TAK mesanenin düzenli olarak rehabilitasyonunda kullanılmakta olan en önemli yöntemlerden bir tanesidir. İlk ke 1970 yılında kullanılmaya başlamış ve bu sayede insan vücudunda biriken idrarın düzenli ve güvenli bir şekilde dışarıya atılmasını sağlamıştır. TAK ince, esnek ve kaygan bir sonda ile mesaneye girerek idrarın buradan dışarıya boşaltılmasını sağlar.
TAK hastanın mesanesini kontrol edememesi durumunda. Mesanenin hasta tarafından kontrol altında tutulmasını sağlamaktır. TAK sayesinde hastanın altı kuru kalmakla birlikte mesanenin etkin bir şekilde boşaltılmasını sağlamaktır. Mesanede biriken idrar vücudun dışına atılmadığı sürece engeksiyona neden olacak ve böbreklerinde risk altında kalmasını sağlayacaktır. TAK yaşam kalitesinin daha fazla artırılması ve hastanın daha sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettirebilmesi için önemlidir.
Günde Kaç Defa TAK Yapılmalı?
TAK’ın sıklığı doktor tarafından ayarlanır. Eğer ki ilk kez TAK uygulamasına başlanacaksa bu durumda ÜRODİNAMİ testi yapılması ve mesanenin ne durumda olduğunun tespit edilmesi gerekir. Eğer ki mesane görevini tam olarak yerine getiremiyorsa o zaman doktor bu durumda TAK uygulanmasını önerecektir. Bu uygulama ilk kez yapılmaya başlandığında genelde 4 saat aralıkla yapılır. Bu da bir insanın günde 6 kez aralıklarla TAK yapmasını sağlayacaktır. Bu ilk dönemlerde idrarın ölçümlenmesiyle doğru sonuç alınmaya çalışılır bunun için hastadan her TAK sonrasında ne kadar idrar alındığının yazılması istenir. Bu ölçüm ve ÜRODİNAMİ testi sonrasında günde kaç kez tak yapılacağı kararlaştırılır. TAK sayısını kendiniz belirleyemez ya da kafanıza göre yapamazsınız.
TAK Ne Kadar Süre Yapılır?
TAK uygulaması bazen bu işlemin geçici bir süre boyunca devam etmesini sağlar. Ancak yaşamı boyunca TAK uygulamak zorunda olan kişilerde vardır. Burada da TAK’ a devam etme ya da TAK’ ı kesme sizin kontrolünüzde olmayacak ve doktorunuz testler sonrasında buna karar verecektir.
TAK Yaparken Ağrı Duyulur mu?
Genelde TAK yapılmasının nedeni bu bölgedeki sinirlerin zarar görmesinden kaynaklandığı için çocuğunuzda da his kaybı olacaktır. Dolayısıyla bu durumda çocuğun bu ağrıyı hissetmesi mümkün değildir. Ancak çocuk psikolojik olarak ağrı hissetmiş olsa da bir süre sonrasında alışacağından dolayı normal bir durum gibi gelecektir. TAK uygulamasını pek çok anne ve baba yardım almadan kolaylıkla yapabilmektedir.
TAK Hangi Hastalara Yapılır?
Özellikle nörojen mesane sorunları yaşayan, işeme sorunları yaşayanlarda. TAK yapan hastaların uzun dönem takiplerinde üst üriner sistemin korunmasında ve de yaşam kalitesinin artırılmasında etkili olduğu gözlemlenmiştir. Spina bifida ( meningosel, meningomiyelosel), multiple skleroz, spinal kord yaralanmaları, spinal tümörler, intervertebral disk hernileri, diyabetik nöropati gibi nörojenik mesaneye neden olan durumlarda, bazı ameliyatlarından sonra, obstrüktif üropati, hipotonik mesane, detrüsör-sfinkter diskordinasyonu gibi durumlarda kullanılır.
Neden Daimi Sonda Değil de TAK?
Uzun süreli mesane rehabilitasyonu işlemlerinde TAK diğer yöntemlere göre daha fazla tercih edilir. Pek çok hastalarda kullanılıyor olması takiplerin ve istenmeyen yan etkilerin sıklığını da iyi gözlemlemek amacıyla yapılır.
Hangi TAK En İyisidir?
Bir çok firmanın üretmiş olduğu TAK vardır. Bunların hepsi farklı materyallerden üretilmiş olsa da özellikle erkekler için olanlarda kayganlaştırıcılara ihtiyaç vardır. TAK’ların büyük bir bölümü su ile temas ettiğinde kayganlaşacaktır. Ancak bazı TAK’larda üzerine özel bir mekanizma ile sürülür. Yetişkin bir erkekte 10-14F, kadınlarda ise 14-16F, çocuklarda ise 6-8-10F en çok tercih edilen boyutlardır. Bazı TAK’ların anti bakteriyel özellikleri vardır bunun için de hasta ile hekimin birlikte karar vermesi uygun olacaktır. Bir hasta için kolay olan katater diğer hasta için güç olabilir.
TAK Yaparken Neye Dikkat Etmeliyim?
TAK yapılırken dikkat edilmesi gereken bir takım esaslar vardır. Öncelikli olarak hijyen en önemli konu başlığıdır. Bunun için uygulamayı yapacak olan kişinin mutlakla ellerini yıkaması gerekiyor. Sonrasında TAK yapılacak olan bölge temizlenmeli. TAK hiçbir zaman çocuğa travma oluşturmayacak şekilde gerçekleştirilmelidir. Kayganlığın yeterli kadar olması gerekir. Mesaneden nazik bir şekilde itilmelidir. Bu itme işlemi idrar gelinceye kadar yapılabilir. TAK işlemi idrar sona erene kadar bekletilmelidir. Gerekirse burada hastanın mesanesine yavaş bir şekilde bastırılabilir.