Çocuklarda Sinüzit Nedir?

Özellikle çocukların sigara içilen ortamdan uzak tutulması gereklidir. Sigara içilen ortamdan sonra çocuklarda sinüzite neden olan en önemli etmenler ise hava kirliliği ve geniz etinin büyümesidir.
Her yaşta görülen bu rahatsızlık, çocukluk döneminde daha farklı ortaya çıkabiliyor. Geniz eti, çocuklukta sinüzite yol açan sebeplerin başında geliyor. Burnun havalanmasını bozduğu için içeride mikrop üremesini kolaylaştırıyor. Bu nedenle geniz eti ve bademcikler sık sık iltihaplanıyor.
Ayrıca bağışıklık istemi zayıf çocuklarda sinüzite daha sık rastlanıyor. Çevresel etkenler de sinüzite neden oluyor. Soğuk ve nem, rahatsızlığı doğrudan etkiliyor.
Islak saçla yatılması ya da dışarı çıkılması, aşırı miktarda jöle kullanımı gibi etkenler sinüzit oluşumunu kolaylaştırıyor. Çocuklarda ise yaşadıkları ortamda sigara içilmesi, fazla miktarda parfüm kullanılması ve havanın çok kuru olması da bu etkenler arasında yer alıyor.
Belirtiler
Çocuklarda Sinüzitin Belirtileri Nelerdir?
Her baş ağrısı sinüzit olarak değerlendirilmemelidir. Baş ağrıları farklı sebeplere veya strese bağlı olarak da gelişebilir. Sinüzit kısa sürede tedavi edilmesi gereken sinsi hastalıkların başında yer almaktadır.
Sinüzite bağlı sebepler aşağıdaki gibi sıralansa da bazen sadece muayene ile teşhisi konulabilir.
- Uzun süre devam eden grip veya nezle
- Göz ve yüz çevresinde zonklayıcı ve geçmeyen bir ağrı
- Gözlerde basınç hissi
- Burun tıkanıklığı
- Geniz akıntısı
- Burun ve genizden sarı yeşil renkli akıntı
- Boğaz ağrısı
- Ağız kokusu, koku ve tat almada bozulma
- Hafif ateş
- Halsizlik ve adaptasyon güçlüğü
- Uzun süre geçmeyen inatçı öksürük
- İştahsızlık, öksürük, bulantı ve kusma
Tanı Yöntemleri
Çocuklarda Sinüzitin Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Hastalığın tanısı için hekim önce hastanın öyküsünü dinliyor. Erişkin bireylerde endoskopi cihazının yardımıyla sinüsten gelen salgının iltihabi mi, yoksa alerjik mi olduğuna bakılıyor. Ancak gerek endoskopi, gerekse BT çekimini çocuklara uygulamak mümkün olmuyor.
Çocukların sabit durabilmesi için anestezi gerektiğinden bu tanı araçları pek tercih edilmiyor. Çocuklarda bilgisayarlı sinüs tomografisi gibi görüntüleme yöntemleri daha çok tercih edilebiliyor.
Sinüzit tanısı şikayetlere, geniz akıntısı ve burun akıntısı yoğunluğuna bakılarak konuyor. Sinüzit, görülme ve iyileşme sıklığına göre çeşitli türlere ayrılıyor. Başlangıcından itibaren dört haftada iyileşen türüne “akut sinüzit”, 4-12 haftada iyileşen türüne “subakut sinüzit” deniyor. Daha uzun sürede iyileşenler ise “kronik sinüzit” olarak tanımlanıyor.
Tedavi Yöntemleri
Çocuklarda Sinüzitin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Sinüsler bulundukları yer nedeniyle göz, göz sinirleri, büyük damarlar, beyin ve hipofîz gibi önemli yapılara komşu. Çok ince kemiklerle çevrili bu boşluklarda sinüzit tedavisi için uygulanan cerrahi yöntemlerde, söz konusu yapılara zarar verme riski de bulunuyor.
Navigasyon cerrahisi olarak tanımlanan yöntemde ise cerrah, adım adım yapılan tüm işlemleri ve hangi bölgede olduğunu görüyor, beklenmeyen bir problem oluştuğunda anında fark ediyor.
Sinüzit ameliyatı için çocuklarda 13 – 14 yaş ve sonrası tercih ediliyor. Çocuklarda yüz gelişiminin tamamlanması, burundaki yapıların dar ve küçük olması nedeniyle ameliyatın çok küçük yaşlarda ameliyat edilmesi önerilmiyor. Sinüzit ameliyatı göz ve sinirlere yakın olması sebebiyle dikkatli ve sınırlı yapılması gerekiyor. Yüz gibi anatominin zor olduğu vakalarda navigasyon BT gibi yol gösterici cihazlar kullanılabiliyor.