Bebeklerin beslenme konusunda anne ve babalarına bağımlı olduklarını biliyoruz ancak yaş ilerledikçe ve zaman geçtikçe bebekler artık beslenme konusunu da yavaş yavaş kendileri çözmeye başlayacaklardır. Elbette ki burada sizin onlara yol gösterici olmanız ve ne yapmaları gerektiğini söylemeniz onların kendi yollarını bulma noktasında da ciddi bir kılavuz olacaktır.
Bebekler ve çocuklarda beslenme önemlidir. Çünkü bu onların gelişim süreci içinde faydalı olacaktır. Evet bebeklerin beslenmesi önemlidir dedik ancak bu noktada engelli bebek ve çocukların beslenmeleri de daha fazla önemlidir. Çünkü onlar hayatlarının geri kalan bölümlerinde de anne ve babaları tarafından beslenmeye muhtaç olacaklardır. Engellilerde özellikle SP’li çocuklarda beslenme konusunda en sık görülen şey kasların tam gelişememesinden kaynaklı olarak yutma güçlüğü çekmeleridir. Başlangıçta çocuk sıvı gıdalarla beslenir ancak sonrasında bu durumunda bir alışkanlık haline dönüşmeye başladığını görünce çocuk artık yutmayı dahi reddetmeye başlayacaktır. Kısacası çocuk artık taneli olan gıdaları da tüketememeye başlar. Burada en doğru çözümün de bir diyetisyenden destek alarak besin değerleri doğru ayarlanmış olan karışımlar hazırlamaktır. Bunu da yiyecekleri rondodan geçirerek yapmak mümkün.
Hiçbir çocuğun ve bireyin tek tip bir beslenme modeli olması gerekiyor. Özellikle protein, yağ ve şeker oranının doğru bir şekilde ayarlanması gerekiyor. Şekerli besinler çocuk ve bebeklerde aşırı kilo almaya neden olabilir bu da iyi değildir.
ENGELLİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ
Her gün; 2-3 köfte kadar et (Çorbaların içinde rondadan geçirilerek, beyaz et, kırmızı et ve balık dönüşümlü olarak verilmelidir).
1 adet yumurta (tek başına tüketemiyorsa çorba veya sütlü tatlıların içinde verilebilir).
1 kibrit kutusu kadar peynir,
2-3 bardak süt, yoğurt (Sütlü tatlılar veya ayran şeklinde veya çorbaların içinde verilebilir).
1 porsiyon sebze (haşlanıp pirinç ekleyerek çorba halinde de verilebilir).
3-4 dilim ekmek veya çorba, pilav, yiyeceklerin içinde rondodan geçirilerek verilmelidir.
Vitamin eksiği olmaması için her gün 1 bardak doğal meyve suyu verilmelidir veya meyveler yoğurt, süt, içinde ezilerek de verilebilir.
Eğer sebze, meyve tüketimi yetersizse ek vitamin şurupları verilebilir.
Et çorbaların içinde ezilerek verilebilir.
Yeterli protein alınmazsa (et, süt, yumurta, peynir gibi) çocuğun gelişimi özellikle kas gelişimi yavaşlar.
Balık tüketmiyorsa haftada 1-2 kez omega 3 içeren (balık yağı) şuruplar verilmelidir.