Bambu çiçeği, zambakgiller ailesinden bir bitkidir. Latince adı Dracaena Sanderiana’dır. Ana vatanı Orta Afrika’dır; ancak özellikle Hindistan ve Uzak Doğu ülkelerinde popüler bir bitkidir. Bu ülkelerde süs bitkisi olarak kullanılır. Boyu bir metreye kadar uzayabilir, eni ise 20 cm’e kadar büyüyebilir. Bambu çiçeği yukarıya doğru uzanan yeşil yapraklara sahiptir. Kök kısmı ise daha etli ve açık renklidir.
Zarif görünümüyle dikkat çeken bambu hem evlerde hem de ofislerde, çalışma alanlarında sıklıkla tercih edilen bir bitkidir. Yıl boyu yeşil kalan bambu az miktarda su içinde yetiştirilir ve bakımı zahmetli değildir. Topraklı saksıda da büyüyebilir ancak kıvrımlı yapısını ve yaprak şeklini kaybeder. Doğu kültüründe bambu çiçeğinin şans ve bolluk getirdiğine inanılır. Ayrıca dostluğu ve dürüstlüğü sembolize eder.
Evde Bambu Çiçeği Yetiştiriciliği
Evde bambu nasıl yetiştirilir, merak edenleri hemen buraya alalım! Bambu toprakta nasıl yetiştirilir, evde bambu bitkisi nasıl yetişir diye düşünenler varsa; bu nadide çiçeğin yetiştirilmesinin çok kolay olduğunu en baştan söylemeliyiz. Bambu çiçeği, çelikleme yöntemiyle veya tohumu ekilerek yetiştirilebilir. En çok kullanılan yöntem çelikleme yöntemidir. Bu yöntemde bir başka bambu bitkisinin sürgünlerinden faydalanılır.
1. Adım
- Bambu çiçeğinin ana dalı üzerinden çıkan sürgün dikkatlice kesilir.
- Gövdedeki kesik kısım eritilmiş mum damlatılarak kapatılır.
- Mum damlatma işlemindeki amaç kesik kısmın hava alarak bozulmasının önüne geçmektir.
2. Adım
- Alınan çeliğin alt yaprakları dikkatli bir şekilde temizlenir.
- Bir kavanoza ya da bir bardağa 3-5 cm kadar su konur.
- Bambu sapları kök verene kadar bu suyun içinde bekletilir.
- Bu süre zarfında su eksildikçe ilave edilir.
3. Adım
- Bambu çiçeği köklenince, içinde 10 cm kadar klorsuz su olan uzun ince bir vazoya alınır.
- Vazoda bambu nasıl yetiştirilir diye düşünüyorsanız bambu boy atan ve ince uzun haliyle güzel görünen bir bitki olduğu için uzun bir vazo seçiminin iyi olacağını belirtelim.
- Dilerseniz vazonun dibini çakıl taşlarıyla süsleyebilirsiniz.
- Suda yetişen bambu nasıl çoğaltılır sorusunun cevabı yine aynı döngüyü uygulamaktır yani sürgün kesilerek köklendirmektir.
4. Adım
- Köklenen bambu çiçeğini dilerseniz saksıda da yetiştirebilirsiniz.
- Saksıda bambu nasıl yetiştirilir diyorsanız, bu işlem için alt delikleri olan, dar ve uzun bir saksı tercih edebilirsiniz.
- Altı delikli bir saksıda kum, torf ve bahçe toprağını eşit miktarda karıştırın.
- Saksının dibine çakıl taşlarıyla bir taban hazırlayın.
- Arından saksıyı yarıya kadar toprakla doldurun ve toprağı bir miktar su ile ıslatın.
- Bambu bitkisini saksıya dikin.
- Bitkinin çevresini toprakla doldurun. Bu işlemi yaparken toprağı hafifçe bastırarak bitkinin doğru bir şekilde yerleşmesini sağlayın. Bambu çiçeğiniz hazır!
- Son olarak saksınızı ışık alan, aydınlık ve ılık bir ortama koyun.
- Spiral bambu nasıl yetiştirilir diye merak edenler de olabilir. Bambu fideleri biraz büyümeye başladığında spiral şekilli bir hortumu bitkinin ucuna takarsanız onun hortumun içinden büyüyerek istediğiniz şekli almasını sağlayabilirsiniz.
- Şans bambu ağacı evde nasıl bakılır diyorsanız, püf noktalar arasında ortamın ılık ve gölge olması, yapraklara ara ara su püskürtülmesi sayılabilir. Bambular ne kadar sürede büyür sorusunun cevabı ise aylık ortalama 2 cm’dir.
Bambu Bakımı Nasıl Yapılır?
Bambu nasıl ekilir, bambu nasıl yetişir, bambu nasıl büyür… Bu soruların hepsinin cevaplarını adım adım vermeye çalıştık. Şimdi sıra geldi artık serpilmiş ve biraz büyümüş bambunuzun bakımını nasıl yapacağınıza…
Her şey gibi bambu çiçeğinin bakımının da bazı püf noktaları var. Bambu nasıl yetişir sorusuna cevap verdikten sonra sıra geldi bambu bakımının püf noktalarını paylaşmaya. Şimdi vereceğimiz ipuçlarına dikkat ederek bambu çiçeğinin sağlıklı bir şekilde gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
1) Sulama
- Bambu çiçeği yetiştirirken mutlaka klorsuz ya da kaynatılıp dinlendirilen su tercih edilmelidir.
- Suda yetiştiriliyor ise su miktarı 10 cm kadar olmalı. Haftada bir kez suyu yenilenmelidir.
- Toprakta yetiştirilecek ise, toprağın her zaman nemli olması sağlanmalıdır.
2) Konumlandırma
- Bambu çiçeği için özel bir konumlandırmaya gerek yoktur.
- Ancak aydınlık, gün ışığı alan bir yere koyarsanız çok daha verimli yetişecektir.
3) Isı
- Bambu çiçeğinin bulunduğu ortamdaki ısı ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır.
- Ilık bir ortam ısısı yeterlidir.