bunun nedeni, gönüllü davranış kurallarının yalnızca bir parçası olmasıdır.. Bazı analistler, bu yeni kuralın kullanılmasının hala teknik engellerle karşı karşıya olduğuna inanıyor. Böyle bir engel, bu aşamada yapay zeka içeriğini hızlı ve etkili bir şekilde algılayabilen hiçbir teknolojinin olmamasıdır. Bu nedenle, şu anda çoğu firma yalnızca “en iyi çaba” temelinde çalışmalıdır.
Fakat, Jourová iddia ediyor Google CEO’su Sundar Pichai, şirketin AI içeriğini gerçek zamanlı olarak algılayabilen bir teknoloji üzerinde çalıştığını söyledi. Ayrıca Pichai’ye göre teknolojinin çok iyi ilerlediğini de ortaya koyuyor. Ancak bu teknolojinin tamamen hazır hale gelmesi yine de uzun zaman alabilir.
Ayrıca Twitter gerekli firmalar listesinde yok, Elon Musk’ın Mayıs ayında gönüllü davranış kurallarından çekildiğini açıkladığı gibi. Jorova, Twitter’ın devre dışı bırakarak aslında “yüzleşmeyi seçtiğini” söyledi. Ayrıca Twitter’ın çok dikkat çektiğini ve davranışlarının ve AB yasalarına uygunluğunun sıkı ve acil incelemeye tabi tutulacağını söyledi.
Avrupa Birliği’nin “Dijital Hizmetler Yasası” bu yıl 25 Ağustos’ta yürürlüğe girecek. O zaman Twitter da dahil olmak üzere büyük çevrimiçi platformlar, içerik inceleme yasal yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda kalacak. Bu yönetmeliği ihlal eden firmalar yasal yaptırımlarla karşılaşacaktır. Yıllık küresel cironun %6’sına varan para cezalarıyla karşı karşıya kalacaklar. En kötü senaryoda, temerrüde düşen firmalar AB’de iş yapmaktan olası yasaklarla karşı karşıya kalabilir.
Neden AI ile yazmayı bırakmanın zamanı geldi?
AI tarafından oluşturulan içeriğin zamandan ve kaynaklardan tasarruf edilmesi gibi avantajları olsa da dezavantajları da vardır. Yapay zeka tarafından oluşturulan içerik, yazarken gerekli olan yaratıcılıktan ve insan dokunuşundan yoksundur. Genellikle tekrarlayıcıdır, orijinal dokunuştan yoksundur ve makine tarafından üretilmiş olduğu kolayca tespit edilebilir. Yapay zeka tarafından oluşturulan içerik, sahte haberleri yaymak için de kullanılabilir. Bu nedenle AB, teknoloji şirketlerini yapay zeka tarafından üretilen içeriği etiketlemeye çağırıyor.
Ayrıca, AI tarafından üretilen içerik, AB için büyük bir endişe kaynağı olan kamuoyunu manipüle etmek için kullanılabilir. Yapay zeka içeriği, web içeriğine ek olarak sosyal medyada da sahte haberler yayabilir. Ayrıca derin sahteler de oluşturabilir.yanlış bilgi yaymak için videoları ve resimleri manipüle etmek için kullanılabilir.
Bu sebeplerden dolayı insan yapımı özgün içeriklere ağırlık verilmesi gerekmektedir. Yapay zeka, yazma sürecine yardımcı olmak için kullanılabilse de, insan yaratıcılığının ve özgünlüğünün yerini almamalıdır. Yapay zeka tarafından oluşturulan içerik, kullanıcıların makine tarafından oluşturulan içeriği okuduklarının farkında olmalarını sağlamak için etiketlenmelidir.
Son sözler
AB’nin AI tarafından üretilen içeriği işaretleme hamlesi, dezenformasyon ve sahte haberlerle mücadelede doğru yönde atılmış bir adımdır. Yapay zeka tarafından oluşturulan içerik, yazarken gerekli olan yaratıcılıktan ve insan dokunuşundan yoksundur. AB için büyük bir endişe kaynağı olan kamuoyunu manipüle etmek için de kullanılabilirler. Bu nedenle, AI ile yazmayı bırakmanın ve insan dokunuşuyla orijinal içerik oluşturmaya odaklanmanın zamanı geldi.
[ad_2]