[ad_1]
Son çip krizine ABD-Çin ticaret savaşının yanı sıra tedarik zincirlerinin bozulması neden oldu. Sonuç olarak, bazı Batılı ülkeler üretimlerini çeşitlendirmeye karar verdiler. Basit yol, ABD ve Avrupa topraklarında kendi tesislerini kurmaktı, ama görünüşe göre her şey plana göre gitmiyor. Şimdi Almanya’daki Intel çip fabrikası sorunlarla karşı karşıya.
En büyük projeler artık tesislerin inşasını tamamlamak için para sıkıntısı çekiyor. Böyle bir örnek yakın zamanda TSMC’nin Arizona, ABD’deki çip fabrikasında görüldü. Bu yatırım uzun zaman önce başladı ve tamamlanması için hala daha fazla fona ihtiyacı var. Bu gecikmenin birçok nedeni var ama en önemlisi finansman eksikliği.
TSMC’nin projeyi bitirmek için daha fazla paraya ve daha fazla vergi kredisine ihtiyacı var, bu da ABD hükümetinden daha fazlasını istiyor. ABD bile Tayvan’ı resmi olarak egemen bir devlet olarak tanımadığından, herhangi bir çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması yoktur. Dolayısıyla, TSMC’nin hem ABD’de hem de Tayvan’da vergi ödemesi gerekiyor. Bu noktada, daha karmaşık hale gelir. Yani analistler, Arizona fabrikasında üretilen çiplerin maliyetinin Tayvan’dan gelenlere göre %30 daha yüksek olacağını tahmin ediyor.
Almanya’daki Intel çip fabrikası zorluklarla karşı karşıya
Batı çip üretimi için en son sorun şimdi Almanya’da ortaya çıktı, raporlar Finans Zamanları. Intel orada 17 milyar dolar değerinde bir fabrika kuruyor ve görünüşe göre şimdi daha fazla paraya ihtiyacı var. Maliyetlerin arttığı göz önüne alındığında, şirket hükümetten ek sübvansiyonlar istiyor. Tesisin inşaatını tamamlayıp üretime başlamak için bunlara ihtiyaç var.
Haftanın Gizchina Haberleri
Alman hükümeti bu talebe olumsuz yanıt verdi. Bütçede yeterli para olmadığına dikkat çekiyor. Sonuç olarak, Almanya’daki Intel çip fabrikasının inşası başka bir büyük engelle karşılaştı. Bunların başında enflasyon ve enerji fiyatlarındaki artış geliyor.
ABD ve Almanya’daki durum daha da kötü çünkü bu ülkelerin işgücü maliyetleri daha yüksek. Yatırımcıların yetkililerle anlaşması, ek sübvansiyon talep ettikleri için tesisin tamamlanması için hayati önem taşıyor.
Şimdi böyle bir hedef şüpheli görünüyor. En azından Magdeburg’daki fabrikadan bahsettiği kısımda. Plana göre, bunun 2030 yılına kadar dünyadaki yarı iletkenlerin %20’sini üretmesi gerekiyor.
Alman hükümetinin, Almanya’daki Intel çip fabrikasıyla ilgili bu konuda bölünmüş olduğunu belirtmek gerekir. Sol görüşlü Yeşiller ve Sosyal Demokratların ek fon ayırmaya istekli oldukları bildiriliyor. Muhafazakar partiler ise böyle bir karara karşı çıkıyor. Alman ekonomisinin karşı karşıya olduğu tüm zorluklar göz önüne alındığında, bu projenin geleceğini tahmin etmek zor.
[ad_2]