Ülkemizde kamu ve özel kurum ve kuruluşların çalışanlarının %3 ‘nün engelliler için ayrılması kanunen düzenlenmiştir. Devlet kadrolarında çalışan işçilerin ise %4 ‘ü engelliler için ayrılması öngörülmüştür. Engelli vatandaşların yaşamın içinde, üreten bireyler olarak yer alması toplumsal açıdan çok önemlidir. Bu sebeple her geçen gün yenilenen ve geliştirilen projeler ve düzenlemeler ile bu konuda pozitif gelişmeler söz konusudur. Engelli devlet memuru olma şartları 2019 yılı için devlet tarafından düzenlenmektedir. En az %40 engeli olan ve çalışabilecek durumda olan herkes gerekli şartları yerine getirdiği takdirde engelli devlet memuru kadrolarına yerleştirilebilir.
Engelli Devlet Memuru Kadrosunu Atanmak İsteyenler Ne Yapmalı?
Öncelikle bu kadrolara atanmak isteyenler, engelli devlet memuru olma şartları 2019 itibarıyla en az %40 engelli olduklarını belgelemelidirler. Bu rapor “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” olarak, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tam teşekküllü hastanelerce verilmektedir. Engelli raporu almak için kişinin kendisi müracaat edebileceği gibi velisi veya vasi olan kişi de başvuruda bulunabilir. Bu başvuru için gerekli belgeler:
- Başvuru dilekçesi
- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
- 6 adet fotoğraf
Bu belgeler ile yetkilendirilmiş tam teşekküllü hastaneye müracaat ettiğinizde gerekli muayene ve testlerden geçirildikten sonra raporunuz düzenlenir. En az %40 engelli ve çalışabilir raporunuzu aldıktan sonra engelli devlet memuru olmak için başvurularınızı yapabilirsiniz.
Engelli Devlet Memuru Olmak İçin Gerekli Diğer Şartlar Nelerdir?
Engelli devlet memuru olmak için belirlenmiş genel ve özel şartlar bulunmaktadır. Engelli devlet memuru olma şartları 2019 itibarıyla:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Memuriyet için gerekli yaş sınırları içinde olmak
- Memuriyet için gerekli öğrenim şartlarını taşımak
- Kamu haklarından men edilmemek
- 6 aydan fazla hapis veya ağır hapisle cezalandırılmamış olmak, yüz kızartıcı suçlar veya devlete karşı işlenen suçlardan hükümlü olmamak
- Resmi sağlık kurulu raporu olmak
- Özel şartlar olarak da bazı kurumlardaki bazı kadrolar için belirlenmiş özel şartlara uygun olmak.
Yukarıda belirtilen şartları taşıyan kişiler engelli devlet memuru olmak için öğrenim seviyelerine göre seçme sınavına veya kuraya katılırlar.
Engelli Devlet Memuru Olmak İsteyenlerin Ataması Nasıl Yapılır?
Belirtilen şartları sağlayan kişiler ön lisans veya lisans mezunu iseler ÖSYM tarafından düzenlenen EKPSS ( Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı ) sınavına katılırlar. Bu sınavın iki yıl geçerliliği vardır ve iki yılda bir yapılır. İki yıl boyunca aynı sınav sonuçları ile belirli dönemlerde, başarı sırasına göre atamalar gerçekleştirilir. Ön lisans veya lisans mezunu olmayanlar için öğretim seviyesine uygun kura sistemi uygulanır. Kura çekilişi noter huzurunda ve iki yılda bir yapılmaktadır. Engelli devlet memuru olma şartları 2019 genel itibarıyla bunlardan ibarettir. Bunların haricinde gerekli şartlar veya koşullar sınav kılavuzunda belirtilmektedir. Bazı kamu kurum ve kuruluşlarındaki bazı kadrolar için sertifika veya yeterlilik belgeleri istenmektedir. Bunlara da sınav kılavuzda yer verilmektedir.
Engelli Devlet Memuru Olacaklar Hangi Kadrolara Atanır?
Kamu kurum ve kuruluşları, ihtiyaçları doğrultusunda Devlet Personel Dairesi Başkanlığınca hazırlanan kılavuza uygun olarak engelli devlet memuru kadrolarını belirlemektedirler. Engelli devlet memuru olma şartları 2019 uyanlar belirlenen kadrolara atanırlar. Atanacakları kadrolar için uygun olmaları gerekir. Atananlarda uygun olan şartlarda çalışırlar. Öğrenim durumu, cinsiyet, sertifika veya yeterlilik belgesi gibi özel koşulları sağlamaları durumunda avukat, mühendis, mimar, muhasebeci, öğretmen, analiz uzmanı, veri uzmanı, kontrol işletmeni, istatistikçi, diyetisyen, sosyal hizmet uzmanı, kayyum, müezzin, hemşire, fizyoterapist, bilgisayar programcısı, memur, sekreter, hizmetli gibi kadrolara atanabilirler. Bu gibi kadrolara atanarak engelli devlet memuru olarak görev yapmak isteyenler EKPSS veya kura başvurularını takip ederek, Devlet Personel Başkanlığı resmi web sitesinden veya ÖSYM resmi web sitesinden başvuru yapabilirler.