Kriket, en temelde tıpkı futbol gibi 11 kişinin karşılıklı oynadığı bir spor dalı. İngilizlerin icat ettiği bir oyun olan kriket, 16. yüzyıldan beri oynanıyor. Uzun süre sadece İngiltere sınırları içinde oynanan bu oyun, zamanla İngilizlerin zamanında hükmettiği Hindistan, Avustralya gibi ülkelerde de popüler hale geldi. Bugün dünyanın dört bir yanında takipçisi olan kriket, topla oynanan sporlar kategorisinde.
Kriket Nasıl Oynanır?
Kriket sopa ve top yardımıyla, 20 metre uzunluğunda bir alanda oynanır. Oval bir sahada karşı karşıya gelen oyunculardan, sahanın bir ucunda yer alan atıcı topu sahanın öbür ucunda bulunan vurucuya fırlatır. Amaç topu vurucunun arkasında bulunan ve Wicket denen kale benzeri düzeneğe değdirmektir. Atıcı Wicket’a topu değdirmeye çalışırken, vurucu ise bunu engellemek için gelen topa elindeki sopayla vurup uzaklaştırmaya çalışır. Kısacası temel amaç sopalarla gelen topu karşı takımın kalesine yollamaktır. Sürekli hareket halindeki oyuncularla oynanan oyun büyük bir efor ister.
Kriketin Kuralları Nelerdir?
Kriket’in toplamda 42 adet kuralı bulunmakta. Elbette bu kurallar yıllar içinde birçok kez değişmiş ve güncellenmiştir. Marylabone Cricket Club, kuralları belirleyen ve değiştiren kuruluştur. Her maça yazı tura atılarak başlanır, her takım 11 oyuncudan oluşmalıdır, atıcı atışı yaptıktan sonra sadece 20 metrelik çizgiyi geçmemek kaydıyla koşabilir, başarılı bir vuruşta her iki takımın vurucuları da karşı takımın wicket’larına koşmalıdır gibi toplamda 42 maddeye dayanan bu kuralların saha içindeki yansıması aşağı yukarı böyledir.
Kriket Tarihi
Kriket İngilizlerin icat ettiği bir oyun. İlk olarak 16. yüzyılda ülkenin güneyinde oynanan bu oyun, imparatorluk zamanında Britanya sömürgelerinde de yayılmaya başladı. İngiltere dışında ilk kez kriket oynanması ise 1850’li yıllara dayanıyor. Daha sonra kurulan Uluslararası Kriket Konseyi bugün 10 üyeye sahip ve tüm dünyadaki kriket maçlarının yönetimini üstleniyor. Bu 10 ülke: İngiltere, Avustralya, Hindistan, Pakistan, Sri Lanka, Zimbabve, Bangladeş, Karayipler, Güney Afrika.