Akika, Arapça kökenli bir kelimedir. Kelime kökeni incelendiğinde yeni doğan bebeğin saçı anlamına gelir. Akika kurbanı kesildiği gün, yeni doğan bebeğin saçı da kesilir. Bu nedenle “akika” ismini almıştır. Akika kurbanı, yeni doğan çocukların sağlığı ve varlığı için Allah adına kesilir. Yeni doğan çocuğun kız veya erkek olması gibi bir ayrım söz konusu değildir. Bu kurbanda önemli olan niyettir.
Dünyaya yeni gelen bebeğin sağlıkla geldiği için ve yaşamı boyunca sağlıklı yaşaması için niyet edilir ve akika kurbanı kesilir. Akika kurbanı hükmü incelendiği zaman, kesildiğinde fazileti ve sevabının büyük olduğunu öğrenebilirsiniz.
Eski zamanlarda akika kurbanı kesildiğinde, çocuğun kesilen saçlarının ağırlığınca altın alınır ve o bedel ihtiyaç sahiplerine dağıtılırdı. Maddi imkanlar uygun olduğu sürece, akika kurbanının kesilmesi aileye bereket ve sevap getirmektedir.
Akika kurbanı hakkında Din İşleri Yüksek Kurulu bilgileri aynen aşağıdaki gibidir:
Akika nedir ve ne zaman yerine getirilir?
Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana “akika” adı verilir. Hz. Peygamber torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için akika kurbanı kesmiş (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 21; Nesâî, Akîka, 1), bir hadisinde de “Her çocuk (doğumunun) yedinci gününde kendisi için kesilecek akika kurbanı karşılığında bir rehine gibidir. Akika kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir.” (Ebû Dâvûd, Dahaya, 21) buyurmuştur. Akika kurbanı kesmek, Hanefi mezhebine göre mubah, diğer mezheplere göre ise sünnettir.
Akika kurbanı, çocuğun doğduğu günden büluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçı ağırlığında altın veya değeri miktarınca sadaka verilmesi müstehaptır (İbn Rüşd, Bidâye, I, 463-464). Akika kurbanının etinden anne-baba dahil herkes yiyebilir.
Din İşleri Yüksek Kurulu 12.07.2017
Akika Kurbanı Yenir Mi? Kimler Yiyemez?
Akika kurbanı yenir. Kesildikten sonra öncelikle çevrede bulunan ihtiyaç sahiplerine dağıtılırsa sevabı büyük olur. Akika kurban etini, kesen aile fertleri de yiyebilir. Niyet Allah’a şükür olduğu için akika etinin bir kısmının yoksula ve çevreye dağıtılması daha uygun görülür.
Akika kurbanı için böyle bir şey söz konusu değildir. Akika kurbanını kesen aile, etten faydalanabilir. Fakat en uygun kesim, yoksul insanlara etlerin dağıtılmasıyla olacaktır. Çevredeki ihtiyaç sahiplerine etler pay edildikten sonra aile akika kurbanı etini tüketebilir.
Akika kurbanını kesmeden önce çevredeki yoksul kişiler öğrenilir ve kesimden sonra her aileye yetecek kadar etler dağıtılır. Ardından kesen aile, kendi ailesiyle bu eti yiyebilir.