Bu yazının içeriğinde neler var?
En çok riskli yatırım fonları hangileridir? Yatırım fonları, paranızın uzmanlar tarafından belirli yatırım araçlarında değerlendirildiği fonlara verilen addır. Bu fonlar, kendi alanlarında profesyonelleşmiş yatırım uzmanları tarafından yönetilir, fona yatırdığınız para ile menkul veya gayrimenkul alımı yapılır, elde edilen getiriler fon içerisine ilave edilerek getiri elde etmeniz amaçlanır. Yatırım fonlarının risk seviyesi, yatırım yaptığı enstrümana göre değişkenlik gösterebilir, riskli, az riskli, orta riskli veya çok az riskli yatırım fonları bulunur. Fakat bu yazıda biz en yüksek riskli yatırım fonlarından bahsedeceğiz.
Hisse Senedi Fonları
Portföyün en az %80’i hisse senedi içeren, içermek zorunda olan yatırım fonlarıdır. Biliyorsunuz, yatırım fonları en az iki enstrümana yatırım yapmak zorundadır, bu yüzden tek enstrümana yönelen yatırım fonlarında bile ilgili enstrüman ağırlığı en az %80 oranında bulunur. Borsamızın geleceğini iyi görüyor, yükseleceğini düşünüyorsanız, hisse senedi fonlarına yatırım yapabilir ve hisse senetlerinden getiri elde edebilirsiniz.
Avantajları
- Borsa yükselirken yüksek getiri sağlar.
- Temettü geliri sağlayabilir.
- Riskli olmasına karşın, özellikle uzun vadede yüksek getiri imkânı sunar.
- Diğer fonlarda %10 vergi olmasına karşın, bu fonda herhangi bir vergi bulunmaz.
Ücret ve Masraflar
- Banka ve aracı kuruma göre değişmekle beraber yıllık portföy değeri üzerinden %1.00 ile %3.00 arası komisyon alınır.
- Komisyon yıllık oran dikkate alınarak günlük tahsil edilir. Kazançtan değil tüm portföy tutarı üzerinden tahsil edilmektedir.
- Stopaj %0’dır.
Döviz Fonları
Fon portföyünün %80’i ağırlıklı döviz içeren yatırım fonlarıdır. Yüksek kazanç ve getiri imkânı sunar. Yatırımlarını döviz ağırlıklı tutmak isteyen vatandaşların yatırım yapması tercih sebebidir. Uzun dönemde, dövizin yükselişinden kar elde etme amaçlanır. Fon portföyünün %80’i döviz ağırlıklı enstrümanlarda tutulur.
Avantajları
- TL değer kaybından korunursunuz.
- Uzun dönemde paranızın değerini korursunuz, ekonomi küçülürse reel kazanç da elde edebilirsiniz.
- İstediğiniz zaman satıp, TL’ye geçebilirsiniz.
- Fon portföyünün en az %80’i kalan kısmı ise para piyasası araçlarında saklanır.
- Ani döviz ucuzluğu durumunda fonun çok büyük bir kısmı dolarize edilebilir bu sayede yüksek getiri elde etmeniz amaçlanabilir.
Masraflar
- Net getiriniz üzerinden %10 stopaj vergisi ödersiniz.
- Diyelim ki fona 100 bin TL yatırıp 3 sene sonra 200 bin TL çekim yaptınız. Ödeyeceğiniz vergi toplam kazancınız üzerinden 10 bin TL olur.
- Yıllık fon yönetim ücreti ödersiniz, bu ücret günlük tahsil edilir ve oranı yıllık %0,30 ile %2,50 arası değişir.
- Fon getirilerine fon yönetim ücreti dahildir, bu nedenle fon getirilerini incelerken bir de bundan fon komisyonu ödeyeceğim şeklinde düşünmeyiniz.
Kıymetli Maden Fonları
Altın, gümüş, bakır, bronz, elmas, platin gibi madenlere yatırım yapan fonlardır ancak esas ağırlık altın ve gümüştedir. Kıymetli madenlerin değer kazanacağını düşünen yatırımcılar, bu fona yatırım yapabilir ve fon getirisinden nemalanabilir. Fon en az %80 ağırlığında kıymetli madenler yatırım yapar.
Avantajları
- Maden getirilerinden yararlanılır.
- Fiziki altın alternatifi bir yatırım aracıdır.
- Uzmanlar tarafından yönetilir, bu yüzden bireysel altın yatırımından daha fazla kazandırır.
- Kazancınız kayıt içine girer, ekonomiye yarar sağlarsınız.
- Uzun dönemlik bir yatırımdır.
Ücret ve Masraflar
- Elde ettiğiniz net kazançtan yüzde 10 oranında vergi alınır. Vergi, satış aşamasında tahsil edilir.
- Fon yönetim ücreti tahsil edilir, oranı genellikle %2 civarındadır. Yıllık orandır, günlük tahsil edilir.
- Fon getiri tablosunda yer alan getiri oranlarına, fon yönetim ücreti dahil edilmiştir.
Yabancı Hisse Senedi Fonları
Türk borsası yerine, Avrupa, Amerika ya da gelişen ekonomilerin borsalarına yatırım yapmak istiyorsanız, yabancı hisse senedi fonlarını tercih edebilirsiniz. En çok riskli yatırım fonları listesindedir ve özellikle yatırım yapılan para birimi döviz olduğundan hem çifte risk hem de çifte getiri şansı elde edersiniz. Şöyle ki, eğer TL değer kazanırsa, yatırım yapılan borsa yükselse dahi para kazanamayabilirsiniz. Tam tersi durumunda, yani hem borsa yükselip hem de TL’nin değer kaybettiği bir ortamda çok daha yüksek getiriler elde etmeniz içten bile değil.
Avantajları
- Yüksek getiri avantajı vardır.
- Döviz cinsi yatırım yapıldığı için, dolar, euro yükseldiğinde de kar edersiniz.
- Uzun vadede döviz hiç yükselmese bile borsa yükselir yine kar edersiniz.
- Uzun vadede para kazanma şansı çok yüksektir.
Girişim Sermayesi Fonları
Girişim sermayesi fonları, tarihin gördüğü en riskli yatırım araçlarından biridir. Zira, batıp batmayacağı belli olmayan projelere yatırım yapar. Bu fonlar öylesine risklidir ki neredeyse yatırım yapılan her iki projeden biri batmakta ve para kaybedilmektedir. Fakat tutan projelerin geri dönüşü oldukça yüksektir. Sistem şöyle çalışır. Bankalara veya aracı kurumlara bir proje gelir ve fondan yatırım yapılması istenir. Proje kabul edildiğinde yatırım süreci başlar ve genelde çoğu proje batar. Batmayan projelerde ise ortalama 3-4 yıl içinde şirketten çıkış yapılır ve para kazanılır.
Örneğin X şirketi girişim sermayesinden 1 milyon dolar yatırım almış olsun, bu yatırımla şirket üç yıl içinde yılda net 1 milyon dolar kar açıklayabilecek hale gelsin diyelim, bu durumda girişim sermayesi bu şirketteki payını başka yatırımcılara ve fonlara satmak için ihale açar. Genelde yılda 1 milyon dolar kar eden bir şirket 7-10 milyon dolar civarı bir rakama satılır ve kar elde edilir.
Avantajları
- Paranızı 4 yılda 30’a katlayabilecek kadar karlı bir yatırım aracıdır.
- Yatırım uzmanları tarafından yönetilir.
- En çok riskli yatırım fonları listemizde olmasına karşılık, çoğu zaman çok iyi getiri elde edilir.
Ücret ve Masraflar
- Fon yönetim ücreti tahsil edilir ve oranı %2 civarındadır.
- Stopaj vergisi kesilir ve oranı %10’dur.