Oyun insanın doğuşundan itibaren hayatına girer ve yaşamının sonuna kadar da devam eder. Ancak oyun nedir? Diye bir soru geldiğinde herkesin kendine göre bir tanımlama yaptığı da bilinir. Çünkü oyun herkese göre farklılık gösterecektir. Mesele çocuklar ile oynanan oyunlar ya da spor oyunları şeklinde değerlendirilebilir. Çocuk için oyunları düşündüğünüzde birçok yetişkinin aklına gelen şeyde gereksiz geçirilen zaman olarak değerlendirilebilir. Ancak oyun çocuklar için önemli ve ciddi bir uğraştır. Çocuğa kazandıracağı çok şey olduğundan dolayı da mutlaka gereklidir. peki bu kadar ciddi bir konu olan oyunu herkesin gereksiz ya da kafasına göre tanımlaması normal midir? Biz bu konuda sizin kafanızı karıştırmadan teknik olarak oyun nedir? bunu açıklayalım.
OYUN NEDİR?
Oyunlar bir çocuk ya da yetişkine hiç kimsenin gösteremeyeceği ve öğretemeyeceği şeyleri çocuğun kendi başına öğrenmiş olması demektir. Oyunların görünüşünde belli bir amacı yoktur kuralına göre ya da kuralsız bir şekilde gerçekleşebilir. Ancak her çok oyun oynamayı ister ve bu da onun fiziksel ve bilişsel becerilerini artıracağı gibi dil ve duygusal gelişimini de önemli ölçüde etkileyecektir. Oyun bir anlamda çocuğun kendisini ifade edebilme şeklidir.
ENGELLİ OYUN ÇEŞİTLERİ
Alıştırma Oyunu: Duyu-hareket döneminde, ilk iki yaş civarında görülmektedir. Çocuk, birincil, ikincil ve üçüncül devresel tepkilerle birlikte basit tekrarlar aracılığıyla hem kendi bedeni hem de dış çevre üzerinde uzmanlaşmaktadır.
Sembolik Oyun:Yaklaşık iki yaş dolaylarında ortaya çıkmaktadır. Sembolik oyunda, cansız nesneye canlıymış gibi davranılması, bir nesnenin bir diğeri ile yer değiştirmesi ve taklit etme görülmektedir. Sembolik oyunlar, duyu-motor döneminde kazanılmış becerilerin pekiştirilerek, bilişsel sistemin içinde yer almasına yardımcı olur.
Kurallı Oyun: Oyunun amacına göre belirlenen kurallardır. Grup tarafından önceden belirlenir ve bu kurallara göre bir düzenleme yapılır. Kurallar grup tarafından konulur ya da kaldırılabilir.
Uğraşsız Oyun: Dikkatini çeken herhangi bir şey ile ilgilenme, odada dolaşma, kendi el ve ayakları ile oynama olarak tanımlanmaktadır.
Yalnız Oyun: Diğer çocuklar ile iletişime girmeden, belirli bir mesafede diğerlerinden farklı oyuncaklar ile oynama olarak tanımlanmaktadır.