[ad_1]
Şu anda neredeyse 3 milyar dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en büyük şirketi olan Apple, bunu tesadüfen başaramadı. Bu başarının kredisi, kesinlikle birçok müşterinin bayıldığı yüksek kaliteli ürünlerine gidiyor. Ancak, Apple’ın yaptığı ve pek nazik olmayan başka birçok şey var. En yeni Apple logosu anlaşmazlığı, 100 yıllık bir İsviçre Meyve Birliği’ni logosunu değiştirmeye zorlayabilir.
Şöyle ki, Apple birçok izinsiz patent kullanımı ve hatta cep telefonu tasarımlarını kopyalamasıyla da tanınıyor. 10 yılı aşkın bir süre önce Samsung’a karşı açılmış bir dava gibi. Ancak bugünün bakış açısıyla, tüm cep telefonları neredeyse aynı göründüğünde, kulağa saçma geliyor. O sırada Apple, iPhone’un tasarımıyla başa çıkmak için Samsung’a dava açtı. ABD mahkemesi Apple’ın lehine karar verdi ve Samsung’u 500 milyon dolar para cezası ödemeye zorladı. Sasmsung ayrıca Galaxy S telefonlarını ABD pazarından kaldırmak zorunda kaldı. Bu modelin ilk iPhone’dan üç yıl sonra piyasaya sürülmesinin bir önemi yok. Aksi takdirde, Apple’ın çeşitli nedenlerle birçok şirkete karşı geniş bir dava geçmişi de vardır. Teknoloji rakiplerinden diğerlerinden daha fazla.
Bu arada Cupertino şirketi, çeşitli ayrıntılar üzerinden diğer şirketlerle çeşitli anlaşmazlıklara girdi. Geçtiğimiz günlerde Prepear şirketi logosunu değiştirmek zorunda kaldığında önemli bir Apple logo anlaşmazlığı yaşandı. Apple’ın avukatlarına göre armutun üzerindeki yaprak, Apple’ınkini fazlasıyla anımsatıyordu. Prepear, bir davadan kaçınmak için logonun düzeltilmesi konusunda anlaşmaya vardı.
Haftanın Gizchina Haberleri
En son Apple logo anlaşmazlığı birçok soruyu gündeme getiriyor
En son Apple logo anlaşmazlığı şimdi İsviçre’den geliyor. Bir meyve üreticileri derneği, 2017’den beri devam eden bir anlaşmazlığın ayrıntılarını kamuoyuna açıkladı. kablolu Raporlara göre, İsviçre Meyve Birliği, 100 yıldan fazla bir süredir İsviçre meyvesini destekleyen bir dernektir.
Swiss Fruit Union’ın logosu, İsviçre bayrağını simgeleyen beyaz haçlı kırmızı bir elma kullanır. Ancak 100. yıl dönümü olan 2011’deki yeniden tasarımı, Cupertino’nun avukatları için tartışmalıydı. Logodaki elma bir öncekinden farklı gösterildiği için kendilerininkine benzediğine inanıyorlar.
İsviçre derneği, Apple logosu anlaşmazlıklarının güçlü bir şirket tarafından yapılan saf “zorbalık” olduğunu belirtiyor. Apple’ın sadece meyveye benzeyen her şeyi tekelleştirmek istediğine dikkat çekiyorlar. PrePear vakasında gördüğümüz gibi sadece Elmalar değil.
Elbette bazı benzerlikler görülebilir. 2022’de Uluslararası Fikri Mülkiyetleri Koruma Örgütü, Apple’a kısmi bir galibiyet verdi. Ama hikaye hala bitmedi.
Birlik ayrıca, bu dava Apple’ın lehine sonuçlanırsa, “çok kaygan bir bölgeye giriyoruz, burada her elma reklamı yapmak istediğimizde dikkatli olmamız gerekecek” diyor.
Bu Apple logosu anlaşmazlığında Birlik, IPI’den gelen bilgilere atıfta bulunur. Apple’ın birçok yeni soruyu açan birkaç benzer dolgu gönderdiğini belirtir.
Apple gerçekten küçük şirketlere zorbalık mı ediyor?
Wired ayrıca, İsviçre’nin bunu neden şimdi halka açıkladığının tam olarak net olmadığını belirtiyor. Bunun nedeni, olası bir davanın kendilerine pahalıya patlayacağını hissetmeleri olabilir. Böylece halkı Apple’ın “kabul edilemez davranışı” konusunda uyarmaya çalışıyorlar.
Bu Apple logo anlaşmazlığı mantıklı mı? Ve Apple’ın meyveleri tekelleştirme hakkı var mı, kendiniz karar verin? Şunu belirtmekte yarar var ki, TTP Daha önce, Apple’ın son üç yılda Microsoft, Google, Facebook ve Amazon’un toplamından daha fazla ticari marka ihlali iddiasında bulunduğunu bildirmişti.
Öyleyse, Apple kötü mü, yoksa sadece fikri mülkiyetini korumak mı istiyor? Ne düşünüyorsun? Aşağıdaki yorumlar bölümünde fikrinizi bize bildirin.
[ad_2]