Kredi çekmek için gerekli olan şartlar nelerdir?
Kredi çekmek için gerekli olan şartlar nelerdir? Giderek artan ihtiyaçlarımızın ve tüketim alışkanlıklarımızın artması ile birlikte kazancımız kimi zaman giderlerimizi karşılamaya yetmediği zamanlar olabilmektedir. Artan enflasyon ve yaşam maliyetlerinin her geçen gün yükselmesi, pandemi döneminde olmamızdan ötürü üretimin düşmesi gibi sebepler de bunu tetiklemekte.
İşte böyle bir durumda, eğer ki yeni bir, ev yeni bir araba alacak olanlar, veya evlenmeyi planlayanlar için, ihtiyaç duyulan herhangi bir şeyi almak istediklerinde, bankaların kredi servislerinin kapısını çalmakta.
Kredi çekmek için gerekli kriterler
Bankalar hangi koşullar altında kredi desteği sağlıyorlar? Öncelikle bankaların kredi vermek için veya kredi limiti belirlemek için kullandığı bazı kriterler mevcuttur. Bu kriterler nedir, hep birlikte göz atalım.
- Kredi notu
Herhangi bir bankadan kredi çekme talebinde bulunduğunuzda, ilk olarak bankalar sizlerin finansal geçmişine ve kredi puanınıza veya daha önceki ödemelerinize bakarak, ne kadarlık bir kredi ödeyebileceğinizi öğrenip, kredi limitinizi size bildirirler.
Kredi kartı borçlarını ve mevcut kredilerinizi zamanında ödediyseniz, düzenli bir ödeme geçmişiniz varsa ve herhangi bir yasal takibe düşmediyseniz, büyük ihtimalle kredi puanınız da yüksek çıkacaktır.
- Aylık geliriniz
Bankaların kredi çekecek kişilerden diğer bir talebi ise, belirli bir gelire sahip olması ve bu geliri belgeleyebilmesidir. Bu durumda bankalar, kredi talebinde bulunan vatandaşlara, başkaca bir geliri yoksa, kullanmayı düşündükleri kredinin aylık taksitlerinin, maaşlarının yarısını geçmeyecek bir şekilde limitini belirlerler.
Yani; aylık taksidi 1000 lira olan bir kredi için, başvuruda bulunan vatandaşın aylık gelirinin en az 2000 TL olması gerekmektedir.
Bunun yanında, eğer başka bir kredi ödemeniz varsa alacağınız miktar daha da düşük olacaktır.
- 18 yaşını doldurmuş olmak
Kredi başvurusu talebinde bulunabilmek için, ihtiyaç sahiplerinin başvuru tarihinden itibaren 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Hangi tür kredi çekecek olursanız olun ihtiyaç kredisi, konut kredisi ya da taşıt kredisi, bu şartlar hepsinde geçerlidir.
- SGK’lı olarak çalışmış olma zorunluluğu
Yine Kredi çekme talebinde bulunan kişilerden bankalar genellikle belirli bir süre sigortalı olarak çalışma zorunluluğu ister. Bu, bankadan bankaya değişen, genellikle en az üç veya altı ay aralığında SGK’lı olarak çalışma şartı aranır. Bazı bankalar en son çalışma tarihinizin üç ay, bazı bankalar ise en son çalışma tarihinizin altı ay olmasını ister.
Vergi levhası olan işletmelerden ise, bununla ilgili vergi levhasında işletmenin güncel olarak çalıştığı ve en az 1 yıldır faal olarak hizmet gösterdiğine dair belge talep edecektir.
Memur ya da emekli olacak çalışanlardan ise belirli bir çalışma süresi istenmez, fakat burada da ihtiyaç sahiplerinin kredi notları önemi rol oynar. Ek gelire sahip olan başvuru sahipleri, bunu belgeleyerek daha yüksek bir kredi talep edebilirler.
Kredi İçin Kefil İstenebilir.
Başvuru sırasında bazı bankalar kefil isteyebilirler.
Evli Çiftler İçin Eşlerin Onayı
Oturmak istediğiniz konutu veya oturduğunuz konutu ipotek ettirerek bir kredi başvurusunda bulunacaksanız, bu konuda banka, eşiniz tarafından imzalanmış bir izin belgesi talep edecektir.
Kredi çekmek için gerekli belgeler
Özel sektör çalışanlarından istenen belgeler.
- Nüfus cüzdanı ya da kimlik belgesi
- SGK hizmet dökümü
- Maaş bordrosu
- İşyeri imza sirküleri
- İkametgah belgesi
- Araç ruhsatı ve faturası, alıcı adına yapılmış yeni kasko bilgileri (taşıt kredisi için)
- Tapu fotokopisi (konut kredisi için)
- Varsa ek gelir beyannamesi
Kamu çalışanlarından istenen belgeler
- Nüfus cüzdanı veya kimlik fotokopisi
- İkametgah adresi
- Maaş bordrosu
- Araç ruhsatı ve faturası, alıcı adına yapılmış yeni kasko bilgileri (taşıt kredisi için)
- Tapu fotokopisi (konut kredisi için)
- Varsa ek gelir belgesi
Emeklilerden istenen belgeler
- Nüfus cüzdanı veya yerine geçebilecek bir belgenin fotokopisi
- İkametgah belgesi
- Emekli aylık dökümü veya emekli hesabı cüzdanı
- Tapu fotokopisi (konut kredisi için)
- Araç ruhsatı veya faturası, alıcı adına yapılmış yeni kasko bilgileri (taşıt kredisi için)
- Varsa ek gelir belgesi
Vergi levhası olan işletmeler için istenen belgeler
- Nüfus cüzdanı ya da kabul edilecek bir kimlik belgesi
- İmza sirküleri
- Güncel Vergi vergi levhası
- Ticaret Sicil Gazetesi
- Bilanço ve gelir tablosu
- Araç ruhsatı veya faturası, alıcı adına yapılmış yeni kasko bilgileri (taşıt kredisi için)
- Tapu fotokopisi (konut kredisi için)
Yukarıda sıraladığımız belgeler, bankaların sizlerden isteyebileceği veya talep edebileceği belgeler arasında yer alır. Bunun yanı sıra konut kredisi başvuruları için sadece tapu fotokopisi talep edilir. Taşıt kredisi ile sıfır araç alacaksanız eğer aracın faturası, alacağınız araç ikinci el ise aracın ruhsatı ile başvuru yapabilirsiniz. Yine taşıt kredisi için başvuru yaptığınız esnada alacağınız taşıtın belirli kriterlere uygun olması gerektiğini de göz ardı etmeyin.