Şubeye Gitmeden Banka Hesabı Nasıl Açılır?
Banka şubelerine gitmeden banka hesabı nasıl açılır diye merak edenler varsa, bu yazımızda gereken bilgileri bulabilirler.
İnternet artık günümüzün vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Dijital dünyanın sağlamış olduğu avantajlar ve kolaylıklar, bankacılıktaki yeni dijital girişimler ile birlikte, akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar aracılığı ile beraber ceplerimize kadar geliyor.
Dijital bankacılığın gelişmesi ile birlikte, artık bütün bankaların, internet bağlantısı olan akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlardan rahatlıkla bir çok bankacılık işleminin yapılmasına olanak tanıyan aplikasyonlar ve uygulamalar tasarlayarak, müşterilerinin hizmetine sunduğunu biliyoruz.
Merak edilen konunun cevabına gelecek olursak; evet artık bankaya gitmeden herhangi bir bankadan hesap açmak mümkün. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme (BDDK) kurulunun yapmış olduğu kolaylıkla ile birlikte artık şubeye gitmeden banka hesabı açılabilecek.
Bunun yanı sıra, e-devlet üzerinden hangi bankada kaç tane hesabınız var gibi sorgulamaları da yapabilirsiniz. Hatta banka hesap bilgilerinize ulaşabiliyorsunuz. Fakat burada verilen bilgilerin tamamının bilgilendirme amaçlı olduğunu hatırlatmak isteriz. Daha fazla bilgi almak isterseniz, bankaların müşteri hizmetleri ile yüz yüze veya telefon aracılığı ile görüşme sağlayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Şubeye Gitmeden Banka Hesabı Açmak için Gerekenler
Bankacılıkta yapılan son düzenleme ile birlikte, yeni bir dönem başlamış oldu. 1 Mayıs 2021 tarihinden itibaren Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun yapmış olduğu yenilikler ile birlikte, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türkiye Bankalar Birliğinin yapmış olduğu çalışmalar da tamamlandı. 30 Nisan 2021 tarihi itibariyle Hazine ve Maliye Bakanlığının mali suçları araştırma kurulu genel tebliği ve almış olduğu karar resmi gazetede yayınlandı ve yürürlüğe girdi.
Böylelikle, artık müşterilerin hesap açmak için şubelere gitmesine gerek kalmadı.
Peki nasıl yapacaksınız bunu?
Bankacılık sektöründe, yeni başlayan uygulamayla birlikte, uzaktan kimlik tespiti yapılıp, kullanıcıların bilgileri bankaların sistemine kaydedildikten sonra, güvenli ve zahmetsiz bir şekilde işlemler gerçekleştirilebilecek.
Bunun için müşterisi olduğunuz bankanın banka hesabını kullanabilmek için, herhangi bir ıslak imzaya gerek duymayacaksınız. Bankalar bu işlemleri, uzaktan kimlik tespiti yöntemiyle yapabilecek. Bunu yapabilmek için yalnızca akıllı bir mobil cihaz veya internet bağlantısı olan herhangi bir tablet veya bir bilgisayar yeterli olacaktır.
Başvuru sırasında ne gibi bilgiler istenecek? Yapmanız gereken işlemler nasıl olacak?
Öncelikle uzaktan kimlik tespiti uygulamasını kullanabileceğiniz bir akıllı telefon veya internet bağlantısı olan bir tablet yardımıyla yüz yüze yapılacak olan kimlik tespiti, bankanız tarafından sağlanacak. Bu işlem için imza örneğinin alınması şartı olmayacak.
Kimlik tespitinin yapılması esnasında, kişinin ikamet etmekte olduğu mernis adresi ve kimlik bilgileri, belirli bir sistem üzerinden İçişleri Bakanlığının veri tabanından alınabilecek.
Bunun yapılma sebebi ise, herhangi bir sebepten dolayı resmi makamlar tarafından, kişinin kimlik bilgilerine göre bankalardan hesap bilgileri talep edildiğinde ilgili yerlere verilebilmesidir. Zaten şubelere de giderek yapılan hesap açma işlemlerinde de, bankacılık mevzuatları gereği, talep edilmesi gereken belgeler, orada da bankaya bildirilmektedir.
Banka tarafından sizden hesap işlem hacmi bilgileri istenecek. Peki hesap işlem hacmi ne demek ve bunun için hangi belgeler gerekli?
Müşterisi olduğunuz banka, öncelikle bu hesabı açma amacına yönelik sizden bilgi talebinde bulunacak. Bu bilgilerin alınma sebebi, kişilerin suç gelirlerini aklamasının ve terörün finanse etmesinin önüne geçilmesi gibi tedbirler kapsamında ve asgari olarak herkesten istemekte olduğunu bilmelisiniz.
Bu konu ile ilgili kişinin mal varlığı, kendisine ait olan fonların kaynağı, ortalama gelir bilgisi, açılacak olan hesabın aylık tahmini işlem hacmi gibi bilgiler de istenecektir. Müşteriden alınan bilgilerin, hesabın sahibi olacak kişi tarafından yanlış beyan edilmesi neticesinde ise yasal yükümlülükler devreye girecektir. Buna ilişkin olarak tebliğ edilen hükümler doğrultusunda, 5549 sayılı kanunda öngörülen cezalar uygulanabilecek.
Online kimlik tespiti, mevzuat gereği istenen bilgileri yine online olarak bildirdikten sonra, internet üzerinden doldurulması gereken bir karşımıza çıkacaktır.
Online Başvuru Sırasında Doldurulacak Form
Form da istenilen bilgileri ve detayları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Uzaktan kimlik tespitinin yapılabilmesi için mutlaka Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartına ve internet bağlantısı olan akıllı bir telefona ihtiyacınız olacak.
- Kimlik kartının üzerindeki bilgilerin mutlaka okunabilir olması gereklidir. Hasar görmüş veya yazıları okunamayan kimlik kartlarıyla işlem yapamazsınız.
- Yapılacak olan yüz yüze görüşme sırasında yüzünüz açık ve net bir şekilde belirgin olmalı. Güneş gözlüğü veya maske gibi yüzünüzün görünmesini engelleyecek şeyler kullanmamalısınız.
- Görüşme başlamadan kullanacağınız elektronik cihazın kamerasının çalıştığından emin olmalısınız.
- Banka müşteri temsilcisi görüşme sırasında akıllı telefonunuzdaki NCF (yakın alan iletişimi) özelliğini kullanmanızı isteyebilir. Eğer telefonunuzdaki bu uygulamayı kullanamıyorsanız, başvuru öncesinde bir göz atmanız faydalı olacaktır. NCF hakkında bilgi almak için tıklayınız.
- İşlem sırasında girmiş olduğunuz bilgilerin doğruluğundan ve güncelliğinden emin olunuz.
- Yüz yüze görüşme sırasında yapacağınız bütün görüşmeleri, hesap açacak kişinin kendisi gerçekleştirmeli. O yüzden bilgilerinizi daha önceden mutlaka gözden geçirin ve yanınızda bulundurun.
Ayrıca, bankaya ait olan mobil uygulamaları indireceğiniz platformun güvenliğini daha önceden kontrol etmelisiniz. Akıllı telefonlarda kullanılan mobil uygulamaları, Apple Store, Google Play gibi uygulamalardan güvenli bir şekilde indirip kullanabilirsiniz.
İyi günler dileriz.