Çalışan insanlara genel olarak baktığımızda neredeyse hepsinin günün birinde emekli olarak çalışmadan hayatlarını sürdürebilmek. Çünkü emekli olmak için uzun yıllar boyunca çalışmanız ve sonrasında hak ettiğiniz paranızı alarak maddi zorluk yaşamadan hayatınızı sürdürebilmeniz. Kanunların sürekli olarak değiştiğini düşünürseniz bu noktada ise emeklilik hakkı konusunda kafaların karışık olduğunu da anlayabilirsiniz. Bunun içinde çalışan insanların genelde ne zaman emekli olacaklarını da bilemediklerini görebilirsiniz.
Emeklilik hesaplama işlemi çalışan sağlıklı insanlar kadar engellilerinde gündeminde olan bir konudur. Üstelik onların çalışma hayatında daha öncelikli olması ve de dönem dönem verilmiş olan hakları emeklilik konusunda daha da kafalarını karıştırmıştır. Burada engellilerin kafasını karıştıran konu malulen emeklilik ve engelli emekliliktir. Peki, bu iki terim ne demektir, birbirinden farkı nedir?
Malulen emeklilik çalışma hayatı içerisindeyken bir şekilde sakatlanmış ve artık çalışmasına engel bir durumun olması, engelli emeklilik ise doğuştan bir engelinin olmasıyla birlikte çalışma hayatı içerisinde en az %60 oranında engelinin bulunması. Sitemiz üzerinde yer alan engelli emeklilik hesaplama aracı ise bu noktada onlara yardımcı olabilmek adına hazırlanmıştır. Hesaplama aracımızın istemiş olduğu bilgileri girdiğiniz zaman ne zaman emekli olabileceğiniz size açık bir şekilde belirtilmiş olacaktır.
Engelli Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır?
2003 ile 2008 yılları arasında sigorta başlangıcı olan 1. Derece yani %80 ve üzeri engeli bulunanlar 15 yıl ve 3600 gün prim sayısı ile emekliliği hak ederlerken, 2.derece bulunan %60 ve %79 arasında engeli bulunanlar 18 yıl 4000 gün prim ile emekliliği hak etmektedirler. 3. Derecede bulunanlar %40 ile %59 arasında engeli bulunanlar ise 20 yıl 4400 gün prim ile emekli olmaktadırlar. Yapılan yeni düzenlemelerle birlikte 2008 yılından sonra sigorta başlangıcı bulunanlar çalışma hayatına başlamadan önce %60 ve daha az engelli bulunan bir kişi 15 yıl boyunca sigortalı olduğunda ve 3700 gün sigorta primi bulunuyorsa emeklilik hakkı kazanmaktadır. 2018 – Engelli Emeklilik Hesaplama yapılırken sağlık kurullarından alınan raporlar doğrultusunca %50 ile %59 arasında engeli bulunanlar 16 yıl 3700 gün prim sayısı ile %40 ile %49 arasında engeli bulunanlarda 18 yıl 4100 gün primlerini tamamladıklarında emekliliği hak etmektedirler.
Engelli Emeklilik Hesaplama Şartları
Engelli emeklilik hesaplama aracı kullanırken ağır engeliniz ya da bakıma muhtaç olan çocuğunuz varsa bu durumda erken emeklilik hakkınızın da olduğunu bilmeniz gerektiğini hatırlatalım. 2008 yılından itibaren prim sayısı 1.25 gün hesaplanarak emeklilik yaşı da indirilmektedir. Bu yasadan çalışan bütün kadınlar yaralanırken çocuğunun sağlık durumunu belgeleyen anneler raporları ilgili kuruma teslim ettiklerinde bu haktan yaralanmaktadırlar. Engelli Emeklilik Hesaplaması yapıldıktan sonra gelir vergisinden muaf tutulan engellinin maaşı yükselmekte, sağlık kuruluşundan aldığı raporunda ağır engeli bulunanlar ise ÖTV vermeden araç sahibi olabilmektedirler. Bunun yanında 200 metre karelik bir konuta sahip olanlar emlak vergisi ödememektedirler. Engelli kişiler emeklilik haklarını kazandıklarında İllerinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri halinde emeklilik işlemleri başlatılmaktadır.