ALS ilerleyici durumda olan bir sinir hastalığıdır. ALS’ye yakalanan bir hastanın motor sinir hareketleri etkileneceğinden dolayı zamanla artık kendi hareketlerini de yerine getirememeye başlayacaktır. Motor sinirler beyinden başlayarak omuriliğe oradan da kaslara hareket emrini verir ve bu sayede insanlar hareket etme yeteneğini kazanırlar. Ancak bu hastalığın motor sinirleri etkilemiş olmasından dolayı bir bozulma ve engellemeler meydana gelecektir. ALS hastalarında felç durumu ileri dönem evrede beklenen bir sonuçtur ancak her ne kadar hareketlerde kısıtlama olsa da zekâda herhangi bir şekilde sorun olmayacaktır. ALS hastalığı sırasında omurilikte kasları besleyen yan sinirler zarar görecektir dolayısıyla kasların beslenememesi ve katılaşması durumu yaşanır. ALS görülme sıklığı ülkemizde az olmasına karşın son dönemlerde daha çok artış ve de farkındalık kazanmıştır. Peki bir insanda ALS hastalığının belirtileri ne şekilde kendisini gösterecektir.
ALS Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
- ALS hastalığı ilk dönemlerde fark edilmesi oldukça güçtür. Bunun nedeni ise hastalığın çok yavaş bir şekilde sürmesidir.
- Kol ve bacaklarda zaman içerisinde güç kaybı başlayacak ve daha sonrasında konuşmada ve çiğneme hatta nefes almada zorluklar yaşanacaktır. Bunların içerisinde en sıkıntılısı ise yutmanın bozulmasıdır. Bu sayede hastanın ağzında biriken tükürükleri yutması da güçleşmiş olacaktır.
- Kaslar eğer ki sinirler aracılığı ile uyarılmazlarsa bu durumda yapılarının bozulması başlayacak ve de görevini yerine getiremeyecektir.
- El ve ayakları düşünürsek bu bölgelerde seğirmeler meydana gelebilir.
- Kontrolsüz ağlamalar ya da gülmeler görülebilir.
- Belirtilerin başlangıç aşaması her hastada aynı şekilde gerçekleşmez. Örneğin birinde halıya takılmalar görülürken bazıları da eşyaları kaldıramazlar.
- Kaslardaki kayıplar öncelikli olarak bir grupta görülür ve sonrasında vücuda yavaş yavaş dağılacaktır. İlerleme ise hastadan hastaya değişkenlik gösterebilir.
- Hastalıkta gelinen son aşama ise solunumun olması gibi yapılmamasıdır.
ALS Tanısı Konur?
ALS yukarıda da belirttiğimiz gibi sinirleri ilgilendiren bir hastalık olduğundan dolayı teşhisi uzun zaman sürebilmektedir. Ancak bu noktada manyetik rözonans görüntülemesi tanının önemli bir parçasıdır. Bunun yanı sıra kaslardan alınan bir parça ile değerlendirme yapılır ve kan incelemesi sonrasında tanı konulmuş olacaktır.
ALS Tedavisi Nasıl Yapılır?
Günümüzde ALS hastalığının henüz kesin bir tedavisi yoktur ancak hastanın sosyal yaşamının ve konforunun artırılması adına çalışmalarda halen sürmektedir. Bu hastalığa karşı kullanılabilecek olan doğrudan bir ilaçta bulunmamıştır. Ancak hastalığın ilerlemesini biraz daha yavaşlatmak mümkün.
ALS Görünme Sıklığı Nedir?
ALS hastalığını dünyada baktığınız da 100 bin de 8 ile 10 düzeyinde görülüyor. Ülkemiz için bakarsak bu oran 6 ile 7 bin arasında. Özellikle 40-50’lili yaşlarda erkeklerde daha fazla görülüyor. Hastalığın genelde daha zayıf olan insanlarda görülmesi bu kişilikteki insanların daha dikkatli olması konusunda ipucu veriyor.