Kredi Notu Nedir? Findeks Kredi Notu Ne Demektir?
Kredi notu nedir? Şimdiye kadar hiçbir bankadan kredi çekmediyseniz ve acil ihtiyaçlarınızdan dolayı veya nakit ihtiyaçlarınızdan dolayı kredi çekmeyi düşünüyorsanız, kredi notunuzun ne kadar önemli olduğunu ve ihtiyacınız olan parayı alma olasılığınızın buna bağlı olarak değişeceğini de bilmelisiniz?
Kredi çekerken en önemli kıstaslardan birisi olan kredi notu nedir? Bu yazımızda sizlere bu konu ile ilgili bilgiler vereceğiz.
Kredi notu kısaca, kredi geçmişinizi ifade eden bir puanlama sistemidir. Konuyu biraz daha açacak olursak; kişilerin bankalarla yapmış olduğu alışverişleri ile ilgili toplanan verilerin analiz edilerek, belirli bir puanlama skalasına yerleştirilmesiyle ortaya çıkan değere, kredi notu denilmektedir.
Birçok farklı finansal kuruluş, banka sigorta şirketleri veya taksitle satış yapan kuruluşlar, kullanıcılarına, yani müşterilerine belirli oranlarda ve belirli şartlar karşılığında kredi imkanı sunmaktadır. Bu kuruluşlardan herhangi birinden kredi çekmeyi düşünüyorsanız eğer, kredi notunuz bu gibi durumlarda sizler için oldukça önemli.
Peki Kredi Notunuz Yalnızca Bu İşe mi Yarar?
Elbette hayır. Örneğin, araç veya ev kiralamak istediğinizde, beyaz eşya veya telefon gibi ihtiyaçlarınızı almak istediğinizde, karşı tarafın sorgulaması ile sizin kredi notunuz görünecektir. Bu durumda almak istediğiniz veya kiralamak istediğiniz şeyleri elde edemeyebilirsiniz. Eğer kredi notunuzun yüksek çıkmasını istiyorsanız aşağıda bahsedeceğimiz detaylara lütfen dikkat edin.
Kredi notu nasıl hesaplanır?
Kredi notu hesaplanırken 12 aylık dönemde bankalarda bulunan hesaplarınız, belirli bir sistem dahilinde denetlenir. Ödemeler ile ilgili herhangi bir gecikme veya bir aksaklık olduğu taktirde bu, sizin bireysel kredi puanınızla ilgili olumsuz bir değişikliğe, yani düşük nota neden olacaktır.
Kredi notunu oluşturan datalar nelerdir?
- Mevcut kredi – borç durumunuz %35,
- Varsa, kredi ödeme düzeni %35,
- Kredi kullanma sıklığınız %10,
- Yeni alınan kredi miktarı %11,
- Ve son olarak diğer faktörler %9, oranında kredi notunuz oluşturulurken etkilidir.
Kredi notunuz hesaplanırken kredi kartı kayıt bürosu Findeks kredi notu hesaplamada baz alınacak istatistiksel veriler bu şekilde alınmaktadır.
Peki yapılan bu hesap neticesinde siz hangi risk grubuna giriyorsunuz onunla ilgili de şu detayları verebiliriz.
Kredi notu Risk değerlendirmesi
- 0 – 699 en riskli grup
- 700 – 1099 orta riskli grup
- 1100 – 1499 az riskli grup
- 1500 – 1699 risk durumu iyi olan grup
- 1700 – 1900 oldukça iyi olan grup
Sizler de yukarıda yazmış olduğumuz bu tablodan kredi notu puanımızın sonucunda tablonun hangi bölümünde olduğunuzu rahatlıkla bulabilirsiniz.
Kredi Notumu Bilmem Gerekli mi?
Kredi notunuz kredi başvurusunda bulunacağınız herhangi bir kuruluşun esas aldığı bir ölçüdür. Kredi çekmeyi düşünen tüketicilerin, başvuru yaptığı kredinin sonucunun, olumsuz mu yoksa olumlu mu olacağı ile ilgili tüketiciye önceden fikir verecektir.
Sizler de yukarıda yazmış olduğumuz tablodan kredi puanımıza bakarak size uygun kredinin çıkıp çıkmayacağı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu yüzden kredi notunuzu bilmeniz önemli.
Kredi notunuzu belirlenmesinde dikkat etmeniz gerekenler şu şekilde?
- Kredi kartı türleri ve sayısı,
- Geçmişte kullandığınız krediler,
- Bankalarda bulunan güncel limit bilginiz,
- Kredi kullanma sıklığınız,
- Mevcut kredi borçlarınız ve ödemekte olduğunuz krediler,
- Geliriniz ve gider durumunuz.
Bu saymış olduğumuz detaylar sizlerin kredi notunuzun belirlenmesinde kullanılan bilgilerden bazılarıdır.
Kredi Notunuzu Yükseltebilir misiniz?
Yapmış olduğunuz kredi başvurusu, taşıt, konut veya ihtiyaç kredisi veya herhangi bir kredi başvurusu olabilir. Değerlendirme sürecinde yine en önemli detay kredi notunuzdur. Kredi notunun düşük olması durumunda bunu yükseltebilme imkanınız vardır.
Kredi Notunuzu Nasıl Yükseltebilirsiniz?
- Var olan güncel borcunuzun asgari tutarını değil, aylık borç miktarının tamamını ödeyerek.
- Yüksek limitli kredi kartınızla büyük bir harcama yapmanız durumunda, bu sesli olarak görülür ve kredi notunuz düşebilir. Fakat bunu zamanında öderseniz, güncel borcunuzu geciktirmezseniz, notunuz tekrar yükselecektir.
- Bir diğer detay ise, çok sık kredi kartı veya kredi talebinde bulunmamalısınız. Bu, kredi sağlayacak kuruluşa sizinle ilgili durumunuzun ekonomik olarak zorda olduğunu düşündürecektir.
- Hakkınızda idari takip veya kanuni bir durum söz konusuysa, bu sebeple de kredi notunuz düşük görünecektir.
Takibe alınan kredi kartı borcunuzun veya kredi borcunuzun ödenmemesi veya aksaması durumunda, bu risk raporuna yansır ve sizin 5 yıl kadarir süreyle, kredi puanınızın düşük görünmesine neden olabilir.
Sonuç olarak, kredi notunuzun yüksek veya düşük olması, sizin borçlu olduğunuz kurum veya kuruluşlara ve bankalara düzenli ödemeler yapmanızla doğrudan alakalıdır.
Kredi risk durumunuzu Findex e kayıt olarak 2021 yılı için 7 TL karşılığında öğrenebilirsiniz. E-Devlet üzerinden de kredi risk durumunuzu sorgulayabilirsiniz.
E-Devlet Kredi Risk Durumunuzu Sorgulamak İçin Tıklayınız.