Çocuklarda hematüriye neden olan sorunların başında idrar yolu enfeksiyonu gelir. Bunun dışında:
- Genital bölgenin ya da idrarı dışarı taşıyan tüp olan üretranın tahrişi
- Bir takım doğumsal rahatsızlıklar
- Travma
- Akut böbrek iltihabı
- Kan pıhtılaşma bozuklukları
- Böbrek taşları
- Bağışıklık sisteminde olan bir takım sorunlardan kaynaklanan böbrek hastalıkları (IgA nefropatisi gibi)
- Faranjit veya üst solunum yolları enfeksiyonları sonrasında görülen böbrek glomerül iltihapları (post-streptokokal glomerulonefrit)
Bazı ilaçlar, gıda boyaları, pancar gibi sebzeler idrar rengini değiştirerek hematüri düşündürebilir. Ancak mikroskop ile incelendiğinde idrarda kan hücrelerinin görülmemesi ile hematüri durumu olmadığı anlaşılabilir.
Tanı Yöntemleri
Çocuklarda Hematürinin Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Öncelikle fizik muayene yapılması ve detaylı hasta öyküsü alınması hematüri tanısında önem taşır. Ailede ve çocukta var olan ya da geçirilmiş hastalıklar öğrenilir.
Ardından idrarın mikroskobik incelemesi, idrar kültürü ve bazı kan tetkikleri yapılır.
Başka hastalıklardan şüphelenilmesi durumunda ultrason, tomografi veya MRI tetkikleri istenebilir.
Genel olarak çocuğun öyküsünde ve fizik muayenesinde bir anormallik yoksa böbrek fonksiyon testleri (kanda üre ve kreatinin değerleri) normalse idrarda sadece kan görülmesi korkutucu bir durum değildir ancak idrar tahlilleri yinelenerek çocuk birkaç ayda bir takip edilir.
İdrarda kan görülmeye devam ederse, ek olarak idrarda protein varsa, çocukta tansiyon yüksekliği ya da kan tetkiklerinde bir anormallik saptanırsa nefrit yani böbrek dokusunda iltihap ve doku bozulması olasılığı vardır.
Nefritten şüphelenilirse böbrekten ince bir iğne ile minik bir doku parçası alınır (biyopsi) ve bu dokunun mikroskopik olarak incelenir.
Tedavi Yöntemleri
Çocuklarda Hematüri Nasıl Tedavi Edilir?
Çoğunlukla idrarda kan görülmesi, tahlillerin normal olması durumunda tedavi gerektiren bir durum değildir. Hekim tarafından birkaç ayda bir tahliller tekrarlanabilir.
Yapılan tetkiklerde enfeksiyon saptanırsa antibiyotik tedavisi verilir. Hematürinin nedeni idrar yolları ya da böbrekte taş ise ağrı kesici, sıvı tedavisi veya taşın kırılması ya da çıkarılması gerekebilir.
Nefrit gibi önemli rahatsızlıkların saptanırsa biyopsi sonucuna göre tedavi planlanır. Bu durum çocuklarda geçici olarak tansiyon yüksekliği, idrar miktarında değişiklik, idrarda protein görülmesi ve ödeme yol açabilir.
Genellikle zaman içinde normale dönen bu durumda bazı çocuklara destekleyici ilaç tedavisi gerekebilir (tansiyon ilacı, ödem çözücü ilaç vb).