Aloe Vera Nedir?

Ana vatanı tam olarak bilinmeyen aloe vera çiçeğinin Afrika, Mezopotamya veya Yemen kökenli olduğuna inanılır. Tarihin çok eski zamanlarından beri cilt problemlerinden yanıklara, kesiklerden sindirim sistemi problemlerine kadar birçok sorunun çözümünde kullanılan bu bitki, ülkemizde “tıbbi sarısabır” olarak bilinen şifalı bir bitki.
Aloe vera kaktüs mü? Hayır. Aloe vera görüntüsü itibariyle kaktüsü andırıyor ve kaktüs severlerin ilgisini çekiyor olsa da aslında zambakgiller (Asphodelaceae) ailesinin bir üyesi. Bazı türleri çiçek açarken, bazı türleri sadece yeşil yapraklı olarak yetişir, çok köklüdür.
Tropik iklimde veya tropik iklime benzer iklimlerde doğal olarak yetişen aloe vera, diğer iklimlerde kültür bitkisi olarak yetiştirilir. Günümüzde kozmetikten, parfümeriye, tıptan gıda sektörüne, pek çok alanda yaygın olarak kullanılır.
Ayrıca aleo vera Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmış bir bitkidir. Uzun yapraklı ve dikenli bir yapıya sahip aloe vera bitkisi üç ana bölümden oluşur: yeşil kabuk bölümü ve yapışkan sarı sıvı ve jel. Sert ve etli bir yapıya sahip yapraklarının kendine has, acımsı bir öz suyu bulunur.
Çok yapraklı bir yapıya sahiptir ve suyu tutabilme özelliği sayesinde, bitkinin bazı türlerinin boyu dört metreye kadar uzayabilir. Mucizevi bitki aloe veranın ticari amaçlarla yetiştiriciliği Güney Amerika, Meksika ve Hint Adaları’nda yapılır. Aloe veranın içeriği, mucizevi olarak anılmasını sağlayan amino asitler, mineraller ve vitaminlerden oluşur. Bitkinin bu bileşenlerinden cilde uygulanarak yararlanılabildiği gibi doğrudan ağız yoluyla tüketilerek de yararlanmak mümkün olur.
“Aloe vera nasıl yenir?” diye sorarsanız, oldukça basit: yaprağın yeşil kabuğunu soyduğunuzda karşınıza çıkan şeffaf jelden bir miktarını alıp suyla karıştırıp ev yapımı içecek hazırlayabilirsiniz. Tüketmeden önce doktora danışınız.
Aloe Vera Nasıl Yetiştirilir?
Tıbbi açıdan yararlı hale gelebilmesi için 3-4 yıl olgunlaşması gereken bir bitki olduğundan, aloe vera çiçeği tohumunu ekerek yetiştirmeye başlamak yerine aloe vera fidesi edinerek toprağa dikme usulü ile yetiştirmek, bitkiden daha çabuk yararlanmanızı sağlar. Ekerek yetiştirmeyi tercih ederseniz, aleo vera tohumunu internet üzerinden temin edebilirsiniz.
Aloe Vera Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır?
Aloe vera bakımındaki en önemli nokta sulamadır. Fazla sulandığında hızlıca çürür. Genç bitkiler için toprak yüzeyinden 2 cm, olgun bitkiler için ise 7 cm’lik bir kısmın kurumuş olması, bitkinin sulama gereksinimini gösterir. Sulama sırasında bitkinin yaprakları sulanmaz.
Sulama kadar toprağın nem dengesini koruyabilmek de önemlidir. Toprak yüzeyine küçük çakıl taşları yerleştirmek, toprağın nem dengesini korumanıza yardımcı olur. Aloe vera toprağı humuslu ve mineralli olmalıdır.
Toprağın besleyiciliğini artırmak için torf da ilave edilebilir. Bitki erişkin boya geldiğinde, köklerin toprakta rahatça uzayabilmesi için en az 45 cm çapında bir saksıya ihtiyaç duyar.