Koroid Pleksus Kisti (Beyin Kisti) Nedir?
Koroid pleksuslar beynin sağ ve sol boşluklarında yer alırlar ve beyin omurilik salgılamasında rol alırlar. Koroid pleksuslar, genel olarak hamileliğin 6.haftası ya da 7.haftasından sonra oluşurlar ve 9.haftaya kadar hızlı bir şekilde büyürler. Bu kistler beynin her iki tarafında da görülebilirler. Büyüklükleri genellikle 10mm altındadır. Ancak 20mm büyüklüğe kadar olanlara rastlanmaktadır. 14.haftadan sonra ultrasonda fark edilebilirler. Hamileliklerin %2 si kadarında koroid pleksus kistlerine rastlanabilir.
Koroid Pleksus Kisti Neden Olur?
Koroid pleksus kistlerinin neden oldukları bilinmemektedir. Bu kistlere ek olarak herhangi bir anomali yok ise kromozomsal bir deformasyon ile büyük oranda ilgisi yoktur. Ancak yapılan araştırmalarla birlikte koroid pleksusa ilave anomali vb. bulgular görülmesi durumunda akla farklı hastalıklar gelmektedir. Bunların en bilindik olanı Trizomi 18 olarak bilinen Edwards Sendromudur. Trimozi 18 hastalığının anomali olarak gözlenen bulgularına kalpte, böbrekte ve özellikle boyunda rastlanmaktadır. Ayrıntılı ultrason sonucunda bu anomaliler kolaylıkla tespit edilmektedir.
Koroid Pleksus Kisti Tedavisi Nedir?
Koroid pleksus kisti genellikle gebeliğin ilerleyen haftalarında kaybolduğu için herhangi bir tedavi gerektirmez. Koroid pleksusa ek olarak anomaliler tespit edilmesi durumda genetik konsültasyon ve karyotipleme diğer adıyla kromozom analizi yapılamsı gerekebilir.
Koroid Pleksus Kisti Ne Zaman Geçer?
Ayrıntılı bir ultrason yapılması sonucunda koroid pleksus kistlerinine ek bulgulara rastlanmadığı ve anomaliler bulunmadığı sürece ek bir işlem yapılmaz. Gebeliğin 28.haftasından sonra kendi kendine kaybolması beklenir. Ancak koroid pleksus ile birlikte bazı anomaliler tespit edilirse kromozom analizi yapılması gerekebilir.
Koroid Pleksus Kisti ve Koromozom Hastalıkları
Yapılan bir çok çalışma ile koroid pleksus ile kromozom hastalıkları arasında bir bağlantı olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma yapılan kromozom hastalıklarından Trizomi 18 ve Trizomi 21 en çok bilinenlerdendir. Yapılan araştırmalarda Trizomi 18 vakalarının %40’ı civarında koroid pleksus kistine rastlanılmıştır. Ancak kist büyüklüğü, kistin bir veya iki tane olması vb. bulgularla bir ilişki bulunamamıştır. Bebeğin beynindeki kistine tek başına bulunmuş olması Trizomi 21 riskinde artışa sebep olmaz.