Bankada bloke edilen eft’ye blokeli eft denir. Peki bu ne anlama gelir? Bankanın parayı kısıtlaması ve paranın alıcıya ulaşmasını engellemek amacıyla yapılan bir işlemdir. Zaman belirsizdir. Bu işlemin bir çok farklı yapısı bulunmaktadır.
blokeli eft gönderme, blokeli havale nasıl yapılır, blokeli eft nasil yapilir, blokeli para yatırma, blokeli para gönderme, blokeli para transferi, blokeli para nasıl gönderilir, blokeli tutar ne demek garanti
Blokeli EFT ‘ye Sebep Olan Hususlar
- Gerek nakdi gerekse kefalet şeklinde müşterilere sunulan bir kredinin teminatı olarak bir para bloke edilmektedir. Vadeli mevduat rehni karşılığı kredi de bu şekildedir.
- Kredi geri ödenene kadar mevduat üzerine bloke konulmaktadır. Aynı şekilde bir teminat mektubunun nakit karşılığı verilmesinde de bir paranın bloke edilmesi mevzu bahistir.
- Gerek İcra ve İflas Kanunu, gerekse Vergi hukuku uygulaması açısından bankada mevcut bir para ya da hesap üzerine bloke kaydı konulabilmektedir.
- Müşterilerin bloke edilen paraları bloke ediliş amacı sonuçlanana ya da blokeyi tesis eden kişi ya da kuruluştan ikinci bir talimat gelene kadar hiçbir şekilde ödeme, transfer ve nakil konusu olmamaktadır.
Blokeli Olan EFT geri alınabilir mi?
- Bankada bir paranın hangi sebeplerden dolayı bloke olduğundan bahsettim. Eğer sizin de paranız bankada bloke edildiyse sizlerin de tahmin edebileceği gibi ancak borcunuzu bankaya ödediğiniz takdirde bloke edilen paranızı geri çekebilirsiniz.
- Bir para icra ya da vergi dairesinin emri ile bloke ediliyorsa haciz ya da ödeme yapılana kadar ya da anlaşmazlık çözülene kadar bekletilmektedir.
- Şirket kuruluş ve sermaye arttırımlarında ise yatırılan para üzerindeki bloke Ticaret Bakanlığı’nın yazısı ile, bir kredi işlemi sebebiyle bloke edilen para üzerindeki bloke kaydıysa kredinin bankaya ödenmesi ile kaldırılmaktadır.
- Tüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak bloke edilen paranızı alıp alamayacağınızı tahmin edebilirsiniz.