Emeklilik ile ilgili araştırmalarınıza başlamadan evvel malulen mi yoksa engelli emekli mi olacaksınız bunu iyi bilmelisiniz. Malulen emekli olmak demek işe başladığınız zaman sağlıklı olduğunuz ama yaşanan bir kaza yahut bir sağlık sorunu nedeni ile bir engelinizin oluşması demektir. Engelli emeklilik ise doğuştan var olan bir engelinizin olması veya işe başlamadan evvel engelli olmanız demektir. Yani işe başladığınız zaman engelli kadrosundan işe alınmışsınız demektir. Bunun yanında emekli engelli iş yeri açma konusunda da bilgi sahibi olmak isteyen engelliler olabilir.
Her iki durum içinde doldurulan gün sayısının ardından emeklilik söz konusu olacaktır. Engelli emekli olacak kişilerin işyerinde çalıştırılması zorunlu olan engelli kadrosuna dahil olduğunu unutmayınız.
Arada ki bir diğer farkı ele alalım. Malulen emekli olan kişiler emeklilik maaşı bağlandıktan sonra başka bir iş yerinde çalışmaları durumunda aylıklarının kesilmesi söz konusudur. Ancak engelli emekliler için böyle bir durum söz konusu değildir. Hem emekli maaşlarını almaya devam ederken hem de yeni bir işte çalışarak maaş almaya devam edebilirler. Engelli emeklilerin bu maaşları üzerinden sadece sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılamaktadır.
Emekli engelli kadrosundan başka bir iş yerinde çalışırken vergi indirimi de talep hakkınız bulunmaktadır. Engelli vatandaşlardan bazı vergiler daha az kesilmektedir. Maaşlardan kesilen gelir vergisi bu kişilerde çok daha az bir oranda olarak kesilmektedir. Ancak yapılan yeni düzenlemeler ile emekli engelli iş yeri açma girişiminde bulunacak ise artık maaşlarından kesinti yapılmadan kendi iş yerini açabilmektedirler.
Engellilere sunulan bu kadar avantaj için emekli engelli iş yeri açma durumunda nasıl bir farklılık söz konusu olduğunu yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Emekli Engelli İş Yeri Açma
Eğer emekli engelli iş yeri açma girişiminde bulunmak istiyor ise pek çok avantajının olduğunu bilmelidir. Özellikle engellilerin hayata kazanımlarını artırmak ve istihdama sağlanacak katkıdan dolayı engelli emeklilere vergi indirimleri söz konusu olmaktadır.
Emekli engelliler işyeri açarken gerekli eğitimlerinizi almış iseniz hibe kredilerden de faydalanabilmektesiniz. Engelli raporunuz ile bankalara iş yeri açmak için başvurduğunuzda yine bazı indirimler söz konusu olmaktadır.
Eğer kendi imkanlarınız ile bir işyeri açacak iseniz vergi indiriminden mutlaka faydalanmalısınız. İş yerinizi açarken bir uzmandan yardım alarak nerelere hangi belgeler ile başvurmanız gerektiğini kolaylıkla öğrenmeniz mümkün olacaktır. Emekli engelli iş yeri açma işlemlerini başlattığında normal olarak ticaret odasına, vergi dairesine ve belediyeye gerekli bildirimleri yapmak zorundadır. Ancak istenilen bu belgelere ek olarak siz engelli raporunuzu da ekleyerek evraklarınızı tamamlamalısınız.
İlk olarak bir muhasebeciden yardım almalısınız. Ardından da;
- Noterden onaylatmış olduğunuz imza sirkülerini almalısınız.
- Onaylanmış nüfus cüzdanı sureti,
- İkametgah,
- İş yerinize ait kira kontratı,
- Engelli raporunuz ile vergi dairesine başvurunuzu yapmalısınız.
Ayrıca emekli engelli iş yeri açma için farklı evrak talepleri olabilmektedir. Başvurunuzu yaparken tüm evrak detaylarını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Çünkü her kurum ek olarak başka evrakları bu listeye dahil etmektedir.
Emekli Olmak Sizi Umutsuzlandırmasın
Emekli olmak sizi umutsuzluğa itmesin. Engelli olma durumundan dolayı yaşadığınız sıkıntıları çok iyi bildiğiniz için iş yeri açarak kendi işinizin patronu olabilirsiniz. Engellilerin çok kolay iş bulamadığı günümüzde siz emekli engelli olarak engellileri istihdam ederek hem ekonomiye hem de ihtiyacı olan birine kolayca yardım etmiş olabilirsiniz.
Engelli emekli olarak iş yeri açtığınızda maaşınız ve haklarınız aynen kesintisiz olarak devam etmektedir. Hem maaşınızı alırken hem de iş yerinizi işletmeye başlayabilirsiniz. Şunu da unutmayınız ki devletin size sunmuş olduğu tüm indirimler de aynen devam etmektedir. vergi indiriminiz, ötv indiriminiz, gümrük indiriminiz vs asla sekteye uğratılmamaktadır. Bunlar zaten sizin engelli bir birey olarak kazandığınız haklardır.