Kornea (gözün en ön kısmındaki saydam tabaka) göze gelen ışınları kırar. Gözün net görebilmesi için, bu kırılan ışınların gözün arka tarafındaki ağ tabakada yani retinada odaklanması gerekir.
Göz, ışınları retinada odaklayabilirse gözün kırma fonksiyonu normal seyrinde gerçekleşir. Işınlar retinada odaklanmaz ve bulanık bir görüntü oluşursa kırma kusuru meydana gelir.
Astigmatizma gözümüzün en öndeki şeffaf tabakasının (kornea) doğuştan şekil bozukluğudur. Astigmatlar hem uzağı, hem yakını bulanık görür, nesneleri net ve düzgün göremezler.
Nedenleri
Astigmatın Nedenleri Nelerdir?
Astigmatizma, normalde korneanın portakal gibi yuvarlak bir şekli olması gerekirken, yumurta gibi eliptik bir şekli olmasın nedeniyle oluşur. Astigmat olanlar, baktıkları noktasal şekilleri kenarları uzamış, dağılmış olarak görürler.
Astigmat gözün ışığa odaklanmasıyla ilgili basit bir sorundur. Genellikle doğuştan gelir ve miyop ya da hipermetroplukla birlikte görülebilir.
Diğer bir neden olarak gözün yaralanması veya göz ameliyatından sonra da gelişebilir
Astigmatizma Dereceleri Nelerdir?
Astigmatizma, zaman içerisinde hemen hemen aynı kalır, belirgin bir artma ya da azalma görülmez.
Astigmatizma, zayıf ışıkta okumak, televizyona çok yakından bakmak veya gözleri kısmakla kötüleşmez.
Belirtiler
Astigmatın Belirtileri Nelerdir?
Astigmatlar ışık dağılmalarına bağlı olarak geceleri araba kullanırken zorlanırlar. Uzaktaki nesneleri bulanık ve dalgalı görünebilir. Özellikle astigmatı yüksek olanlar, net görememenin dışında belirgin göz ve baş ağrısı çekerler.
Astigmanın belirtileri genellikle aşağıdaki gibidir:
- Bulanık görme,
- Çift görme,
- Gölgeli görme,
- Baş ve göz ağrısı,
- Uzun süreli okuma ya da bir şeye odaklanma sonrası göz yorgunluğu ve baş ağrısı,
- Net görmek için gözleri kısma,
- Gece araç kullanırken görmede zorlanma.
Astigmatın bu semptomları günlük aktivitelerinizi yerine getirmenizi zorlaştırabilir. Yukarıdaki gibi belirtileriniz varsa bir göz doktoruna başvurmayı ihmal etmeyin. Astigmat, gözlük, kontakt lens ve lazer tedavisiyle düzeltilebilen bir sorundur.
Çocuklarda astigmat belirtileri, çocuğunuz bu durumun farkında olmadığı ya da ifade etmediği için tespit edilemeyebilir. Bu nedenle çocuklarda rutin göz muayeneleri çok önemlidir. Bu muayeneler:
- Doğumdan sonraki 6 ay içinde
- 2, 5 – 3 yaş arası
- Okula başlama öncesi
- Okul döneminde 1 ya da 2 yılda bir yapılır.
Tedavi Yöntemleri
Astigmat Nasıl Tedavi Edilir?
Basit bir göz muayenesi ile tanı konur. Astigmatizma; gözlük ve kontakt lensin yanı sıra lazer veya göz içi mercek ameliyatı ile tedavi edilebilir.
Gözlük
Gözlük camları, bulanık görüşe neden olan kornea veya lensin astigmatik şeklini düzeltmek için kavislidir. Astigmat tedavisi için en yaygın ve basit tedavi yöntemidir.
Gözlük takmak, astigmat derecesini etkilemez. Gözlük kullanılmazsa net görüş olmaz ama gözlük ilerleme ya da düşmeye yol açmaz.
Kontakt Lensler
Astigmat için torik lensler olarak adlandırılan yumuşak kontakt lensler, astigmat derecesi daha yüksek ise gaz geçirgen sert kontakt lensler tercih edilebilir.
Göz Lazer Ameliyatı
Gözlük ve lensi tercih etmeyenler için diğer tedavi yöntemi olan lazer göz cerrahisi ile kornea yeniden şekillendirilir. Böylece gözleriniz ışık ışınlarını daha iyi odaklayabilir.
Lazer sonrası %100 sıfır numara garantisi yoktur ama astigmat ve miyopi için lazer olan 100 kişinin yaklaşık 95’i gözlük veya kontakt lenssiz tam görebilir.