kredisi ödenmeyen araçlar, araç kredisini ödeyemeyenler, ticari kredi ödenmezse ne olur, arac kredisi odenmezse, kredi borcunu ödeyemeyenler ne yapmalı, araç kredimi ödeyemiyorum, bireysel kredi borcu ödenmezse ne olur, kredi borcu ödenmezse ne olur 2017
Bankadan araç kredisi alarak satın aldığınız taşıt kredi borcu ödenmezse ne olur? Bu araç haczedilir mi yada sizin başka mal varlıklarınız için icra başlar mı? Yazımızda konu ile ilgili tüm süreci anlatacağız ve sizlerden gelen sorulara da yanıt vereceğiz. Sorularınızı alt kısımdaki yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz.
Siz bir bankadan araç kredisi aldığınız zaman banka bu araca rehin koyar. Bu rehin koymadan kasıt banka da taşıt üzerinde hak sahibidir. Siz taşır kredisi borcunuzu ödediğiniz sürece bu rehin hakkını kullanmaz. Rehin ruhsata konulur.
ARAÇ KREDİSİ GECİKME DURUMUNDA NE OLUR?
Araç kredisi kaç ay ödenmezse neler olabileceği ile ilgili bilgilere geçelim. Taşıt kredinizi ödemediğiniz zaman ilk hafta bankadan bir sms ve arama alırsınız. Size kredi borcunuzu ödemeyi unuttuğunuzu düşünerek bilgi verirler. Bu arama yapıldığı zaman tavsiyemiz borcun ötelenmesi yada yapılandırılması için destek isteyin. Bu durum tabi ki ödeyemeyecek durumdaysanız. Net bir şekilde kaç ay sonra ödemelere tekrar başlayabileceğinizi bildirin. Eğer ne hemen ne de daha sonradan bu borcu ödemeyecekseniz neler olacağına geçelim.
Borcun ödenmemeye başladığı ilk ay haftada bir sefer kadar arama yapılır. Bankadan gelen bu aramalara hangi cevabı verirseniz verin bir sonraki hafta başka birisi arayacak ve tekrar aynı soruları soracak. Sakin bir şekilde cevap vermenizi tavsiye ediyoruz. İlk bir ay bitip ikinci aya geçildiği zaman bu aramalar haftada bir kaç sefere çıkar. Her seferinde farklı bir kişi ara ve taşıt kredisinin ödenmesini ister. Üçüncü aya girildiği zaman artık her gün aranırsınız. Üçüncü ayın son haftasında ise gün içerisinde defalarca arama gelir.
Peki 3 ay sonunda taşıt kredisi ödenmezse ne olur kısmına gelecek olursak artık dosyanın bir avukata yada hukuk bürosuna verilme noktasına gelmiş demektir. Fakat öncesiyle noter kanalıyla size bir ihtarname gelir. Artık sizden araç kredisi taksidini değil kalan tüm borcu ve masrafları istemektedirler. Bu ihtar üzerine hala ödeme yapılmazsa o zaman dosyanız avukata verilir.
Avukata verildiği zaman ilk olarak hukuk bürosundan sms alırsınız ve dosyanın kendilerinde olduğunu bildirir ve onları aramanızı isterler. En geç bir hafta on gün içerisinde siz aramazsanız onlar sizi arar ve durumu bildirirler. Sizden borcu ve masrafları isterler. Eğer sizin ödeme yapmayacağınıza kanaat getirirlerse ruhsata konulan rehin işleminin bilgisini verirler. Bundan sonra araç satışa çıkartılır.
Araç kredisi ödenmezse ne olur sorusuna yanıt arayacağınız bu makalemizde bilgileri vermeden önce şunu belirtelim. Bankadan kredi ile aldığınız araç kredi borcu bitene kadar rehinlidir. Siz bankadan taşıt kredisi çektiğiniz zaman banka ruhsata rehin koyar. Fakat bu rehin durumu bankaya araç üzerinde bir kullanım hakkı vermez.
Taşıt kredisi ödenmezse ne olur diyecek olursanız süreç şu şekilde işlemektedir. İlk iki ay taşıt kredisini ödemezseniz banka size 2. ayın sonunda noter aracılığı ile bir ihtarname çeker. Bu ihtarnameye göre sizden ödenmeyen 2 aylık araç kredisini ödemenizi ister. Eğer taşıt kredisi gene ödenmezse 3. ay sonunda size yine noter kanalıyla bir ihtar gelir. Bu sefer banka sizden tüm kredi tutarını talep etmektedir. O ana kadar ne kadarlık bir ödeme yaptıysanız o düşülür ve kalan tutar sizden talep edilir.
Size yapılan bu uyarılara rağmen taşıt kredisi ödenmezse o zaman banka kredi dosyasını avukata verir. Ruhsata konulan rehin işlemi işte burada önem kazanır. Artık banka ve vekili olduğu avukat aracı satışa çıkartabilir. Satış gerçekleştiği zaman avukat kendi masrafını ve bankaya o ana kadar ödenmemiş olan tüm tutarları tahsil eder. Eğer aracın satışından bu masraflar düşüldükten sonra herhangi bir para artarsa kalan tutar kredi çekmiş olan kişiye verilir.
Burada biraz da detay bilgi verelim. Eğer araç kredisi gecikme sorunu ile baş başa kaldıysanız çok sayıda arama alırsınız bankadan. Bu aramalar ödemenizi yapmadığınız ilk aydan sonra başlar. İlk başta size bilgi vermek ve hatırlatmak için olan bu aramalar belli bir süre sonra direk borcunu öde şekline döner. 90 gün dolduktan sonra dosyanız avukata verileceği için bu andan itibaren aramalar avukat tarafından yapılır. Taşıt kredisi ödenmezse en sıkıcı durum avukatla olan görüşmelerdir. Kimi hukuk büroları yada avukatlar maalesef meslek etiğine aykırı olarak sanki tahsilatçı gibi davranırlar ve biraz kabalaşabilirler. Böyle durumlarda baroya yada savcılıklara şikayet etme hakkınız her zaman mevcuttur.
Bu sebeple taşıt kredilerinde rehinli olarak bir araç aldığınızı, bu ruhsata konulan rehinin bankaya aracı kullanma hakkı değil de borç ödenmezse satış hakkı verdiğini iyi bilmeniz gerekiyor. Konu ile ilgili merak ettiğiniz ve sormak istediğiniz fikirlerinizi bizlere yazının alt kısmındaki yorum ekle bölümünden sorabilirsiniz. Konuyla ilgili uzmanlarımız en kısa zaman da sizlere geri dönüş yapıp merak ettiğiniz konuları yanıtlayacaklardır. Bunun dışında konu ile ilgili farklı bir görüş yada bilgisi olanları da bizlerle paylaşmaya davet ediyoruz.