[ad_1]
En yeni ve en iyi Android cihazına sahip olmanız farketmez. Cihaz, kullanım ömrünün bir noktasında yavaş hissetmeye başlayacaktır. Ve bu yaygın bir olaydır. Mesele şu ki, Android telefonlarımızı kullandıkça, yavaş yavaş çöplerle karışmaya ve performans için optimize edilmemeye başlıyor. Bu nedenle Android telefon modellerini nasıl optimize edeceğinizi bilmek çok önemlidir.
Önemli olan, gerçekten fazla bir şey yapmanıza gerek olmamasıdır. Bazı temel işlemler, Android telefonunuzu hız ve performans için optimize edebilir. Onlar hakkında her şeyi bilmek ister misiniz? İşte, Android telefonunuzu nasıl optimize edeceğinize dair bu kılavuzun konusu da bu. Bu konu hakkında daha fazlasını keşfetmek için okumaya devam edin!
1. Telefonunuzu En Son Android Sürümüne Güncelleyin
Her şeyden önce, cihazınız için yeni bir Android sürümü olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bu güncelleme iki şey yapar. İlk olarak, önceki sürümlerde bulunabilecek güvenlik sorunlarını giderir. İkincisi, Android telefonunuzun yazılımını performans için optimize edecek.
2. Özel ROM Kurmayı Düşünün
Telefonlarla ilgili olan şey, sonunda bir noktada destek sonu (EOS) durumuna ulaşmalarıdır. Android telefon bu duruma geldiğinde, üreticiler söz konusu cihaza Android veya güvenlik güncellemeleri sunmayı bırakır. Ancak bu, en son Android sürümünü çalıştırmanızı mutlaka engellemez.
Cihazınız EOS durumuna ulaştığında, özel ROM’ları tercih edebilirsiniz. Orada tonlarca performans için optimize edilmiş ROM var. Örneğin, LineageOS, Piksel DeneyimiVe Paranoyak Android (en sevdiğim özel ROM’larımdan biri).
Ancak, evet, Android’e özel ROM’ları yüklemek sabır ve biraz bilgi gerektirir. Önyükleyicinin kilidini açmanız ve cihazınız için uyumlu ROM’u indirmeniz gerekir. İyi haber şu ki, tüm bunlarla ilgili size yardımcı olabilecek birçok forum var. Gideceğim kaynak şu XDA Geliştiriciler forumu.
3. Android Cihazınızı Sık Sık Yeniden Başlatın
Android telefonunuzun performansını artırmanın en kolay yollarından biri, onu yeniden başlatmaktır. Android telefonunuzu yeniden başlatmak, cihazınızda çalışıyor olabilecek tüm gereksiz arka plan işlemlerini kapatacaktır. Bu, sonunda RAM’i boşaltacak ve telefonunuzun hızlı bir performans sunmasını sağlayacaktır.
Şimdi, arka plan işlemlerini manuel olarak kapatmanın mümkün olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Evet mümkün. Ancak çoğu durumda, Android telefonunuzda çalışan tüm arka plan görevlerini kapatamazsınız. Bu nedenle, yeniden başlatma en hızlı seçenektir.
Haftanın Gizchina Haberleri
4. Android Telefonunuzda Depolama Alanı Açın
Uygulamaları doğru bir şekilde çalıştırmak için cihazınızın yeterli depolama alanına ihtiyacı var. Aslında, Google’a göre, Android telefonda %10’dan daha az depolama alanı kaldığında performans sorunlarıyla karşılaşma olasılığınız daha yüksektir. Nedenini merak etmek? Daha az depolama alanı olduğunda, uygulamalar önbellek dosyalarını depolayamaz.
Önbellek, temel olarak, uygulamaların yeniden açılmasını daha hızlı hale getiren uygulamalardan depolanan bilgilerdir. Ancak, Android telefonunuzu optimize etmek için depolama alanını nasıl boşaltırsınız? Bu konuda özel bir rehberimiz var. Ancak aceleniz varsa, Android telefonunuzun depolama alanındaki dağınıklığı gidermenin en kolay yolu Files by Google uygulamasını kullanmaktır.
5. Kullanılmayan Uygulamaları Kaldır
Android telefonunuzda tonlarca uygulamanın yüklü olması oldukça normaldir. Onlardan birine ne zaman ihtiyacın olacağını asla bilemezsin. Ancak çok az kullandığınız uygulamaların depolama alanı kapladığını ve cihazınızın performansını yavaşlattığını biliyor muydunuz? Evet!
Hatta bazıları gereksiz arka plan işlemleri çalıştırabilir ve telefonunuzun RAM’ini tıkayabilir. Ve RAM sıkıntısı olduğunda, Android cihazınız çok yavaş bir performans sunacaktır.
Peki, Android telefonunuzda kullanılmayan uygulamaları kaldırmanın en kolay yolu nedir? Peki, herhangi bir uygulamaya ihtiyacınız yok. Bunun yerine Google Play Store’a gidin, profilinize dokunun ve “Uygulamaları ve cihazı yönet”e dokunun. Uygulamaların “en az kullanılan”a göre filtrelendiği bir “Yönet sekmesi” göreceksiniz. Gereksiz uygulamaları kaldırın Buradan.
6. Uygulamaların Basit Sürümlerini Yükleyin
Temel uygulamaların çoğunun hafif sürümleri mevcuttur. Örneğin, Facebook Lite ve Messenger Lite’a sahipsiniz. Uygulamaların bu hafif sürümleri, tam teşekküllü alternatifleri kadar kaynak yoğun değildir. Sonuç olarak, telefonunuzun onları çalıştırmak için normal uygulamalar kadar sıkı çalışması gerekmez. Böylece, bu uygulamaları çalıştırırken daha hızlı performans elde edersiniz.
7. Android Telefonunuzun Sistem Animasyon Hızını Ayarlayın
Android telefonu optimize etmek için gelişmiş ayarlara girebilirsiniz. En fazla etkiyi yaratan ayar, sistem animasyon hızıdır. Gerçeği söylemek gerekirse, bu ayar telefonunuzun performansını gerçekten hızlandırmayacaktır. Ancak, size cihazın daha iyi performans gösterdiği algısını vererek işleri pürüzsüz hale getirecektir.
Bunun için Android telefonunuzun Ayarlar bölümünden geliştirici seçeneklerini etkinleştirmeniz gerekiyor. Ardından, geliştirici ayarlarına gidin ve animasyon ölçeği ayarlarına gidin. Cihazınızda daha hızlı animasyonlar görmek için ayarların her birini .5x olarak değiştirin.
[ad_2]