E Devlet Adli Sicil Kaydı Nasıl Alınır?

Adli sicil kaydı, halk arasında bilinen adıyla “Sabıka Kaydı”, bir vatandaşın devlet tarafından tutulan suç kaydına verilen isimdir. Yani işlediğiniz ve ceza aldığınız suçlar devlet tarafından kayıt tutulur ve sizin sicil kaydınıza işlenir. Bir suçun sizin sicil kaydınıza işlenmesi için kesinleşmiş mahkeme kararı gerekmektedir. Kesinleşmiş mahkeme kararıyla bir cezai yaptırıma maruz kalırsanız bu sizin sabıka kaydınıza eklenir. Eğer mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verirse, bu sizin sicil kaydınıza eklenmez. Bunun haricinde mahkeme kararı ile kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbiri altında uygulanan yaptırımların tamamı sicil kaydınıza eklenerek kaydı tutulur.
Birçok vatandaş Sicil Kaydına nelerin işlendiğini ve etki ettiğini, nelerin ise herhangi bir etkisinin bulunmadığını merak etmekte ve araştırmaktadır. Sicil kaydına etki eden ve işlenen durumlar şunlardır;
- İşlenmiş olan bir suçtan dolayı mahkeme kişiyi hapis cezasına mahkum etmiş ise, bu mahkumiyet kararı sicil kaydına işlenir. Eğer kişi cezaevinden şartlı tahliye edilmişse, bu şartlı tahliye ve denetim koşulları da sicil kaydına eklenmektedir.
- Eğer kişi hapis cezasının infazını tamamlamışsa, bu infazı tamamladığına dair bilgiler de sicil kaydına işlenmektedir.
- Mahkeme tarafından verilmiş olan hapis cezası ertelenmişse, bu cezanın ertelenmiş olduğuna dair detaylı bilgiler sicil kaydına işlenir. Ayrıca, ertelenmiş cezanın denetim süresi boyunca, kişinin iyi hali göz önünde bulundurularak bu süre iyi hal içerisinde geçirilirse cezanın infaz edilmiş olacağı da sicil kaydına eklenerek belirtilir.
- Kişi Adli Para Cezasına mahkum bırakılmışsa, bu cezaya ait bilgiler de sicil kaydına işlenmektedir. Eğer ceza ödenmişse ödendiğine dair, ödenmemişse de aksine dair bilgiler de aynı şekilde sicil kaydında yer alır.
- Kişinin belirli haklardan mahrum bırakılmasına dair verilen cezalar da sicil kaydına işlenir ve detaylı olarak belirtilir.
E Devlet Adli Sicil Kaydı Nasıl Alınır?
Adli Sicil Kaydı E Devlet üzerinden sorgulanabilen ve alınabilen bir belgedir. Önceden alınması için fiziki olarak bir yerlere gitmeniz gerekiyorken artık buna ihtiyaç duymadan internet üzerinden dakikalar içerisinde bu belgeye sahip olabilirsiniz. Eğer bir E Devlet şifreniz varsa bu işlemi kolayca gerçekleştirebilir, şifreniz yoksa da hemen yeni bir şifre alarak bütün işlemlerinizi kolayca halledebilirsiniz.
Öncelikle TC kimlik numaranız, e devlet şifreniz ve gerekli bilgiler ile sisteme giriş yaptıktan sonra, Adalet Bakanlığı bölümünün altında ya da doğrudan arama butonuna yazarak “Adli Sicil Kaydı Sorgulama” seçeneğine tıklayın. Daha sonra çıkan bilgilendirme kutucuğundaki bilgileri kabul edin. Belgeyi ibraz edeceğiniz kurumun özel bir kurum mu yoksa resmi bir kurum mu olduğunu seçin. Bu adımdan sonra karşınıza çıkacak olan adımda belgeyi hangi amaçla istediğinizi ve nerede kullanacağınızı belirtin. Tüm bu işlemlerin ardından “sorgula” butonuna basarak belgenize sahip olabilirsiniz. Belgeyi ister e posta yoluyla kullanırsınız, isterseniz bir yazıcıdan bastırarak a4 kağıdı olarak çıktısını alırsınız.
Adli Sicil Kaydı Nasıl Alınır?
Adli sicil kaydı almanın teknik olarak birkaç farklı yöntemi vardır. Bu yöntemler fiili olarak bizzat başvuru yöntemiyle almak ve internet üzerinden almak gibi seçeneklerle farklılık gösterebilir. Ayrıca yurt dışında ikamet etmekte olan vatandaşlarımız içinse ayrı protokoller uygulanmaktadır. Birçok vatandaşımız adli sicil kaydı nereden alınır sorusuyla araştırma yapmakta ve ihtiyaçlarına uygun bilgiye ulaşmak istemektedirler. Kaydınızı alabilmek için uygulanan yöntemler arasında en çok bilinen ve en eski olan yöntem, Adliyelerden Adli Sicil Müdürlüklerine başvurarak sicil kaydınızı almaktır. Bu yöntem ile bizzat fiili olarak Adliye’ye gidip başvuru yaparak sabıka kaydı belgenize ulaşabilirsiniz. Diğer bir sicil kaydı alma yöntemi ise Kaymakamlıklar sayesinde bu belgeyi almaktır. Kaymakamlığınıza giderek başvuruda bulunup bu belgeyi kolaylıkla elde edebilirsiniz.
Yurt dışında ikamet etmekte olan vatandaşlarımız, ülkemize ait Büyükelçiliklere başvurarak Sicil Kayıtlarını sorgulayabilir ve belgelerini alabilirler. Sicil kayıt belgenizi sorgulayabilmek ve sahip olabilmek için günümüzde en sık kullanılan ve teknolojiye ayak uydurmuş olan sistem ise E Devlet üzerinden bu belgeyi alabilme imkanıdır. Her vatandaşın kendine ait bir E Devlet hesabı vardır ve birçok işinize yarar ve ihtiyacınız olan bilgiye buradan ulaşabildiğiniz gibi sicil kaydınıza da kolaylıkla E Devlet üzerinden ulaşabilir ve sahip olabilirsiniz.