Ortaöğretim, ön lisans ve lisans mezunu engelli vatandaşlarımızın; engel grupları ve eğitim durumları göz önünde bulundurularak devlet tarafından yapılan, sonucunda memur ve kamu kuruluşlarında iş imkanı sağlanan sınava EKPSS denir. EKPSS nedir Başvuru Şartları; doğuştan ya da sonradan gerek bedensel gerek zihinsel gerek ruhsal gerekse duygusal ya da sosyal yetenekler bakımından %40 ya da üstü, çalışabilir durumda olduğuna dair sağlık kurumlarından rapor alan vatandaşlar bu sınava girebilir.
EKPSS İçin Aranan Mezuniyet Şartları;
EKPSS ye girecek engelli vatandaşların memur adaylarının
- Ortaöğretim,
- Önlisans,
- Lisans,
Düzeyinde eğitim veren kurumlardan mezun ya da sınavın geçerlik süresi içerisinde mezun olacak olması gerekmektedir. Yine adayların atanabilesi için de tercih ve yerleştirme işlemine son başvuru tarihi itibarıyla mezun olması gerekir.
EKPSS nedir Başvuru Şartları;
- Türk vatandaşı olmak,
- 18 yaşını tamamlamış olmak,
- Meslek ya da sanat okullarından mezun olanların 15 yaşını doldurmuş olmak,
- Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
- Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesi gereğince belirtilmiş olan süreler geçmiş olsa dahi; herhangi bir suça karışmamak,
- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesinin 6. bendine göre belirlenmiş olan askerlik şartını taşımak,
- EKPSS ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğin 4. maddesi gereğince; en az %40 ve üzerinde çalışabilir engelli olmak,
- Tercih edilecekleri kadrolar için aranan diğer tüm başvuru ve atama şartlarını taşıyor olmak,
Engelli vatandaşlar EKPSS nedir Başvuru Şartları için tercihlerini yaparken aşağıdaki hususlara dikkat etmelidirler;
- Engelli adayların ilk olarak tercih yapacakları kadronun şartlarında yer alan öğrenim koşuluna sahip olmaları, ayrıca bu kadro için gereken niteliklere sahip olmaları gerekmektedir.
- Geçici mezuniyet belgesi veya diploma ile tercih yapacakları kadrodaki başvuru şartları arasında; sertifika ve diğer belgelere yerleştirme işlemine son başvuru tarihi itibari ile sahip olmaları gerekmektedir.
- Yine tercih yapacakları kadrolarda başvuru şartları bölümünde birden fazla bölüm, alan, dal ya da program belirtilmişse, bunlardan yalnızca birinden mezun olmuş olmaları yeterlidir.
- 5335 sayılı Kanunun 30. maddesi gereğince, herhangi bir SGK kurumundan emekli maaşı ya da yaşlılık aylığı alan kimseler;
>Genel bütçeye dahil dairelerin,
> Katma bütçeli idarelerin,
> Döner sermayelerin,
> Kefalet sandıklarının,
SGK ve bütçeden yardım alan kuruluşlarınkadrolarına tekrar atanamayacak olması ve adayların tekrar bu kurumları tercih etmemesi gerekmektedir. Bu kurumlara yerleştirilseler bile atama işlemi yapılmayacaktır.
EKPSS Nasıl Yapılır?
EKPSS, kamu kurum ve kuruluşlarında engelli çalışan kotası açığı bulunduğu sürece diğer merkezi kamu personel sınavlarından ayrı bir şekilde yapılmaktadır. Sınavda yer alan sorular, engel grupları itibarıyla öğrenme, algılama düzeyi, dil gelişimleri ve sözel olarak iletişim güçlükleri göz önünde bulundurularak; bilgi, yetenek ve becerilerini ölçecek şekilde hazırlanmaktadır.
EKPSS nedir Başvuru Şartları içerisinde adayların genel grupları ve ulaşılabilirlikleri esas alınarak uygun ortamlar hazırlanmalıdır. Adayın engel grubuna göre uygun okuyucu ve işaretleyici olmak üzere sınav görevlisi temin edilir.
EKPSS Geçerlilik Süresi;
Sınavın sonuçları, yapıldığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle yapılacak olan diğer EKPSS sınavına kadar geçerlidir. Fakat bu süre içerisinde yeni bir sınavın yapılmaması alınan sonuçların bir sonraki sınava kadar geçerli olmasını sağlar.
EKPSSNitelik Ve Yaş Sınırı;
Sınav sonucunda yerleştirmeler için; nitelik kodları kılavuzunda belirlenenler dışında ve ayrıca nitelik belirlenemez olan kamu kurumlarında özel hükümler haricinde kadrolar için herhangi bir üst yaş sınırı bulunmamaktadır.
EKPSS Yerleştirme İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
- Türk vatandaşı olmak,
- 18 yaşını tamamlamış olmak,
- Atama yapılabilmesi için istenilen öğrenim düzeyine sahip olmak,
- Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
- Devlet memuriyetine engel suçlardan hükümlü olmamak,
- Askerlikle ilişiği bulunmamak. Bu şartlar haricindeki özel şartlar adayın tercih edeceği kadroda yer alan niteliklerdir.