Engelli bireylerin hayatlarını daha konforlu hale getirebilmek ve ayak yapısının bozulmasını önleyebilmek adına bir takım ortez kullanması gerekir. AFO ayak bileğinin yapısının bozulmamasını sağlar. İngilizce ’de Ankle Foot Ortez şeklinde yazılışın kısaltılmasıdır. Bir anlamda ayak bileği ortezi şeklinde de isimlendirilir.
Bazı felçli ve sinirsel rahatsızlıkları olan hastalarda ayak bilekleri güçsüz ve his olmadığından dolayı ayakta düşmeler veya dönmeler meydana gelebilir. AFO’nun amacı ise ayağın 90 derece olması gereken yapısının korunmasını sağlamak. Dolayısıyla bu şekilde yürüyüşün kalitesi de sağlamlaştırılmış olacaktır.
AFO kişiye özel olarak yapılır ve bunun için kişinin ayak ölçücü alınır. Ölçü dizin alt bölümünden başlayacak şekilde yapılır ve ayakucuna kadar olabilir. Burada bitiş noktası ayağın yapısına göre değişiklik kazanır. Bunun için doktorunuz size gerekli olan AFO boyutu hakkında bilgi verebilecektir. AFO sayesinde ayak bileği ve ayağın pozisyonu olması gerektiği şekilde sabitlenmiş olacaktır. AFO’larda istenilen farklı tiplerde şekiller vardır.
Eklemli AFO
Eklemli AFO’lar yukarıda bahsetmiş olduğumuz AFO’larla aynı görevi üstlenir ancak ayrılmış olduğu tek bir nokta vardır o da eklemli AFO’nun yapılması için ayak bileğinin hareketli olmasıdır. Bu nedenle de kişiye özgü olduğu için öncelik olarak ölçü alımı yapılır. Sonrasında menteşe ya da buna benzer malzemeler kullanılarak ayak bileğinin olması gerektiği şekilde kullanılması sağlanır. Eklemli AFO’lar da ayağın üç eksenli olarak çalışmasına izin vermez. İzin verdiği hareketler yalnızca Dorsi ve Plantar Fleksiyonlardır.
Eklemsiz AFO
Eklemsiz AFO’larda bacağın arkasından destek verilir ve ayak bileği nötralde tutulur. Dizde öne doğru bir acılaşmanın olması önlenmiş olur.