Bahçede ya da saksıda begonvil bakımı yapmak istediğinizde, burada size sunulan bilgileri hatırlayarak bitkinin sağlığını koruyabilirsiniz. Bu yöntemler sayesinde, begonvil bitkiniz daha verimli büyüyebilir.
1) Güneş Işığını Yeterli Almasını Sağlayın
Begonviller, güneşli alan yerlerde daha uzun süre yetiştirilirler. En az 6 saat güneş ışığı alacak şekilde yerleştirebilirsiniz. Bunun için balkon girişleri ya da güneşi dolaylı şekilde gören bahçe alanlarını tercih edebilirsiniz. Güneş ışığını yeteri miktarda alan begonvillerin çiçekleri daha canlı ve renkli görünebilir.
2) Besleyici Toprakta Büyütün
Begonvil bitkisi nemli, iyi drene olan ve besin açısından zengin toprakta yetişmektedir. Toprağı düzenli olarak nemli tutabilirsiniz. Ancak aşırı sulamaktan kaçınmanız gerektiğini unutmayın. Toprak, bitkiyi besleyerek uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
3) Düzenli Sulayın
Begonviller, düzenli olarak sulanmalıdır. Yazın haftada 2 kez, kışın haftada 1 kez sulamalısınız. Toprağın yüzeyi kuruduğunda sulama yapılabilir. Özellikle de havanın sıcak olduğu yaz dönemlerinde, bahçedeki begonvillerin düzenli aralıklarla sulanmasına dikkat etmelisiniz. Bitki toprağı kuruduğunda, beslenmesi yavaşlayacağı için kuruma ve solma meydana gelebilir.
4) Gübreyle Büyümesini Destekleyin
Begonvilleri, her 2 haftada 1 gübreleyin. Çiçek açma döneminde özellikle fosforlu gübre kullanın. Gübre desteği sayesinde toprak daha çok beslenecek ve begonvillerin canlanmasını hızlandıracaktır. Yaz günlerinde bitkinizde çiçeklerin açmasını istiyorsanız, gübrenin düzenli şekilde eklenmesini sağlayabilirsiniz.
5) Budama Yaparak Bitkiyi Rahatlatın
Begonviller, çiçek açtıktan sonra budanabilir. Budama, bitkinin dallanmasını ve daha fazla çiçeklenme sağlayacaktır. Budamayı ölü yapraklardan başlayarak yapabilirsiniz. Zayıf ve çelimsiz dalları budadıktan sonra bitkinin eşit oranda beslendiğini görebilirsiniz.
6) Kış Bakımında Bitkiyi Koruyun
Soğuk havalarda begonvillerinizi içeri alın. Bitkiyi en az 12-13 derece sıcaklıkta tutun ve az sulamaya dikkat edin. Kış günlerinde bitki beslenmeye devam edeceği için suyu ve sıcaklığı kontrol edin. Genellikle Akdeniz ikliminde yetiştiğinden, ılık havanın devamlı olduğu bölgelerde görülmektedir. Buzlanma ve donma riskine karşı saksıdaki begonvili oda içine alabilirsiniz.
7) Büyüklüğüne Uygun Saksı Seçin
Begonvilin kökleri her geçen gün büyümektedir. Köklerin rahatça açılması ve beslenmesi için saksı seçiminde hassas olmanız önerilir. Bitkinin boyutuna uygun bir saksı seçerek begonvilin rahatça serpilmesine yardım edebilirsiniz. Toprağı rahatça karıştırabileceğiniz, köklerin beslenmesine yardım edeceğiniz saksıları tercih edin.