[ad_1]
Reuters’in haberine göre Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yeni bir veri aktarımı anlaşmasına vardı. Yeni Mutabakat Zaptı, markaların iki bölge arasında serbestçe veri aktarımı yapmasına izin verecek. Europa’dan bir rapor, bu anlaşmanın AB-ABD Gizlilik Kalkanı olarak bilinen önceki bir anlaşmadan sonra geldiğini iddia ediyor. Ancak rapor, AB – ABD Gizlilik Kalkanının 2020’de AB Adalet Divanı tarafından geçersiz kılındığını söylüyor. Politico, yeni anlaşmanın teknoloji firmaları için yasal kesinlik sağlamayı amaçladığını bildirdi. Ayrıca Facebook ve Google gibi teknoloji devlerinin son üç yıldır başına bela olan yasal belirsizliğe de son vermeyi amaçlıyor. Ancak Techcrunch, yeni anlaşmanın muhtemelen yasal sorunlarla karşı karşıya kalacağına inanıyor. Rapor, bu sorunların AB ve ABD veri koruma yasaları arasındaki ana çatışmanın çözülüp çözülmediğini test edeceğini söylüyor.
Yeni Veri Aktarım Sözleşmesi
AB – ABD Gizlilik Kalkanından bir adım ileriye doğru, yeni veri aktarım anlaşmasına AB – ABD Veri Gizliliği Çerçevesi adı verilir. Avrupa Komisyonu (AK), 10 Temmuz 2023’te ABD ile yeni veri aktarımı paktını duyurdu. AB’ye göre bu pakt, transatlantik veri akışlarını da desteklemeyi amaçlıyor. Europa, AB Adalet Divanı’nın Schrems II kararında dile getirdiği endişeleri de dikkate alacağını bildirdi.
Avrupa’nın en yüksek mahkemesi daha önce kişisel verilerin transatlantik transferini destekleyen iki anlaşmayı iptal etmişti. AB vatandaşlarının veri güvenliğini tehlikeye atabileceği gerekçesiyle bunu yaptı. Bu hamle aynı zamanda AK’nin yasadaki boşlukları doldurmak için ABD ile bir an önce yeni bir anlaşmaya varmasına da yol açtı.
Benimseme süreci, Avrupa Veri Koruma Kurulu’ndan bir görüş almayı içerir. Ayrıca, AB Üye Devletlerinin temsilcilerinden oluşan bir komiteden yeşil ışık alması gerekecek. Irishtimes, yeni gizlilik çerçevesinin tüm transatlantik veri transferleri için garanti sağlayacağını iddia ediyor. Bu, aktarımı kolaylaştırmak için kullanılan mekanizmadan bağımsızdır.
AK’den gelen raporlar, Avrupa’nın ABD’nin attığı adımlardan memnun olduğunu ortaya koyuyor AK’ye göre bu adımlar, ticari amaçlarla Avrupa’dan ABD’ye taşınan verilerin korunmasını sağlıyor. Yeni anlaşmanın bazı bağlayıcı güvenceleri var. Bunlardan biri, ABD istihbarat servislerinin AB verilerine erişimini “gerekli ve uygun” ölçüde kısıtlamaktır. Bir diğeri, Avrupa’daki kullanıcılar için bir veri koruma inceleme mahkemesi oluşturmaktır. Bu adımlar, Avrupa’nın en yüksek mahkemesi tarafından dile getirilen önceki endişeleri giderir.
Haftanın Gizchina Haberleri
AB’nin en iyi uzmanları söz sahibi
AB Adalet Komiseri Didier Reynders düzenlediği basın toplantısında, anlaşmanın herhangi bir yasal sorunu ortadan kaldıracağından emin olduğunu söyledi. dedi
“Veri gizliliği çerçevesinin ilkeleri sağlam ve çok şey başardığımıza ve önemli ilerlemeler kaydettiğimize inanıyorum, böylece ABAD içtihat hukukunun gerekliliklerini karşılıyoruz. Yeni veri anlaşmasını savunmak ve savunmak konusunda kendime çok güveniyorum.”
Ancak Avrupalı gizlilik savunucusu Max Schrems, yaptığı açıklamada anlaşmaya ilk karşı çıkan kişi oldu.
“Sadece bir şeyin ‘yeni’, ‘sağlam’ veya ‘etkili’ olduğunu duyurmak mahkemeler önünde sorunu çözmez. Bu işi (Avrupa’da verileri güvende tutma) gerçekten işe yaraması için ABD gözetim yasalarını değiştirmemiz gerekiyor.”
Dijital Avrupa Ticaret Birliği Genel Müdürü Dahl Cecilia Bonefeld şunları söyledi:
“Veri akışları, AB’nin ABD’ye yıllık 1 trilyon avroluk ihracatını destekliyor, yeni anlaşma işletmelere iş yapma konusunda daha fazla güven verecek ve Avrupa ekonomisinin büyümesine yardımcı olacak.”
Meta’ya AB’den ABD’ye veri aktarımı nedeniyle ceza kesildi
AB gizlilik düzenleyicisi, Mayıs ayı sonunda Meta’ya 1,2 milyar avro para cezası vereceğini duyurdu. Para cezasının nedeni, Meta’nın kullanıcı verilerini ABD’ye göndererek AB yasalarına uymaması.
Düzenleyiciye göre, mahkemenin kararına rağmen Meta, AB-ABD veri transferlerini durdurmadı. Düzenleyici, Meta’nın veri aktarımını iyi niyetle yaptığını kabul etse de, Schrems II kararının gündeme getirdiği endişeleri gideremedi. Bu nedenle şirkete büyük bir ceza kesmek zorunda kaldılar.
Meta’nın yanıtı
tarafından verilen yanıtta Haber Odasında yayınlanan Meta, şirket karara itiraz edecek. Şirket, mahkeme aracılığıyla kararın durdurulmasını isteyeceğini bildirdi. Ayrıca Meta, para cezasının sadece haksız değil, aynı zamanda gereksiz olduğuna da inanıyor. Şirket ayrıca, sınırlar ötesi veri aktarımının küresel açık internetin çalışma şekli için temel olduğunu iddia ediyor. Sınırlar ötesi veri aktarımı olmadan internetin ulusal ve bölgesel silolara bölünme riski taşıdığını da ekliyor. Blog gönderisindeki Meta, bunun küresel ekonomiyi kısıtlayacağını iddia ediyor. Bunun anlamı, farklı ülkelerdeki insanların Meta’nın güvendiği birçok paylaşılan hizmete erişemeyeceğidir.
Çözüm
Yeni AB-ABD Veri Gizliliği Çerçevesi, teknoloji firmaları için yasal kesinlik sağlamayı ve Facebook ve Google gibi teknoloji devlerini rahatsız eden yasal belirsizliği sona erdirmeyi amaçlıyor. Yeni anlaşma, aktarımı kolaylaştırmak için kullanılan mekanizmadan bağımsız olarak tüm transatlantik veri aktarımları için garantiler sağlayacak. Bununla birlikte, yeni anlaşmanın, AB ve ABD veri koruma yasaları arasındaki temel çatışmanın çözülüp çözülmediğini test etmek için yasal zorluklarla karşılaşması muhtemeldir. Avrupalı kullanıcı verilerini ABD’ye gönderdiği için Meta şimdi 1,2 milyar avroluk devasa bir para cezasıyla karşı karşıya. Şirket, AB düzenleyicisinin kararına mahkemede itiraz edeceğini söyledi.
[ad_2]