Webasto nedir? Aslında bir marka adı olan ancak halk arasında alışkanlıktan dolayı araç içi ısıtma sistemlerinin tamamına bu isimle hitap edilen bu ısıtıcının ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve arıza kodlarıyla beraber olabildiğince birçok bilgiyi sizlere sunacağız.
Webasto Nedir?
Webasto ne demek? Geçmiş yıllarda otobüs, tır, kamyon gibi araçlarda kullanılan ve artık günümüzde daha yaygın bir biçimde yeni nesil araçlarda da kullanılan, genel anlamda kalorifer veya harici ısıtıcı da diyebileceğimiz Alman menşeili bir cihazdır. Araç motorundan bağımsız bir biçimde, aracın yakıtı ile çalışan ek ısıtıcıdır. Özellikle uzun yollarda yük taşımacılığı yapan, tırların veya kamyonların içinde uyuyan emekçi şoförler için faydalı ve kullanışlı bir cihazdır. Webasto yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir marka adıdır ve insanlar yaygın olarak bu cihazdan bahsederken ilgili marka adıyla belirtmektedir.
Webasto Çeşitleri Nelerdir?
Bu ısıtıcı türü ile ilgili birkaç çeşit bulunmaktadır. Bunları aşağıda liste halinde sizlere sunuyoruz.
- Karavan, kamyon, tır, minibüs gibi araç Webasto çeşitleri. (Otomobil Webasto tabiri de bu sınıfa girer.)
- Sulu veya kuru Webasto.
- Benzinli veya dizel Webasto.
- Webasto klima.
- Elektrikli Webasto.
- Webasto Sunroof.
- Seyyar – taşınabilir Webasto.
- Çanta tipi mini Webasto.
- Ev tipi Webasto.
- Portatif Webasto. (Seyyar vb. modellerin genel özellikleri anlamında bu tür bir tabir var olduğunu düşündüğümüz için çeşit olarak yazmış bulunmaktayız.)
- Ayrıca marka bakımından veya özelliklerinden ötürü, çeşitmiş gibi algılanma ihtimali olan Webasto aratma kelimeleri de şöyledir; Demmon, Ebercpacher, Yılkar, Airtronic, Sws, Scania Webasto vb. (Bu maddede yazan markalar ve çeşitlilik tabirlerinden başka daha birçok marka ve yine çeşitlilik üzerine oluşturulmuş tabiler de bulunmaktadır.)
Webasto Isıtıcının Faydaları Nelerdir?
Bu ısıtıcı türü yaygın olarak kullanılmaktadır ve faydaları şunlardır diyebiliriz.
- Yakıt deposundan alınmış olan yakıt, yanma odalarında ısı enerjisine dönüştürülmektedir.
- Bu ısı enerjisi ise ısı eşanjörü sayesinde motor suyunu ısıtmaktadır.
- Isınmış olan motor suyu, araç içinde devridaim bir şekilde ilerlemekte ve kabin içinin de ısınmasını sağlamaktadır.
- Hem uzun yol şoförleri hem de karavancılar için araç içini ısıtmak ve soğuk iklim şartlarında araç kullanabilmek adına epeyce faydalıdır.
- Motoru sıcak tutmaktadır.
- Soğuk iklimlerde hem araç içi hem de motoru sıcak tutmak açısından faydalıdır. Motoru çalıştırırken harcanan yakıt yerine, bir miktar daha fazla harcayarak hem aracı hem motoru ısıtarak daha konforlu bir seyahat etme süreci geçirirsiniz.
- Hareket eden parçaların soğuk hava nedeniyle aşınmasını engeller ve ömrünü uzatır.
- Bazı uzaktan kontrol sistemi olan modellerle daha evden çıkmadan motoru ısıtmaya başlayabilirsiniz.
- Karlı havalarda mahsur kalmanız halinde donma riskini ortadan kaldırır. Askeri araçlarda da kullanılmaktadır.
- Bu sistem için genellikle harici akü kurulsa da mevcut akü kullanıldığı zamanlarda dahi sıcak su devridaim ettiği için aküyü tüketmez.
- Bu ısıtıcı türü modellere göre farklılık gösterse de çok yakıt harcamaz.
(Bu listede saydığımız faydalar internet ortamında araştırılarak sunulmuştur. En doğru bilgiyi ustaların ve ilgili modeli üreten firmanın verebileceğini unutmayınız.)
Webasto Nasıl Çalışır?
Webasto ısıtıcı nasıl çalışır? Cihazın çalışma biçimi gayet basittir. 2 farklı çalışma prensibine sahiptir. Webasto ya sulu yada kuru olarak çalışmaktadır. Kuru olan havayı ısıtmaktadır. Pek tercih edilmediğine dair bir yazı görmüş bulunmaktayız. Sulu olan ise yakıt deposundan çektiği yakıtla çalışmaktadır. Sulu çalışan webasto sayesinde motor da ısıtılarak çalıştırılabilir. Deniz taşıtlarında, kamyonlarda ve her türlü araç için rahatlıkla kullanılabilir. Dayanıklı bir cihazdır.
Bu ısıtma sitemi güç için aküyü veya yakıtı kullanır.
Kuru Webasto Nasıl Çalışır?
Kuru Webasto genelde tır, kamyon gibi uzun yol yapan araçlar yerine, soğuk iklim şartlarında kullanılan binek otomobillerde kullanılır. Bu ısıtıcı tipinin çalışabilmesi için şu üç şeye ihtiyacı vardır. Akü, rezistans ve hava hortumu. Kuru Webasto’nun çalışma biçimi ise şöyledir;
- Aracın içinden çekilen hava, aküden alınan güç sayesinde rezistansta ısıtılmaktadır.
- Daha sonrasında ısıtılan hava, hava hortumu ile yeniden aracın içerisine üflenmektedir.
Yazdıklarımızdan da anlayacağınız üzere kuru Webasto sanki bir fön makinesi mantığıyla işlemektedir. Ancak sadece aracın içini ısıtmak için kullanılmaktadır. Motoru ısıtmaz. Motoru ısıtan sistem ise sulu Webasto’dur.
Sulu Webasto Nasıl Çalışır?
Sulu sistem Webasto hem araç içini hem de motoru sıcak tutabilen bir ısıtma sitemidir. Özellikle uzun yol araçlarında karşımıza çıkmaktadır. (Umuyoruz ki bu kısım ”Sulu Webasto nedir?” şeklindeki sorunuza cevap olabilmiştir.
Sulu sistemin çalışması için şu dört parça gereklidir; akü, ısı eşanjörü, yanma odaları ve pompa. Çalışma biçimi ise aşağıdaki gibidir.
Webasto Arıza Kodları
Webasto hata kodları, Webasto bir marka adıdır. İnsanlar söz konusu cihazdan bahsederken bu marka adıyla belirtirler. Umuyoruz ki aşağıda verdiğimiz bilgiler Webasto arıza kodları nelerdir? Hangi kod ne anlama gelir? Çin Webasto hata kodları gibi soru ve araştırmalarına cevap olur.
Bu tür kombine zamanlayıcı cihazlarda bir hatanın meydana gelmesi halinde, ısıtma cihazındaki söz konusu hata tamir edilene kadar dijital ekranda ilgili hata kodu (F) harfi ile gösterilir. Bu durum insanların kullandıkları cihazlar ile ilgili bir aksaklık meydana gelmesi halinde doğru bir biçimde müdahale edebilmelerini kolaylaştırmaktadır.
- F 00 Kontrol Ünitesi Hatası
- F 01 Başlatma Yok (2 başlatma denemesinden sonra)
- F 02 Alev Arızası (en az > 3)
- F 03 Düşük Voltaj Veya Aşırı Voltaj
- F 04 Erken Alev Algılama
- F 05 Alev Monitörü (Benzinli Isıtıcı) Açık Devre Veya Kısa Devre
- F 06 Sıcaklık Sensörü Açık Devre Veya Kısa Devre
- F 07 Yakıt Pompası Devre Dışı Veya Kısa Devre
- F 08 Açık Devre Veya Fan Motoru Kısa Devre Veya Fan Motoru Aşırı Yüklenmiş Veya Fan Motoru Sıkışmış
- F 09 Kızdırma Bujisi Devresi Açık Veya Kısa Devre
- F 10 Aşırı Isınma
- F 11 Aşırı Isınma Sensör Devresi Açık Veya Kısa
- F 12 Isıtıcı Kilitlendi
- F 14 Aşırı Isınma Sensörü Yanlış Takılmış
- F 15 Marş Anahtarında Kısa Devre
Makalemizde bulunan görseldeki arıza açıklamaları ile yazı biçimindeki bu listede kelime farklılıkları olabilir. İlgili cihazın arıza kodları ile ilgili detaylı araştırma yapmak ve ustaya göstermek en doğrusudur.
Webasto Nedir? Amacıyla yazdığımız bu makalede yukarıda 15 maddede verdiğimiz hata kodlarını incelemeniz haline hangi kodun ne anlama geldiğini kolaylıkla öğrenmiş olacaksınız. Webasto cihazınızdaki hata giderilene kadar hata ile ilgili kodu görmeye devam edersiniz. Örneğin (F 12) arıza kodunu alıyorsanız şayet, cihaz aşırı ısınma gibi bir problemle sıkça karşılaşıyorsa ısıtıcı bloke olabilir anlamına gelmektedir.. Bu veya yukarıdaki herhangi bir arıza koduyla karşılaşmak pek mümkündür. Doğru ve istediğiniz bir biçimde çalışabilmesi için bu arıza kodlarından herhangi birini yaşamaması gerekmektedir.
Burada sadece arıza kodlarını yazmış bulunmaktayız. Ancak Webasto arızaları ve çözümleri ile ilgili daha fazla detay istiyorsanız mutlaka başka kaynaklara da başvurunuz.
Arıza kodları ile ilgili bilgi verdiğimize göre gelin hep birlikte Webasto Nedir? sorusunun cevabına bakalım.
Webasto Fiyatları
Webasto ısıtıcı fiyatları hakkında birçok şey söylenebilir. Bu durum ısıtma sisteminin hangi tip veya modeli ile ilgili fiyatı merak ettiğinize bağlıdır. Örneğin 12 ve 24 volt Webasto fiyatları, sulu Webasto fiyatları, Webasto Sunroof fiyatları, Alman Webasto fiyatları, araç, minibüs, karavan ve kamyon Webasto fiyatları veya ev tipi Webasto fiyatları gibi detay içermesi halinde fiyatlar da değişir.
Genel olarak fiyatlarına baktığımızda gerek ısıtıcı ve gerekse parçaları (buji vs.) anlamında fiyatlar 100 TL – 10.000 TL arasında değişmektedir. (Tabi ki de sıfır veya 2. el olması yada ürün kalitesi ve tiplerinin bulunabilmesi gibi unsurlar fiyatları çok farklı bir boyuta çekebilir.)
2. El Webasto Fiyatları
Bu tip 2. el ısıtıcı fiyatları model bakımından tutar anlamında değişkenlik göstermektedir. 2. el olarak bu ısıtıcı türünü bulmak kolay değildir ve ayrıca sağlam veya kullanışlı olma gibi önemli konularda aksaklık çıkarabilir.
(2. el webasto fiyatları sahibinden veya 2. el webasto fiyatları letgo tarzında aratmalar yaptık.) Yaptığımız araştırmalarda ise tam anlamıyla düzgün bir ilan bulamadık (Pek muhtemel ilan koyulmamış olabilir.) ve genelde sıfır model ilanları yer almaktadır. Ancak tahminimizce 3 ila 5 bin Türk Lirası arasında bir tutar isteyeceklerini düşünmekteyiz. Mümkün olduğunca sıfır almanızda yukarıda saydığımız aksaklıkları yaşamamanız adına fayda bulunmaktadır.
Yine 2. el 12 volt ve 24 volt webasto fiyatları araştırmalarımızda sağlıklı bir sonuçla karşılaşamadık.
Sıkça Sorulan Sorular?
Webasto nedir? sorusu dışında bir çok soru bulunmaktadır. Makalemizin bu kısmında ise söz konusu ısıtıcı ile ilgili sıkça sorulan sorulara kısaca yer vereceğiz.
- Webasto Nerelerde Kullanılır? Tırlarda, teknelerde, kamyonlarda, otobüslerde, savunma sanayide, hafif ticari araçlarda, özel hizmet iş makinelerinde, karavanlarda ve binek araçlarda kullanılabilen faydalı bir cihazdır.
- Webasto aküyü etkiler mi? İlgili ısıtıcı yetersiz voltaj korumasıyla donatıldığı için akünüzde kritik durumlar meydana gelmeden kapanır. (Bu ve benzeri kritik konularda bilgi sahibi olabilmek için en sağlıklı yöntem, ilgili ısıtıcı cihazın kullanma kılavuzu gibi materyallerini incelemektir.)
- Webasto neden arızalanır? Bu soruya doğrudan bir cevap vermek her zaman mümkün değildir. (Sizde bulunan ısıtıcı cihaza ne olduğuna veya nasıl bir müdahalede bulunulduğuna göre değişkenlik gösterebileceği için.) Ancak örnek verecek olursak şayet, (F 07) arıza kodundaki gibi bir durum gerçekleşirse bunun sebebinin yakıt pompasının devre dışı kalması veya kısa devre diyebiliriz.
- Webasto ne kadar yakıt harcar? Bu konuda da kesin bir şey söylemek kolay değil ancak yaptığımız araştırmaya göre yakıt tüketimi saatte 0,12-0,24 lt./saat aralığındadır diyebiliriz. (Buradaki miktar kesin değil genel bir cevaptır. Bir aşağıdaki sorunun cevabını asıl cevap olarak alınız.)
- Webasto 24 saatte kaç litre mazot yakar? Dizel (mazot) yakıt tüketimi saatte 0,11-0,50 lt./s. aralığındadır. (Bu yakıt miktarı genel bir cevaptır ve kesin değildir.) Bu soru ve bir üstteki sorunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Şöyle ki ısıtıcının markası, kalitesi, hava şartları, kullandığınız derece, benzin veya mazot kullanım miktarında farklılıklar gösterir. Bu yüzden alacağınız markanın detaylarına bakmanız ve kullanırken doğru bir biçimde test etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
- Webasto ne kadar elektrik harcar? Üstteki soruya verdiğimiz cevabı kabul ediniz.
- Webasto açma ve kapama işlemleri nasıl yapılır?, Webasto süresiz çalıştırma ayarı nasıl yapılır?, Webasto neden çalışmaz? gibi birçok sorunun cevabını doğrudan ustalara sorarak öğrenmek yerinde olacaktır. Bu makale daha çok ne olduğuna, nasıl çalıştığına, çeşitlerinin neler olduğuna ve arıza kodlarının ne anlama geldiğini açıklamak için yazılmıştır. Bu web site veya diğerlerinde gördüğünüz bilgiler doğrultusunda hareket etmeden önce iki kez düşünmeniz ve öncelikle ustalara danışmanız en doğrusudur.
- Webasto Bakımı Nasıl Yapılır? Webasto cihazınızın bakımını doğru bir biçimde yapmanız gerekmektedir. Aksi halde yukarıda da bahsettiğimiz arıza kodlarından herhangi biriyle karşılaşmanız pek doğaldır. Şu videoyu ise bakımının nasıl yapılacağına dair bilgi edinmeniz için sizlere sunuyoruz. (Bu video tek başına bakım için yeterli bilgileri içermeyebilir. Araştırmaya devam etmeniz sizler için daha sağlıklı olacaktır. Söz konusu videoyu Youtube isimli kanaldan kod aracılığıyla genel olarak bir bilgi edinebilmeniz adına paylaşmış bulunmaktayız.)
- Webasto resetleme nasıl yapılır? Webasto açma kapama nasıl yapılır? Bu soruya cevap olarak Youtube üzerinden bulduğumuz videolardan biri bu umarız sorunuza cevap olabilir.
- Webasto havası nasıl alınır? Bu konuda kaç farklı yöntem söz konusu bilmiyoruz. Ancak hava alma cihazlarıyla bu durumun üstenildiğini öğrenmiş bulunmaktayız.
- Webasto mazot havası nasıl alınır? Bu konuda net bir cevap bulamadık ancak hava almak ile ilgili bir üst sorunun cevabı umarız faydalı olur.
- Webasto nasıl ayarlanır Türkçe? Webasto süresiz çalıştırma ayarı nasıl yapılır? Webasto ayarı nasıl yapılır? Bu konuda da aynı platform üzerinden bulduğumuz videoyu sizlere sunuyoruz. Umuyoruz ki bu konuda işinizi rahatlıkla çözmenizi sağlayacaktır.
- Webasto soğuk üflüyor neden? Bu sorunun kesin ve net bir cevabını maalesef biz veremeyiz. Elinizdeki Webasto’nun mevcut hasarı, arızası veya yapısı ile o an için yapmış olduğunuz herhangi bir eylemden ötürü soğuk üflüyor olabilir. Ustalara danışmanız, internet ortamından bu konuda bilgi edinmekten daha faydalıdır.
Bu ısıtıcı türü hakkında daha birçok bilgi veya açıklama bulmak mümkün ancak genel hatlarıyla arıza kodları, çeşitleri, çalışma yapısı ve Webasto nedir? sorusuna dair bilgiler bu şekildedir. Ancak internet ortamındaki makalelerden ziyade bu işte uzman kişilerin bilgisine başvurmak her açıdan daha iyi olacaktır.
Şu kategorimizdeki makaleleri de okumak isteyebilirsiniz. Teknoloji
Bu makaledeki tüm yazılar internet ortamından edinilerek sunulmuştur. İnternet ortamında kritik konular hakkında araştırma yapmaktan ziyade, aracınızın ve cihazın sağlığı açısından doğrudan ustalara veya ısıtıcı cihazların üreticilerine danışmak en doğrusudur. Daha detaylı araştırma yapabilmek adına farklı kaynaklara da başvurmanız sizlerin çıkarına olacaktır. Makale içerisinde adı geçen markalar ile herhangi bir ticari bağımızın bulunmadığını doğrudan bildirmek isteriz.