1) Önce 3 yemek kaşığı iyi kalite siyah çayı demliğe alalım.
2) Demliğe yaklaşık 3 su bardağı (0.65 litre) taze kaynamış suyu ilave edelim. Kapağını kapatalım.
3) Demliği ocakta kaynamaya devam eden çaydanlığın üzerine yerleştirelim. Çaydanlığın içindeki su zamanla azalacağı için kontrol etmek ve su eklemek gerekir.
4) Çayın deminin oturması yaklaşık 20-25 dakika sürecektir. Bu sürenin sonunda ilk bardakları servis edebilirsiniz.
5) İlk çayları servis ettikten yaklaşık 15 dakika sonra mümkünse çayı demlikten almak daha iyi sonuç verecektir. Eğer demlik poşeti kullanıyorsanız poşeti çok sıkıştırmadan 8-10 saniye süzdürerek çıkarabilirsiniz. Demlik poşeti kullanmıyorsanız veya süzmek için başka çay demleme aparatları yoksa çay demlikte kaldığı süre uzadıkça acımsı bir tat verebilir.
6) Çayınızı süzdürerek çıkarmışsanız eğer, zaten çayınız yeterinde demlendiği için 45 dakika daha tüketilebilir. Eğer çayı süzmemişseniz bu süre 25-30 dakika civarındadır ve süre uzadıkça çay bayatlayıp acılaşır.
Çay Demlemenin Püf Noktaları Nelerdir?
15 gr çay kaç yemek kaşığı? 15 gr çay yaklaşık 3 yemek kaşığı çay demektir. 3 yemek kaşığı çay ile kaç bardak çay çıkar? Bu sorunun cevabı bardağa göre ve ne kadar demli çay sevdiğinize bağlı olarak değişir elbette ama kabaca fikir vermesi açısından şöyle diyebiliriz: Kahveci tipi küçük boy bardaklarla en az 9-10 bardak çay elde edilebilir.
Ajda bardağı olarak da bilinen daha büyük boy bardaklardan kullanıyorsanız en az 7-8 bardak çay rahatlıkla çıkar. Tabii açık çay seviyorsanız bu sayı çok daha fazla da olabilir.
- Çay Demleme Poşeti: Çay demleme poşeti kullanmak demliği kolay temizleyebilmek için tercih edilir. Pratiktir ve çayı kaşıkla ölçmeye gerek kalmaz. Her seferinde her poşetten ne kadar çay çıktığını bilirsiniz. Bu bağlamda demlik poşeti kullanmak kolaylık sağlar.
- Çay Saklama: Çayı saklama koşulları da en az çayı güzel demleyebilmek kadar çayın lezzeti açısından önem taşır. Çayı sıcak ve nemli ortamlardan uzak tutmak önemlidir. Mümkün olduğunca doğrudan güneş görmeyen bir yerde kapalı kutularda veya vakumlu poşetlerde saklamak en doğrusudur.
- Taze Su: İyi çay demleme sırları arasında çay demlerken her zaman taze su kullanmak gerektiği yer alır. Kireçli musluk suları yerine mutlaka arıtılmış veya damacana suyu tercih edin. Bekletilmiş veya daha önceden kaynamış ve soğumuş suyu tekrar kaynatarak kesinlikle kullanmayın, bu sular daha az oksijen içerdiğinden çayın lezzetindeki eksikliği kolaylıkla hissedebilirsiniz. Çay demlemek için suyun ideal pH değeri 7 civarındadır.
- Kaynatma & Demleme: Çaydanlıktaki suyu kaynatırken demliği de üzerine koyun ki ısınsın. Böylelikle su kaynamaya başlayınca çok beklemeden demleme aşamasına geçilmiş olur. Çok beklerseniz kaynama süresi arttıkça suyun oksijeni düşecektir. Çay suyunu 10 saniye gibi kısa bir süre kaynatmanız yeterlidir. Uzun süre kaynamış suyla çay demlenmesi tavsiye edilmez. Kaynayan suyu ocaktan aldıktan sonra mümkünse 3-4 dakika bekletip öyle çayı demleyin. Kaynar haldeki suyla demlemek çayın aromasını bozar. Sonrasında en kısık ateşte çaydanlığın sıcaklığını sabit tutacak şekilde ocakta bırakabilirsiniz.
- Demlik Seçimi: Çay demlemek için nasıl bir demlik tercih edilmeli? Sorusunun cevabı net bir şekilde porselen demlik kullanılmalı şeklinde verilebilir. Yaygın olarak metal demlikler kullanılsa da iyi bir çay keyfi için porselen demlikten daha iyisi olamaz.
- Demleme Süresi: En iyi çay demleme tekniği için çay suyunun asla bekletilmemiş olması önem taşır. Mineral açısından zengin sularla demlenen çayın kokusu, berraklığı ve rengi mükemmelleşir.