Altıncı hastalık bebeklerde 6 ay ile 3 yaş arasında görülen bir hastalıktır. Kısa süreliğine ateş ve huysuzluk gibi durumlarla kendisini ortaya çıkaracaktır. Genelde aileler bu durumu diş çıkarmayla karıştırdığı için de teşhisi geç konulabilir. Altıncı hastalıkla ilgili olarak özellikle bahar aylarında hijyen konusuna çok dikkat edilmesi gerekir. Bu hastalıkla ilgili olarak en çok dikkat edilmesi gereken konu ateşin kontrol altında tutulmasıdır.
Altıncı Hastalık Nedir?
Altıncı hastalık döküntü şeklinde kendisini gösteren bulaşıcı bir hastalık halidir. 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Bebeklik döneminde görülmesinin nedeni anne karnında bu hastalığa karşı bebeğin antikorlar tarafından korunmuş olmasıdır.
Altıncı Hastalık Nasıl Bulaşır?
Hastalık bulaşıcı gruptadır. Bu nedenle de dikkat etmek gerekir. Bulaşma solunum yoluyla gerçekleşir ve salgın hali sık değildir.
Altıncı Hastalık En Sık Ne Zaman Görülür?
Hastalık özellikle bahar ve sonbahar aylarında görülür. Hastalığa neden olan virüsler ise iki çeşitte değerlendirilebilir. Genelde bu hastalık bir kez çıktıktan sonra tekrar etmez ve çocuk hayatı boyunca bağışıklık kazanmış olacaktır. TİP A’da ise bağışıklık baskı altında olacağından dolayı yeniden tekrar edebilir.
Altıncı Hastalığın Belirtileri Nedir?
Altıncı hastalıkta kuluçka süresi 9-10 gündür ve yüksek ateşle kendisini gösterir. Bu dönemde ateş 40 dereceyi bulur. Ateşin olduğu zamanlarda hastanın % 5-10’luk bölümü nöbet geçirir. Ateş 3-4 gün sürer ve birden kesilir. Daha sonrasında ise kol ve bacaklarda döküntüler görülür. Bu döküntüler pembe ve iki milimetre çapında olur.
- Hafif Boğaz Kızarıklığı
- Burun Akıntısı
- Göz Kapaklarında Şişlik
- Hafif İshal
- Boyunda Lenf Bezi Büyümesi
- Boğazda Yaralar
Altıncı Hastalık Tedavisi
Altıncı hastalıkta sür bir hafta kadar sürer. Tehlikeli olmayan ve tedavi gerektirmeyen bir durumdur ancak 3-4 gün boyunca ateşin çok olması nöbet konusunda dikkat edilmesini gerektirir.
Tedavi sürecinde antibiyotik gerekmez yalnızca bol sıvı tüketimi ve dinlenmek gerekir.
Havale ihtimaline karşın da ateş düşürücü kullanılabilir.