Anadolu Üniversitesi akademisyenlerinin geliştirmiş olduğu üç boyutlu eserler müzesi projesiyle artık dünya müzelerindeki birçok ünlü eserin üç boyutlu halleri somutlandırılacak. Engelli alfabesi kullanılarak sesli betimleme hazırlandıktan sonra görme engellilerinde eserleri daha iyi anlayabilmesi sağlanmış olacak.
Doç. Dr. Özlem Yiğit, Yard. Doç. Dr. Hıdır Karaduman ve araştırma görevlisi Ümran Alan,görme engelli vatandaşların müzelerdeki eserleri tanıyamadıkları ve onlara bir anlam veremediklerini farkederek bu konuda bir çalışma yapılmasına karar verdiler. Proje sayesinde dünya da bulunan en ünlü eserler üç boyutlu olarak tarandıktan sonra internet ortamına koyulacak ve yazıcılar vasıtasıyla somutlaştırıldılar. Projenin yürütücüler 60 eserin üç boyutlu şeklini hizmete sunmuş durumdalar.
Projenin yürütücüsü AÜ Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hıdır Karaduman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal bilgiler eğitimin en temel amaçlarından birinin kültürel miras zenginliğini çocuklara aktarmak olduğunu belirterek, bu amaç doğrultusunda müzelerden sıklıkla yararlandıklarını kaydetti.
Karaduman yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi. “Görme engelliler için şimdiki müzeler anlamsız, karanlık, sıkıcı, ilgi çekmeyen ve erişilebilirlik olanaklarının sınırlı olduğu yerler. Dünyadaki pek çok müzede görme engellilerin tarihi eserleri dokunarak anlama olanakları sınırlı. O yüzden onlar için müzeler anlamsız yerler. Projemizle görme engelli bireyler dokunarak dünya kültürel mirasını daha iyi kavrayıp, öğrenebilme şansına erişti. Müzeleri onlar için erişilebilir ve anlamlı hale getirdik.” diye konuştu.
AA