Sağlık

Çocuklarda Ürtiker (Kurdeşen) Nedir?

Ürtiker, halk arasında bilinen ismiyle kurdeşen, ciltte ani gelişen kabarma, kızarma ve kaşıntılara neden olan bir deri hastalığıdır.

Genel olarak ilaç veya besin alerjisinin bir sonucu ortaya çıkmakla birlikte, stres, otoimmün (vücudun bağışıklık sisteminin kendi kendini hedef alması) hastalıklar ve kimi virüs kaynaklı enfeksiyonların da ürtikere neden olabildiği gösterilmiştir.

Ürtikerin belirtileri; kızarmış, ciltten hafifçe kabarık, yama tarzında olan döküntülerdır ve bu döküntülerin büyüklükleri bir veya birkaç santimetre olabilir. 

Bu döküntüler vücudun kimi alanlarında ortaya çıkabileceği gibi, vücudun tamamına yayılmış olarak da ortaya çıkabilir.

Çocuklarda ürtiker nedenleri yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri, yumurta gibi yiyecekler, kimi ilaçlar ve diğer alerjenler olabilir. 

Bunların yanı sıra, yapılan çalışmalarda soğuk hava koşullarında ortaya çıkan, güneş ışığı nedenli, egzersiz sonrası ortaya çıkan ürtikerin de var olduğu gösterilmiştir.

Belirtiler

Çocuklarda Ürtiker Belirtileri Nelerdir?

Kurdeşen, cilt yüzeyinden hafifçe kabarmış, kırmızı-pembe, yama tarzında kaşıntılı lezyonlarla seyreden bir cilt hastalığıdır.

Vücudun bir bölümünde görülebileceği gibi tamamında da ortaya çıkabilir. Lezyonlar genelde 24 saatten daha uzun süre sebat edebilmekle beraber, kimi kaynaklarda daha kısa sürelerde kendiliğinden geçebilen vakalar da bildirilmiştir.

Tanı Yöntemleri

Çocuklarda Ürtiker Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Hekiminiz, çocuğunuzun tıbbi öyküsü ve muayene bulgularınızı göz önünde bulundurarak ürtiker teşhisi koyabilir; tanı koyulurken kimi laboratuvar tetkiklerinden de faydalanılabilir.

Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda Ürtiker Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ürtiker tedavisi çocuğunuzun semptomlarına, yaşına, genel sağlık durumuna ve döküntülerin şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. 

Ürtiker döküntülerine sebep olabilecek potansiyel tetikleyicilerin tespit edilmesi ve çocuğun mümkün olduğu ölçüde bunlardan uzak tutulması tedavide oldukça önem taşımaktadır. Eğer kurdeşenin bir ilaçtan kaynaklandığı düşünülüyorsa, ilaç kullanımıyla ilgili olarak doktorunuza danışmalısınız.

Döküntülerle beraber nefes darlığı, nefes almakta zorlanma ve tıkanma gibi durumlarım oluşması halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.

Bunların yanı sıra, hekiminiz alerjik reaksiyonların önlenmesinde kullanılan kimi ilaçları da tedavide kullanabilir.

Ayrıca çocuğunuz daha önce ürtiker döküntüleriyle beraber seyreden nefes darlığı gibi şikayetler yaşadıysan, böyle durumlar için de bir tedavi planı oluşturulabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu