Tasfiye değeri bir işletim sahibinin tüm sahip olduğu varlıkların değerinin borçlar ve masrafların çıkarıldıktan sonra kalan fiyattır. Ayrıca likidasyon fiyatı olarak da isimlendirmek mümkündür. Tasfiye fiyatı hesaplaması, günlük veri değerlerine göre hesaplanır. Yani bir firmanın tasfiye değeri bulunması istenmişse, firmanın varlıklarının o zamanki satış değerinde elde edilebilecek fiyat üstünden hesaplanır. Firmanın uzun ve kısa zamandaki borçları da, bu varlıkların hepsinin toplam değerinden çıkarılmalıdır. Böylece tasfiye değeri hesaplanmış olunur. Firmanın varlıklarının satış işlemi ile geriye kalan borçların ödenmesi ve firmanın bütün giderleri karşılandığında, kalan değer hisse senedi fiyatını ortaya koyar. Bir firmanın tasfiyesi, sonucunda firmanın varlıklarının paraya çevrilmesiyle elde edilen fiyatın tüm borçlar verildikten sonra hisse senedi başına hesaplanan miktarıdır.
Tasfiye Değeri Hakkında Bilgiler
Firma değerinin bulunmasında kullanılmış birden fazla teknik yöntem vardır. Bunlardan biri tasfiye değeridir. Daha açıklayıcı şekilde anlatılmak istenirse tasfiye değeri; bir firmanın işleyişinin bitmesinden sonra firmaya özgü olan varlıkların satışa sunulması ve bu satıştan sonra elde edilen para ile borçların, vergilerin, satış masraflarının, satış komisyonları ve çalışanların tazminatlarının verilmesi ve geriye kalan paradır. Genelde böyle durumda açık arttırma sistemi ile de varlıkların satışının yapılması söz konusu olmaktadır. Tasfiye değeri hakkında bilgiler için firmaların tasfiyeyi mecbur olarak ya da isteğe bağlı olarak yaptıklarına göre ve bazı yasal mevzuatlara göre farklılık göstermektedir.
Tasfiye Değeri Ne İçin Hesaplanır?
Bir firmanın tasfiye değeri, yapılmış olan yatırımlarda ileriyi görmesi bakımından önem arz eder. Bu işlem sonucunda, firmanın kasasında yeterli seviyede sermaye olmaması, yeni olan bu borçlanma ve yatırımın önünün kapanacağı anlamı çıkar.
Bir başka neden ise, firmanın batmasıdır. Firma battığı zaman bu fiyat değeri hesaplanır. Burada bütün borçlar ödenir ve kalan fiyat ise hisseden payı olanlarca bölüşülür. Tasfiye değeri hesaplanması fiyat yönetimi için de hesaplanır. Fiyat yönetimi yapabilecek olan firma, kağıt üzerinde teorik ve içsel fiyat hesaplaması tasfiye fiyatı hesaplaması yaparak firmanın borçlar açığa çıktıktan sonra kalan varlığını bulurlar. Bu fiyat hisse senetlerine bölündüğünde ise bu firmanın hisse senetlerinin içsel fiyat değeri hesaplanır.