Serebral Palsi yani diğer bir adıyla beyin felci, bebeklikte ya da çocukluk döneminin başında ortaya çıkmış olan kronik bir durumdur. Serebral Palsi teşhisi konulmuş olan bir hasta vücut hareketlerini ve kaslarını koordineli bir şekilde hareket ettiremez. Serebral Palsi hastaları kaslarındaki hareketleri kontrol edemezler ancak bu durum kaslar içerisinde bulunan sinirlerden kaynaklı değildir. Beynin insanın kas hareketini sağlayan bir bölgesi vardır ve bu bölgede yaşanan anormal durum neticesinde meydana gelecektir. Serebral palsi doğuştan gelir ancak aylar hatta yıllar boyunca tespit edilemeyeceği için tanı konması da geç olabilecektir.
Serebral Palsi üç şekilde meydana gelebilmektedir. Doğumdan öncesi, doğum esnası ve doğumdan sonra. Bu nedenleri biraz daha açıklayacak olursak şu şekilde değerlendirebiliriz.
Doğum öncesi
Serebral Palsi oluşumu henüz anne karnındayken gelişebilmektedir. Bu durum annenin zarar görmesi neticesinde gelişebilmektedir. Örneğin kan basıncının yüksek olması ya da şeker hastalığı bebek anne karnındayken böyle sorun yaşanmasına neden olabilir.
Doğum Esnasında
Anne adayının doğum esnasında güçlük çekmesi bebeğin yeteri kadar oksijen alamaması durumunda beyni zarar görebilir. Bu durum Serebral Palsi oluşumuna zemin hazırlayabilir.
Doğum sonrası
Erken doğum her zaman bir risk taşır. Erken doğan bir bebeğin anne karnında henüz doğuma olmadığını bilmek gerekir. İnsan beyni doğumdan sonra da gelişmeye devam edecektir. Dolayısıyla zamanında doğan bebeklerin beyninde dahi bu hastalığın oluşabilmesi için infksiyonlar veya kanamalar meydana gelebilecektir.
Serebral Palsi Teşhisi Nasıl Yapılır?
Serebral Palsi tanısı konulan hastalarda motor hareketlerde dengesizliğin yanı sıra bir takım farklı sıkıntılar meydana gelebilecektir. Örneğin gözlerde kaymalar, titremeler, zekada bozukluklar, davranışlarda farklılıklar, öğrenmede güçlükler ve konuşmada bozukluk gibi eşlik eden duyu bozukluklarından bahsedilebilir.
Serebral Palsi Tedavi Edilebilir mi?
Serebral Palsi olan bir hastanın tam anlamıyla tedavi edilmesi ve iyileşmesi mümkün değildir. Ancak bu hiçbir şey yapılamayacağı anlamına da gelmeyecektir. Uygulanacak olan tedavi yöntemleri sayesinde hastanın kişisel becerileri de gelişebilir. Ancak bunun için yetersizliklerin doğru bir şekilde teşhis edilmesi gerekir. Serebral Palsi durumuyla karşılaşan pek çok çocuğunda hayatını normale yakın bir şekilde sürdürdüğü bilinir.
Burada mühim olan konu tedavi sürecine ne kadar erken başlanıldığıdır. Erken yaştayken teşhis ve tedavi süreci başlatılırsa çocuklarda gelişimsel olarak yetersizliklerin bu yönde kapatmaya başlayacaktır. Bu süreç oldukça zorludur ve çocuklarda bunun farkındadır bu nedenle de öğrenme konusunda atılabilecek her adımı atmaya çalışırlar. Tedavi noktasında da mutlaka işini bilen uzman bir ekiple çalışılması gerekir. Tedavi sürecinde size eşlik edecek olan ekipte, çocuk doktorunuz, nöroloğunuz, fizyoterapistiniz, özel eğitim öğretmeniniz, konuşma terapistiniz ve psikoloğunuzun olması gerekir.