Aile bireyleri arasında engelli bulunanlara devlet yardım etmektedir. Engelli insanların durumuna göre tekerlekli sandalye, bakım ilaçları gibi masrafları olur. Bu masrafların tutarı yüksek olduğundan devlet vatandaşlarının mağduriyetini gidermek için evde engelli bakım hizmeti için ödenek ayırmaktadır. Verilen bu ücret maaş olarak nitelendirilse de aslında engelli olan kişilere ve ailelerine devletin yardımıdır. Sosyal yardım olarak belirlenen ücret her ay verilmektedir. Engelli kişinin gidip alması sıkıntı olabileceğinden dolayı bakım hizmeti, özür sahibi olan kişiye bakan yakınlara ödenir.
Evde Engelli Bakım Hizmeti Hangi Şartlarda Verilir?
Hayata yüksek oranda engelle dünyaya gelmiş veya sonradan engelli olan kişiler, hayatlarını idame ettirebilmek için başkalarına muhtaç olarak yaşarlar. Bakım görevini üstlenen yakınların, ihtiyaçlarını giderebilmesi için her ay verilen evde engelli bakım hizmeti bedelini alabilmek için bazı şartlar vardır. Buna göre;
- Tam teşekküllü devlet hastanesinden engelli kişinin özür durumunun yüzde 50 ve üzerinde olduğuna dair rapor alınması
- Raporda yer alan ağır engelli bölümünde Evet ibaresinin yazması
- Engelli kişinin banyo yapma, tuvalete gitme, kıyafetlerini değiştirme gibi basit işlemleri dahi kendi başına yapamayan kadar ağır engele sahip olması
- Engelli vatandaşın yaşadığı hanedeki kişilerin gelirinin kişi başı, asgari ücretin üçte ikisini geçmemesi gerekir. 2019 için bu bedelin 1219,35 TL olduğu belirtilmiştir. Buna göre engellinin bulunduğu hanede kişi başı gelirin 1219,35 TL’den düşük olması
- Engellinin kendine bakacak olan yakını ile aynı evde yaşıyor olması
- Sosyal hizmetleri yetkililerin yaptığı incelemede engelli bireyin bakıma ihtiyacı olduğunun tespit edilmesi evde engelli bakım hizmeti ücreti alabilmenin şartlarıdır.
Evde Engelli Bakım Hizmeti Ücreti Almak İçin Nereye Başvurulur
Bakım ücretinin alınabilmesi için öncelikle başvuru yapılmalıdır. Başvuru yapmadan önceki kişilerin şartları taşıdığından emin olması gerekir. Şartları taşımayanlara yardımın çıkması mümkün değildir. Bundan dolayı şartlar iyice incelenmeli ve sonrasında başvuru yapılmalıdır. Başvuru için gerekli olan evraklar ve belgeler Aile Sosyal ve Politikalar Bakanlığı’nın il ve ilçelerde bulunan müdürlüklerine teslim edilerek başvuru yapılır. Başvuruyu bizzat engelli vatandaşın yapması gerekmiyor. Verilen evrakları yetkili birimler tarafından değerlendirilir. Değerlendirme neticesine göre belgeler Sosyal Güvenlik Kurumu genel müdürlüğüne gönderilerek evde engelli bakım hizmeti yardımı bağlanır.
Evde Engelli Bakım Hizmeti Ücreti İçin Gerekli Evraklar
Engelli bakım yardımı alabilmek için hazırlanması gereken evraklar:
- Başvuruyu yapan kişi tarafından yazılmış ve imzalanmış başvuru dilekçesi
- Engelli vatandaşın engelini gösteren tam teşekküllü devlet hastanesinden alınmış rapor
- Bakımı yapacak olan kişinin ve engelli vatandaşın kimlik fotokopisi
- Adrese dayalı sistemden hanede yaşayanlara dair alınan ikametgah adres belgesi
- Eksiksiz doldurulmuş başvuru formu
- Engellinin birlikte yaşadığı kişilerin gelir durumunu gösteren maaş bordrosu veya kira gelir beyanı
- Engelli vatandaşın 2 adet vesikalık resmi
- Okuyan engellinin öğrenim belgesi
- Engelli kişinin anne babası boşanmışsa mahkeme kararı, vasi tayin edildiyse vasi belgesi hazırlanarak evde engelli bakım hizmeti yardımı için başvuru yapılabilir.
Kimler Bakıcı olarak Evde Engelli Bakım Hizmeti Yardımı Alabilir?
Engelli vatandaşlara verilecek yardımlarla ilgili düzenlenen yönetmeliğe göre engelli kişiye üveyler dahi olmak üzere aşağıdaki bireyler bakıcı olabilir:
- Eşler
- Çocuklar ve çocukların eşleri
- Anne baba
- Anne ve babanın annesi ve babası
- Torunlar ve torunların eşleri
- Kardeşler ve kardeşlerin eşleri
- Kardeşlerin çocukları
- Kardeş çocuklarının eşleri
- Kayınvalide ve kayınpeder
- Eşin kardeşleri
- Eşin kardeşlerinin eşleri ve çocukları
- Amcalar ve amcaların eşleri
- Amca çocukları ve onların eşleri
- Halalar ve halaların eşleri
- Dayılar ve dayıların eşleri
- Dayı çocukları ve onların eşleri
- Teyzeler ve teyzelerin eşleri
- Teyze çocukları ve onların eşlerinden birine bakım maaşı bağlanabilir.