Aile bireylerinden birinin vefat etmesi durumunda, kişinin banka hesabında para kalmış olabilir. Bu yüzden yasal mirasçı olan kişiler, bu parayı çekme hakkına sahiptir. Böyle durumlarda parayı almak için öncelikle veraset ilamı çıkarmak gerekir.
Veraset ilamı çıkarmak için ölen kişinin ölüm belgesi ile birlikte sulh hukuk mahkemesi ya da notere başvurmak gerekir. Bu belgeye halk arasında mirasçılık da deniyor. Bu mirasçılık belgesi ile mirasçıların şahsen başvuru yapması gerekir.
Eskiden sadece sulh hukuk mahkemesinde gerçekleşen bu durum artık noterde de gerçekleşiyor. Noter huzurunda gerçekleşen bu işlemler, tüm belgeler eksiksiz olduğu sürece on dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşir. Bu durum sulh hukuk mahkemesinde bir haftaya kadar uzayabilir. Bu yüzden günümüzde pek çok kişi bu işlemleri noter huzurunda yapmayı tercih ediyor.
Ölen Kişinin Banka Hesabındaki Paranın Çekilmesi
Vefat eden kişinin banka hesabındaki para ile ilgili işlemlerde, o kişinin yasal mirasçısı olmak gerekiyor.
Bankalardan işlem yaptırmadan önce mutlaka veraset ilanını almış olmak gerekir. Eğer ölen kişi ile ilgili yasal olan birden fazla mirasçı bulunuyorsa, tüm mirasçılar bankadaki para ile ilgili sorgulama yaptırabilir. Fakat tüm bu işlemlerin tek kişi tarafından yürütülmesi çok daha pratik bir yöntem olur. Diğer mirasçılar bir kişiye vekâlet vererek işlemlerin daha hızlı şekilde yapılmasını sağlayabilir. Eğer diğer mirasçılar, vekâlet vermeyi kabul etmezse çok elden de bu işlemler yürütülür. Fakat daha uzun sürede çözüm sağlanabilir. Bu yüzden tek kişi tarafından para işlemleri yapılması daha pratik bir çözüm yolu olur.
Vefat eden kişinin bankadaki parası öğrenmek istenirse eğer herhangi bir yasal mirasçı bankaya giderek bunu öğrenebilir. Sorgulama esnasında para miktarı banka tarafından söylenir. Ayrıca Bankalar Birliği’ne başvuru yaparak, vefat eden kişi adına açık olan tüm banka hesaplarını öğrenmek mümkündür.
Ölen Kişinin Bankadaki Parasından Kesinti Olur mu?
Ölen kişinin bankadaki parası çekileceği zaman bankalar kesinti yapabiliyor. Bankadan bankaya kesinti durumu değişebilir. Fakat bu kesintiyi önlemek için veraset ve intikal vergisi ödemek gerekir. Ödeme işlemleri sonrası kişiye dekont yerine geçen tasdikname verilir.
Bu tasdikname ile kesinti olmaması için başvuru yapmak mümkündür. Başvurudan sonra kesintisiz şekilde olarak banka hesabındaki para çekilebilir. Kesintisiz çekim işlemi kolaylıkla tasdikname başvurusu ile yapılır.
Vefat Eden Kişinin Banka Hesabı Kapatılıyor mu?
Vefat işlemlerinden sonra ölen kişinin banka hesabı otomatik olarak kapanmaz. Yasal mirasçı olan kişi bu işlemleri manuel olarak hallediyor. Belgeler ve ölüm belgesi ile birlikte bankaya giderek dilekçe verilir. Daha sonra ise aktif hesaplar kapatılır. Bu durum yasal mirasçı olan herhangi bir kişi tarafından yapılabilir.
Günümüzde bu işlemler genelde aşamalı olduğu için pek çok kişi vefat eden kişinin hesabını kapatmıyor. Bu açıdan vefat ettikten sonra banka hesapları hala aktif olan pek çok insan bulunuyor. Genellikle bu hesaplar on yıl kadar muhafaza ediliyor.
Ölen Kişinin Parası Ne Zamana Kadar Çekilir?
Bir kişi vefat ettikten sonra banka hesabındaki parası on yıl boyunca bankalar tarafından korunmaya devam eder. Bu süreçte yasal mirasçı olan kişiler banka hesabındaki parayı çekme hakkına sahiptir.
Fakat on yıl boyunca bu para yasal mirasçılar tarafından çekilmezse eğer, bankadaki para TMSF’ ye aktarılır. On yıl, para çekilme açısından yeterli bir süredir. Bankalardan bu on yıl içinde herhangi bir sorun yaşanmadan ödeme alınır. Gerekli başvurular yapıldığı sürece işlemler sorunsuz şekilde yapılır.